adscode
adscode

MEB’in Mazeret Sınavı Açıklaması! Anlayan Varsa Ne olur Bize de Anlatsın!

Geçtiğimiz hafta yapılan Liselere Giriş Mazeret Sınavı’na tam 46 bin kişi çağrılmıştı. Hatta ilk sınava giren öğrencilerden bazılarının bile mazeret sınavına girecek olan listelerde isimleri vardı. Daha…

MEB’in Mazeret Sınavı Açıklaması! Anlayan Varsa Ne olur Bize de Anlatsın!
Günün Yazısı
Yaşanan tüm bu gelişmeleri, dile getirmiş ve ortada bir karışıklık var mı, yok mu diye MEB’e sormuştuk. Nihayet bir açıklama geldi.

Ama ne olur anlayan varsa bize de anlatsın!

MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Oğuz Akçakoca’dan gelen bilgilendirme mesajı aynen şöyle:
17 Aralık günü yayımlanan “Eğer gerçekse vah halimize!” ve "Mazeret Sınavı’nda kaos!" başlıklı yazınızda yer alan bilgilendirilme talebiniz ve sizin aracılığınızla kamuoyunun aydınlatılması adına, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Sayın Mustafa KOÇ tarafından hazırlanan açıklamayı, aşağıda bilgilerinize sunarım. Saygılarımla,
 

YEĞİTEK AÇIKLAMASI

Ortaöğretime geçiş kapsamında düzenlenen 2013-2014 eğitim öğretim yılı 8’inci sınıflar birinci dönem Ortak Sınavları, 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde 8’inci sınıfta öğrenim gören 1 milyon 290 bin 717 öğrencinin yurtiçi ve yurtdışı 972 sınav merkezinde, 14 bin 407 okulda ve 86 bin 25 sınıfta katılımı planlanmış ve bu yönde her türlü hazırlık yapılmıştır. Sınavların tamamlanmasının akabinde e-okul sisteminden alınan verilere göre sınavlara 1 milyon 244 bin 733 öğrencinin katıldığı tespit edilmiştir. Ortak sınavlara katılım oranı %96.4’dür. Sınavlara katılmayan öğrenci sayısı ise 45 bin 984’dür.
 
28-29 Kasım 2013 tarihlerinde yapılan ortak sınavlar sonrasında, mazeretlerini sınavlardan önce bildiren ve sınav günü mazeretli/mazeretsiz olarak ortak sınavlara girmeyen öğrencilerin bilgileri, okul müdürlükleri tarafından sınav günü son oturumdan sonra e-okul sistemine işlenmiştir.

Bakanlığımız 14-15 Aralık 2013 tarihlerinde gerçekleştirdiği mazeret ortak sınavları iş ve işlemlerini; öğrencilerin sınava katılacakları merkezlerin belirlenmesi, öğrenci yerleştirme işlemleri, baskı ve sevk işlemleri süreçlerini dikkate alarak, ortak sınavlar sonrasında e-okul sistemine işlenen bilgiler doğrultusunda mazeret durumuna bakılmaksızın sınava katılmayan tüm öğrenciler için yapmıştır.

E-okul sisteminde ortak sınavlara katılacak şekilde yerleştirmesi görülse dahi mazeret ortak sınavlarına katılması okul müdürlüğünce uygun görülmeyen öğrencilerin, 14-15 Aralık 2013 tarihlerinde sınavlara alınmayacağı belirtilmiş olup, bu doğrultuda da e-okul sistemi üzerinden il, ilçe milli eğitim müdürlükleri, okul idarecilerinin ve velilerin görebileceği şekilde duyurular yayımlanmıştır.

2013-2014 Eğitim öğretim yılı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavlar e-Kılavuzunda, Ortak sınavlara katılamayan öğrencilerin durumları, “ilköğretim kurumları yönetmeliği 38 inci maddesinde belirtilen hükümler çerçevesinde değerlendirilerek okul müdürlüğünce karara bağlanacak ve aynı gün il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilecektir. Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için Bakanlıkça belirlenen merkezlerde mazeret sınavı yapılacaktır.” hükmü gereğince mazeret sınavları yapılmıştır.

28-29 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirilen Ortak Sınavlar öncesinde, valiliklere gönderilen genelgede, nakil geçiş yapan öğrencilerle ilgili iş ve işlemler belirtilmiş olup, bu durumda olan öğrenciler ve veliler de veli bilgilendirme sisteminden bilgilendirilmişlerdir.
Veli Bilgilendirme Sisteminde sadece nakil geçiş yapan öğrenci ve velilerinin göreceği bir halde “E-Okul Veli bilgilendirme Sisteminde yer alan sınav yeri bilgileri, öğrencilerin 27 Eylül 2013 tarihinde öğrenim gördükleri okul verilerine göre oluşturulmuştur. Bu nedenle, söz konusu tarihten sonra okullar arası nakil geçiş yapan öğrenciler, 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek Ortak Sınavlara, nakil oldukları okulların yedek salonlarında gireceklerdir. Nakil oldukları okulda sınav yapılmaması durumunda ise, nakil olduğu okulda öğrenim gören 8’inci sınıf öğrencileri için sınav merkezi olarak belirlenen okulda yedek salonlarda sınava katılacaklardır.” ibaresi yayımlanmıştır. 

 Nakil geçiş yapan öğrencilerin ve velilerin lehine olan, daha önce kayıtlı oldukları okula gitmeden, halen kayıtlı oldukları okulda sınavlara katılmaları için yapılan düzenleme, tam aksi bir durum olarak yansıtılması üzücüdür.

Gerek lojistik anlamda, gerekse uygulama açısından Ortak Sınavlar, sınav uygulaması bakımından dünya çapında uygulanan en büyük sınavlardan biridir. Bu nedenle Ortak Sınavların yapılabilmesi için gerekli olan bilgiler, 8 inci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin yerleştirme işlemleri, baskı ve sevk süreçleri dikkate alınarak e-okul sistemi üzerinden 27 Eylül 2013 tarihinde alınmıştır. Bu tarihten sonra verilerin e-okul sisteminden alınması sınav yerleştirme, evrak basma, kutulama süreçlerinde hata yapma riskini artıran hatta sınav süreçlerini tekrar en başa aldığından sınavın yapılabilirliğini azaltan bir durumdur.

28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan sınavlarda nakil geçiş yaparak kayıtlı olduğu okulda sınava giren öğrenci bilgisi e-okul sisteminde yer almadığından, bu öğrencilerin sınav evrakı da henüz değerlendirme aşamasına gelmediğinden dolayı bu öğrenciler için de sınav evrakı basılmıştır.

 Mazeret Ortak Sınavları, ortak sınavlara girmeyen ancak geçerli mazereti olan öğrenciler için düzenlendiğinden, 28-29 Kasım 2013 tarihinde yapılan Ortak Sınavlara nakil olduğu okulda giren ancak mazeret sınavı için de giriş yeri bilgisi görünen öğrenciler açısından yaşanabilecek olumsuz herhangi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)