adscode
adscode

Mesleki Yeterlilik Belgesi Veren Kurumlar

Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar MYK tarafından yetkilendirilir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Veren Kurumlar
Türkiye'den Haberler
Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar MYK tarafından yetkilendirilir. Bu yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Antalya, Konya, Adana, Kocaeli, Kayseri gibi sanayisi gelişmiş şehirlerimizde hizmet etmektedirler.

İş kazaları ile oluşan yaralanma ve ölümler ülkemizde oldukça fazla. Bu da devletimizi belirli önlemleri almaya zorlayarak, çalışanların belirli bir bilgi ve tecrübe düzeyine sahip olmalarını sağlamak için farklı çözüm yolları geliştiriyor. Alınan önlemlerden en önemlisi sayılabilecek bir karar da Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma durumudur. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfına giren işlerde çalışanların bir belge alma zorunluluğu bulunur. Bakanlık kararı ile yapılan bu uygulamada artık kişiler bir işte yetkin olduğunu belge ile ispatlamak zorundadır. Belgeyi almak ve belge almak için sınava girmek belirli bir ücrete tabidir. Bu ücretler kuruma, belgeye, iş koluna ve seviyeye göre değişiklik gösterir. Bakanlığın MYK belgelendirme ve sınav ücretine ilişkin kararı sadece belirlenen en yüksek tutardan daha fazla olmaması yönündedir. Bu da kurumların kendi ücretlerini belirleme özgürlüğüne sahip olması durumunu getirir. Bundaki amaç yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları arasında rekabet yaratarak çalışanlar yönünde daha az ücret ödenmesinin sağlanmasıdır.

Ancak kurumlar arasında ki ücret farklılığı çok fazla rekabet ortamı oluşturmamıştır. Bunun nedeni de mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili olan kurumların yeterli sayıda olmamasıdır. Türkiye genelinde belgelendirme ve sınav hizmeti veren kurum sayısı 02 Haziran 2017 tarihi itibariyle 79’tur. Sanayisi gelişmiş Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Kayseri gibi büyük illeri saymazsak, genelde Anadolu illerinde bir veya birkaç tane kurum bulunur.

Küçük illerde sadece bir tane olması bu belgeyi almak isteyenlere sadece bir seçenek bırakıyor. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu bulunduğu için de kişiler bu ücretleri vermek zorundadır. Bu kurumun verdiği belgelerin ücretleri sektör ve iş koluna göre değişiklik gösteriyor. Fakat şuan güncel ücretlerin değişiklik gösterdiğini belirtelim.

Belgeyi almak için yapılan sınavlar genellikle 2 tür olur. Bunlardan bir tanesi işin uzmanlık alanını konu alırken ki bu sınavlar yazılı, uygulamalı olurken diğeri de iş güvenliği, iş sağlığı ve iş organizasyonu gibi konulardan oluşuyor. Yani iki tür sınava girmek zorundasınız ve bu iki sınavın da ücretleri farklıdır.

Yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna başvurunu yaptınız, kendi mesleğinize has sınavlara girdiniz ve başarılı oldunuz. Artık belgenizi alabilirsiniz. Belge ve Sınav için yatırdığınız ücreti de hibe programı kapsamında devletten geri alabilirsiniz.

Bu belgeyi almış olduğunuzda ülke içerisinde her yerde bu işi yapabilme izni de almış olacaksınız. Özellikle şirketler, bu alanda çalıştırdıkları kişilerin belge denetimini sağlamak zorundadır. Belgesiz çalışmada hem çalışana, hem de çalıştırana ceza kesilir. Bu nedenle şirketler genellikle teknik personel alımında bu belgenin varlığını zorunlu kılıyor. Zorunlu kılmayan şirketler ise işe aldıktan sonra eğitimi vererek bu belgeyi almasını sağlıyor. Bu şekilde hem kişilerin işi öğrenmesinin, hem de iş kazalarının önüne geçilmesi planlanıyor. Mesleki yeterlilik belgeleri bu anlamda Avrupa standartlarının yakalanması bağlamında devletimizin attığı önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Şuan için MYK Mesleki belgelendirme konusunda biraz zayıflık olduğu göze çarpsa da uzun vadede iş kazalarını bir miktar aşağıya çekeceği öngörülüyor.

Belge veren kurumlarla irtibata geçildiği takdirde yetkili kişilerden MYK belgesi nedir, nasıl alınır, nereden alınır, başvuru şartları, zorunluluğu getirilen meslekler ve daha birçok konuda detaylı bilgi alabilirsiniz. Belge almadan önce kesinlikle başvuru yaptığınız firmanın MYK onaylı olmasına dikkat ediniz.

MYK tarafından onaylanmış belgelendirme kuruluşları diğer adıyla MYK mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar hakkında kısaca bilgi verdik. Ayrıntılı bilgi için bu kurumların yer aldığı siteyi ziyaret edebilirsiniz.

https://www.meslekiyeterlilikbelgesi34.com/mesleki-yeterlilik-belgesi-veren-kurumlar

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)