adscode
adscode

Metin Göktepe Aramızdan Ayrılalı 18 Yıl Oldu

8 Ocak tarihinde hafızalara olaylar, iz bırakan doğumlar,ölümler......

Metin Göktepe Aramızdan Ayrılalı 18 Yıl Oldu
Tarihte Bugün

Bugün Metin Göktepe'nin öldürülmesinin yıldönümü.

Metin Göktepe mezarı başında anılacak

1996′da gözaltındayken öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, ölümünün 19′uncu yıl dönümünde anılıyor.

19 yıl önce, 8 Ocak 1996′da Ümraniye Cezaevi’nde çıkan olayları haberleştirmek için Alibeyköy’e giden 28 yaşındaki Göktepe, polis tarafından gözaltına alınmıştı. Kısa süre sonra cesedi Eyüp kapalı spor salonunun bahçesinde bulunmuş, Emniyet Genel Müdürlüğü, Göktepe’nin duvardan düşerek öldüğü açıklamıştı. Kamuoyu baskısıyla geri adım atan İçişleri Bakanlığı, Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’den özür dilenmiş, ancak Göktepe’nin annesi bu özrü kabul etmeyerek sorumluların yargılanmasını talep etmişti.

4 yıl süren dava Şubat 1999 yılında yapılan mahkemeyle alınan kararla 11 memurdan altısına 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş, usül yönünden bozulan dava 5 Mayıs 1999′da Yargıtay tarafından, altı ceza alan memurdan beşinin cezası onanmış sanık emniyet amirine verilen ceza esastan bozulmuştu. Kamuoyunda “Rahşan affı” diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanan polisler toplam 1 yıl 8 ay yatarak serbest kalmışlardı.
 

RADİKAL - Türkiye 'de basına yönelik her zaman baskı oldu. Kimi zaman gazeteler kapatıldı, kimi zaman yasaklandı, sayfalar sansürlendi, bombalandı. Gazeteciler faili meçhul cinayetlere kurban gitti.

Ama öyle bir an geldi ki, gazeteci gizli saklı değil, hukuki kılıflara uydurularak, sinsi planlarla değil, herkesin gözü önünde, herkese ders olsun diye, uluorta dövülerek öldürüldü. İşte o an Metin Göktepe'ydi..

YARIM METRELİK DUVARDAN DÜŞTÜ DEDİLER

Tarih 8 Ocak 1996... Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen tutuklular için Alibeyköy'de cenaze töreni düzenlenecekti. Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, "Mutlaka ben izlemeliyim" diyerek habere gitti.

"Sarı Basın Kartı" olmadığı gerekçesiyle ilçeye sokulmadı. Haberi izlemekte "ısrarcı" davranınca da, gözaltına alındı ve yüzlerce insanla birlikte Eyüp Kapalı Spor Salonu'na götürüldü. Burada polislerin şiddetli cop darbeleriyle dövülerek öldürüldü. Polisler vururken defalarca "Ben gazeteciyim" diye bağırdı. Ancak zaten her cop da tam da gazeteci olduğu için daha bir şiddetli indi.

Metin, spor salonunun yakınlarında ölü olarak bulundu. Yetkililer çelişkili açıklamalar yaparak cinayeti gizlemeye çalıştı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve İstanbul Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar, Metin'in gözaltına alınmadığını; Eyüp Cumhuriyet Savcısı Erol Canözkan gözaltına alındığını ancak sonra çay bahçesinde otururken fenalaşarak sandalyeden düştüğünü; İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan ise spor salonunun duvarından düşerek öldüğünü iddia etti.

Bir süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılanlar ise, ısrarla Metin'in gözaltında polis tarafından öldürüldüğünü ve cesedinin gözaltında tutulan diğer kişilerin yanından alınarak götürüldüğünü söylediler.

GAZETECİLER BU DAVAYI SONUNA KADAR TAKİP ETTİ

Metin'in ağabeyi İbrahim Göktepe, Eyüp Cumhuriyet Savcısı Erol Canözkan'a ifade verdi ve Metin'in gözaltında polisler tarafından öldürüldüğünü belirterek, şikayetçi olduğunu söyledi. Ve hukuki süreç başladı.

Ne var ki, süreç işlemesin diye yetkililer ellerinden geleni yaptılar. İşte Metin'i basının bir simgesi haline getiren şey de devletin bu aymaz tutumu oldu. İlk defa gazeteciler beraberce içlerinden birinin böyle aleni şekilde linç edilmesine tepki gösterdi. Ve meslektaşları, Metin'in annesi Fadime Göktepe'nin arkasında "İnadına hepimiz birer Metin'iz" sloganıyla bu davanın takipçisi oldu.

İstanbul'daki duruşmalara binlerce kişinin gelmesi üzerine dava önce Aydın'a ardından da Afyon'a sürüldü. Ancak bu sürgün Metin'in meslektaşlarını ve takipçilerini yıldırmak bir yana daha da kızdırdı. Her duruşmaya Türkiye'nin hemen her yerinden yüzlerce otobüs kaldırıldı. Ve dava 28 Eylül 2000'de beş polis memuruna "kastı aşan insan öldürmek" ve "faili belli olmayacak şekilde insan öldürmek" suçlarından verilen yedişer yıl altışar ay hapis cezasının onanmasıyla bitti. Bir polis memuru ise Yargıtay'ın kararı bozmasından sonra 20 ay hapis ve beş ay kamu hizmetlerden uzaklaştırma cezası aldı.

Mahkum polislerin cezalarının tamamlamalarına 19 Aralık 2000'de yürürlüğe giren Şartlı Tahliye ve Ceza Erteleme Yasası engel oldu.

Belki hukuki olarak o davadan istenen sonuç çıkmadı ama Metin, genç gazetecilerin, sokakta gerçeğin peşinde koşan muhabirlerin unutulmayacak simgesi oldu.


8 OCAK TARİHİNDE GERÇEKLEŞEN DİĞER OLAYLAR

1784 - Osmanlı Devleti'nin Rusya'nın Kırım'ı ilhakını bir "sened" ile resmen tanıması.
1835 - ABD'nin ulusal borcu ilk ve son kez olarak 0 (sıfır) oldu.
1916 - Müttefik kuvvetleri Osmanlı ordusunun Çanakkale direnişini kıramadılar. Yenilgiye uğrayarak Gelibolu yarımadasından çekilmeye başladılar. Başarısızlığı nedeniyle İngiliz Deniz Kuvvetleri komutanı Amiral Winston Churchill görevinden istifa etti.
1918 - Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Woodrow Wilson, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ortak toplantısında Avrupa'da kalıcı barışın sağlanması için "Wilson İlkeleri" diye bilinen 14 prensibi ortaya attı.
1933 - I. Beş Yıllık Kalkınma Planı kabul edildi.
1941 - İstanbul’da 401 ilkokulda 1846 öğretmen ve 74.488 öğrencinin öğrenim yaptığı açıklandı.
1943 - Yoksullara ucuz ekmek verilmesine ilişkin kararname yayımlandı.
1945 - İskenderun limanı hizmete açıldı.
1946 - Celâl Bayar Demokrat Parti (DP) genel başkanı oldu.
1958 - 14 yaşındaki Bobby Fischer Amerika Birleşik Devletleri satranç şampiyonu oldu.
1960 - Hirfanlı Barajı hizmete girdi.
1977 - Cumhuriyet Halk Partisi lideri Bülent Ecevit, milletvekillerine yapılan zamlara tepki gösterdi; maaş zammını kabul etmeyeceğini açıkladı.
1980 - Akaryakıt yokluğu nedeniyle fabrikaların %80'i üretimi durdurdu.
1982 - Yılmaz Güney "komünizm propagandası yapmaktan" gıyabında 7,5 yıla mahkûm edildi.
1986 - Henry Miller'in Oğlak Dönencesi adlı romanı, müstehcen olduğu gerekçesiyle toplatıldı.
1986 - Hacker manifestosu, ABD'de duyuruldu.
1986 - 8 sanatçıya Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından "profesörlük" unvanı verildi. Unvan verilen sanatçılar arasında Yıldız Kenter, Hikmet Şimşek ve Nevit Kodallı da vardı.
1988 - Bülent Ersoy'un sahneye çıkma yasağı kaldırıldı. Operasyonla cinsiyet değiştiren Bülent Ersoy'un sahneye çıkmasına Emniyet Genel Müdürlüğü 7 yıldır izin vermiyordu.
1988 - Türkiye Emlak Bankası kuruldu.
1991 - Hükümetle anlaşan maden işçileri eylemlerine son vererek Zonguldak'a döndüler.
1992 - Ankara'da bir depoda kilitli tutulan "yasak" kitaplar Kültür Bakanlığı'nda sergilenmeye başladı. Kitaplar ileride oluşturulacak Demokrasi ve İnsan Hakları Müzesi'ne konulacak.
1993 - Aziz Nesin, "12 Eylül'de 5 deli bir kuyuya taş attı, 60 milyon insan çıkaramıyor" dedi.
1996 - Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe polis tarafından gözaltına alındıktan sonra Eyüp Spor Salonu yanındaki parkta ölü bulundu.
1997 - Vehbi Koç'un çalınan naaşı, Zincirlikuyu Mezarlığında boş bir mezarda bulundu ve çalanlar yakalandı. Koç'un naaşı, 10 Ocak'ta ikinci kez toprağa verildi.
2003 - THY'nin İstanbul-Diyarbakır seferini yapan RC-100 tipi uçağı Diyarbakır'a inişi sırasında düştü: 74 kişi öldü, 3 kişi yaralanarak kurtuldu.
2008 - Orhan Alkaya, İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliğine getirildi.

BUGÜN DOĞANLAR

1823 - Alfred Russel Wallace, İngiliz toplum ve doğa bilimci, antropolog ve biyolog
1891 - Walther Bothe, Alman matematikçi, kimyacı ve fizikçi (ö. 1957)
1928 - Erdoğan Aksel, (Doğan Aksel), sahne tasarımcısı, iç mimar.
1935 - Elvis Presley, şarkıcı
1937 - Shirley Bassey, şarkıcı
1942 - Stephen Hawking , Patlayan kara delikler teorisiyle görelilik teorisi ve kuantum mekaniğinde çığır açan İngiliz teorik fizikçi
1947 - David Bowie, İngiliz şarkıcı ve sinema oyuncusu
1948 - Arkadaş Zekai Özger, Türk şair
1949 - Nuri Kurtcebe, "maganda" kelimesinin mucidi olan Türk çizgi-romancı, karikatürist
1969 - Jeremy Davies, ABD'li aktör
1972 - Burak Aydos, Türk şarkıcı
1975 - Elena Grushina, Ukraynalı buz patenci
1976 - Bora Sancar, Kepez Belediye takımında oyun kurucu pozisyonunda oynayan basketbolcu.
1977 - Amber Benson, ABD'li oyuncu
1977 - Erdal Bibo, Türk basketbolcu.
1985 - Karina Ocasio, GS takımında oynayan Porto Rikolu voleybolcu

BUGÜN ÖLENLER

1324 - Marco Polo, İtalyan seyyah
1337 - Giotto di Bondone, İtalyan ressam ve mimar
1642 - Galileo Galilei, Astronomi bilgini
1713 - Arcangelo Corelli, İtalyan besteci (d. 1653)
1825 - Elias (Eli) Whitney, ABD'li mucit ve sanayici
1896 - Paul Verlaine, Fransız şair, (d. 1844)
1948 - Kurt Schwitters, Alman resim ve heykel sanatçısı (d. 1887)
1950 - Joseph Alois Schumpeter, Avusturyalı iktisatçı ve siyaset bilimci
1961 - Yaşar Doğu, Dünya şampiyonu güreşçi
1983 - Hüseyin Alp, 2.15'lik Türk basketbolcu (d. 1935)
1996 - Metin Göktepe, Türk gazeteci
2000 - Sohban Koloğlu, Sinema dekoratörü, yönetmen, oyuncu (d. 1918)
1997 - Melvin Calvin, bitkilerdeki Fotosentez'i çözen ABD'li biyokimyacı (d. 1911)
2006 - Özdemir Birsel, Türk film yönetmeni, senarist, yapımcı (d. 1929)


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)