adscode
adscode

Microsoft 2,5 milyar dolara piksel dolu bir dünya aldı

Geçen hafta duyurduğumuz Microsoft, Minecraft'ın yapımcısı Mojang'ı satın alıyor haberi resmen doğrulandı. Açıklanan tutar tam 2.5 milyar dolar...

Microsoft 2,5 milyar dolara piksel dolu bir dünya aldı
Bilim Teknoloji
Online oyun dünyasında kendine has tarzıyla farklılaşan Minecraft, tüm dünyadan ciddi bir kesimi kendine toplamayı başarmıştı. Pek çok oyuncu kendi özel bölgelerini oluştururken, en ilginci Danimarka'dan gelmişti. Danimarka hükümeti, Minecraft üzerinde ülkesinin birebir modelini kurmuş, hatta oyundaki Danimarka ülkesine Amerika'daki oyunculardan gelen saldırı sonucu ülkede ciddi 'hasar' oluşmuştu.

Minecraft'a olan bu ilgi, elbette büyük oyuncuların da ilgisini oyunun üreticisi Mojang'a çekti. Bu büyüklerden Microsoft'un bugün resmen duyurduğu haberle Mojang tam 2.5 milyar dolara Microsoft bünyesine katıldı.

İlk olarak 2009'da ortaya çıkan Minecraft'ın en önemli özelliği pek çok farklı platformda oynanabiliyor olması. Microsoft, akılcı bir hareketle bugüne kadar 100 milyondan fazla indirilen oyunun oynanabildiği platformları sınırlandırmayı düşünmediğini açıkladı. Yalnızca Xbox 360 üzerinde son iki yılda 2 milyar saatten fazla oynanan Minecraft'ı oynayanların yüzde 90'lık bir kısmı ücretli özelliklerden faydalanıyor. Bu da, Microsoft'un neden bu kadar yüksek bir meblağ ödemeyi göze aldığını daha iyi açıklıyor.





Bu noktada Mojang'ın tek oyununun Minecraft olmadığını da belirtmek gerek. Şirketin Oxeye Game Studio işbirliğiyle geliştirdiği, eski atari dönemi oyunlarını anımsatan Cobalt ve benzerlerine sıkça rastlanılan bol yaratıklı, büyücülü Scrolls isimli oyunları bulunuyor.

Minecraft'tan Second Life çıkar mı?

Gerçek yaşamı anımsatan bu tür oyunlara olan ilgi geçmişte de farklı isimlerle manşete çıkmıştı. Bu oyunların içinde en büyük ilgiyi, 2003 yılında duyurulan Second Life elde etmişti. O zamanın internet erişim hızlarında ve teknolojisinde oldukça iyi performans gösteren Second Life'ta, aralarında Türkiye'den bankaların da olduğu pek çok kurum 'sanal şube' açmıştı.


Second Life, bugün gelmiş geçmiş en büyük 3 boyutlu sanal dünya sloganıyla yoluna devam etse de ilk çıktığı günlerdeki kadar popüler değil. Minecraft'ın bu anlamda özellikle gelir modeliyle bir adım önde olduğunu söylemek mümkün. Görsellik açısından baktığımızdaysa Second Life'ın çok ciddi bir avantajı bulunuyor. Zira Minecraft, bol pikselli yapısıyla pek çok kişi tarafından 'gözleri bozan' bir oyun olarak kabul ediliyor. Second Life ise 3 boyutlu görüntüsünü bir süre önce Facebook'un 2 milyar dolara satın aldığı sanal gerçeklik cihazı Oculus Rift ile destekliyor.

Second Life'a benzer bir girişim ise Türkiye'den çıkmıştı. Yoğurtistan isimli bu sanal dünyada, Yoğurt 3D adıyla kendi ekiplerinin geliştirdiği bir teknoloji kullanılıyor. Bugün yoluna 3 boyutlu sosyalleşme platformu olarak devam eden Yoğurtistan'ın en büyük farkı ise sanal olarak gezdiğiniz mağazadan gerçek ürünler satın alabilmeniz.


Microsoft'un Minecraft'ı geliştiren Mojang'ı satın alması online oyun dünyasını yeniden hareketlendirebilir. Özellikle, iyiden iyiye mobil cihaz eğlencesi haline gelen oyunların yeniden farklı platformları destekleyen bir yapıya döndüğünü görmek bizleri şaşırtmayacak. Son cümleyi, Minecraft tutkunu bir çocuğun babasının tweet'inden aktaralım. Twitter'da benzer içerikli çok sayıda mesaj bulmak mümkün. Bu mesajlar, 2,5 milyar doların nasıl geleceğe yatırılan bir para olduğunu çok daha iyi anlatıyor:

"7 yaşındaki oğlum, son 3 yıldır her gün aksatmadan Minecraft oynuyor. Oyuna ayırdığı zaman, uyku süresini geçmeye başladı..."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)