adscode
adscode

Müze ve Ören Yeri Giriş Ücretlerine Yapılan Zamlar Meclise Taşındı

Ankara Milletvekili Levent GÖK, müze ve ören yeri ücretlerine yapılan zammı verdiği soru önergesiyle Meclise taşıdı.

Müze ve Ören Yeri Giriş Ücretlerine Yapılan Zamlar Meclise Taşındı
Kültür Sanat

Kültür ve Turizm Bakanlığı müze ve ören yeri ücretlerine 1 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 39’a varan oranlarda zam yapmıştır. Son bir yıl içerisinde yapılan iki fiyat artışı ile birlikte zam oranları yüzde 66’ya ulaşmış, düşük gelir düzeyindeki yurttaşlarımızın müze ve ören yeri ziyaret etme imkânları oldukça azalmıştır. Zamların zamanlaması sebebiyle tepki gösteren turizmciler ise tur operatörleri aracılığıyla gelen yabancı turistlere yönelik satışların çoğunun 2019 yılı, Aralık ayında tamamlandığını ifade etmekte, yeni zamların maliyetleri artırdığına dikkat çekmektedirler. Eski fiyatlara göre satılan turlara eklenen ücretleri turizmciler kendileri karşılamak zorunda bırakılmış, turizm sektörü plansız yapılan zamlar sebebiyle zarara uğramıştır. Bir doğa ve tarih cenneti olarak tanımlanan Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizmde fiyat politikalarının sektör temsilcileri ile işbirliği içerisinde yapılandırılması turizm alanında faaliyet gösteren bütün bileşenlerinin faydasına olacaktır. Ankara Milletvekili Levent GÖK'ün konuya ilişkin verdiği soru önergesi:

 

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.

       

   

                                                                  Levent GÖK

Ankara Milletvekili

 

         Kültür ve Turizm Bakanlığı müze ve ören yeri ücretlerine 1 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 39’a varan oranlarda zam yapmıştır. Son bir yıl içerisinde yapılan iki fiyat artışı ile birlikte zam oranları yüzde 66’ya ulaşmış, düşük gelir düzeyindeki yurttaşlarımızın müze ve ören yeri ziyaret etme imkânları oldukça azalmıştır. Zamların zamanlaması sebebiyle tepki gösteren turizmciler ise tur operatörleri aracılığıyla gelen yabancı turistlere yönelik satışların çoğunun 2019 yılı, Aralık ayında tamamlandığını ifade etmekte, yeni zamların maliyetleri artırdığına dikkat çekmektedirler. Eski fiyatlara göre satılan turlara eklenen ücretleri turizmciler kendileri karşılamak zorunda bırakılmış, turizm sektörü plansız yapılan zamlar sebebiyle zarara uğramıştır. Bir doğa ve tarih cenneti olarak tanımlanan Türkiye’nin en önemli gelir kaynaklarından biri olan turizmde fiyat politikalarının sektör temsilcileri ile işbirliği içerisinde yapılandırılması turizm alanında faaliyet gösteren bütün bileşenlerinin faydasına olacaktır.

         Bu bilgiler ışığında:

  • 2002 – 2020 döneminde müze ve ören yeri giriş ücretlerine yapılan zamları yıllık temelde açıklar mısınız?
  • 2002 – 2020 döneminde müze ve ören yeri giriş ücretlerine yapılan zamların tarihlerini açıklar mısınız?
  • 2002 – 2020 döneminde müze ve ören yerlerini ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
  • 2008 – 2019 döneminde satılan Müze Kart sayılarını ve bu satıştan elde edilen gelirleri yıllık temelde açıklar mısınız?
  • 2008 – 2019 döneminde Müze Kart alanların ziyaret ettiği müze ve ören yeri sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?
  • Aralık 2019 itibariyle Türkiye’den tatil satın almış yabancı turistlerin sözü geçen zam sebebiyle turizm firmalarına getirdiği fazladan maliyetleri açıklar mısınız? Turizm sektörünün yaşadığı kayıplar nasıl telafi edilecektir?
  • Turizm sektörünün tamamını etkileyecek kararların sektör temsilcileri ile görüşülmeden ve mutabakat sağlanmadan alınmasının sebepleri nelerdir? 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)