adscode
adscode

Nakiller başlıyor ama...

Liselere giriş sınav maratonunda en önemli aşamaya gelindi. Dananın kuyruğu nakillerde kopacak. Yani taşlar, nakil döneminde yerli yerine oturacak. MEB'in öngörüsü bu yönde.

Nakiller başlıyor ama...
Günün Yazısı

Peki uygulama da, aynen onların söylediği gibi mi gerçekleşecek? İşte bu konuda fazlasıyla kuşkular var...

MEB'e düşen görev, haklı ya da haksız yere üretilen senaryolara ve eleştirilere kızma yerine, onları anlamaya ve cevaplamaya çalışmak olmalıdır.

Kayıtların bizzat içindeki öğretmen veliler de, gidişattan fazlasıyla tedirgin, demek ki bir yerlerde sıkıntı var ve karmaşa geliyor. İşte bu yüzden nakil döneminde her şey çok daha şefaf, hızlı ve aydınlatıcı olmalı.

Biraz daha açalım?

. Hangi okulda kaç açık kaldığı, taban puanın ne olduğu, en son hangi sıradaki öğrencinin alındığı tek tek açıklanmalıdır.

. Hızlı olmalı. Çünkü okulların açılmasına ramak kaldı ve bu gidişle, boş kontenjanlar zor dolar. Bu yüzden gerekiyorsa, kayıt peryotları daha da kısaltılmalı ya da kolejlerle ortak yerleştirme yoluna gidilmelidir...

. Açıklayıcı olmalı, çünkü veliler, bilgilenecek makam bulamıyorlar. Sıkıntı yaşanan ya da senaryo üretilen her konudu MEB bilgilendirici açıklamalar yapmalıdır...
Niye mi? İşte hemen her gün yüzlercesi gelen maillerden bir kaçı:


'LİSE NAKİLLERİNDE 1 AYLIK USULSÜZLÜK NASIL OLACAK?'
Sayın Abbas GÜÇLÜ, 25 ağustos ile 26 eylül tarihleri arasında yapılacak olan Anadolu liseleri arasındaki nakillerde büyük HAKSIZLIKLAR ve SUİSTİMALLER olacaktır.
Nakil için tek bir okul tercihi yapılacağından, ve nakil için müracaatlarda taban puan olmadığından ortalık toz duman olacaktır.
teorikte belli olmayan ancak uygulama safhasında ortaya çıkacak olan haksızlık ve suistimaller 1 ay devam edecek, 26 eylülden sonra taban puan konacak, ama iş işten geçmiş olacak. ben uygulamada görev yapan bir anadolu lisesi yöneticisi ve aynı zamanda öğrenci velisi olarak şöyle örneklendirebilirim.
%10 luk dilimden 420 puan alan ve oğlum geçen yılın % 16 lık dilimindeki okula 14.tercihine yerleşti. en son tercihimizdi yazmamayı bile düşünüyordum.(yazmasam A tercih okullarına yerleşemeyecekti)
bana şimdi nakillerde tek okul tercihi zorunlu tutuluyor. örneğin ben nakil için %10 luk, %11 lik,%12 lik, % 13 lük dilimlerdeki okullardan tek nakil tercihi zorunlu olduğundan hangisini seçeceğim diye tereddüt edeceğim. diyelimki %12 lik dilimdeki okulu seçtim.müracaat edenler arasındaki sıralamaya göre nakil tercihi gerçekleşmeyebilir. benim oğlumdan daha düşük puanlı başka bir öğrenci, tek tercih zorunluluğundan dolayı tercih edemediğim %11 lik dilimdeki okulu seçti. yapılan sıralamada nakil gerçekleşti. ben o okulu kazanamaz diye tek tercih hakkımı daha düşük puanlı okula yaptığımdan, benim oğlumdan daha düşük puanlı öğrenci bir nevi kumar oynayarak hiç haketmediği okula yerleşmiş olacak.
yada şöyle suistimaller olacak. nakil başvuruları her hafta içi 4 gün boyunca yapılacak. 4.gün saat 17:00 de son bulacak. 4.gün süre dolmaya 1 saat kala yani saat 16:00 da ben yada benim gibi uygulamayı bilen veli (her veli bu uygulamayı bilemeyecek ama sonradan öğrenince kıyamet kopacak) puanı yüksek olan okulların idarecileri ile görüşerek eokul sistemindeki müracaat listelerine baktırmak sureti ile 1 saat kala giremeyeceğini öğrendiği okulu dilekçesi ile iptal ettirip girebileceği bir okula başvurusunu yaptırarak,haketmediği bir avantaj elde etmiş olacak. yıllar önce bu uygulama gerçekleşmişti. veliler her okulun önüne bir akrabasını yerleştirir ve son dakikaya kadar bekler telefonlarla okul değişikliği yaparlardı. yine aynı o suistimalli günler başlayacak.
geçen yıla kadar sistem çok iyiydi. hiçbir şeklide haksızlık ve suistimal olmuyordu.
Tüm bunların olmaması, hiçbir adaletsizliğin ve suistimalin olmaması için yapılması gereken çok basit.
Nakillerde tek tercih seçeneği olmayacak. en az 10 okul tercihi yapabilmeli ki aralara düşük puanlı öğrenci sızmaları önlenmeli.
yada 26 eylülden sonra yani 1 aylık nakillerden sonra (atı alan üsküdarı geçtikten sonra) konacak olan taban puan uygulaması ilk nakil başlangıcı 25 ağustosta uygulamaya konmalı. ama uygulamada en mantıklısı nakil tercih sayılarının artırılmasıdır. eğer tek tercihte ısrar edilirse demekki o bir aylık nakil süresi içersinde özel yerleştirmeler olacak demektir.


'ACİL ÇÖZÜM İSTİYORUZ !'
Bugün teok sonuçları ile ilgili yazınızı okudum. Teok sınav sonuçları ile ilgili sizlerle  durumu paylaşmak istedim.

Kardeşim bu sene teok sınavına girmiş ve 400 puan almıştır. İstanbul'un Kadıköy ilçesinde oturmaktayız. Çevremizde bulunan bulunan birçok anadolu lisesine puanı tutmasına rağmen kendisi Çatalca - kestanelik köyündeki çok programlı lisesine "adresimize yakın" olduğu için gönderilmiş olduğu (85 km mesafe) MEB tarafından beyan edilmiştir.

öğrenci sayısının artması nedeniyle yüzdelik dilimlerin değiştiği bildirilmiştir. Ancak hak verirsiniz ki Kadıköyden bir çocuk nasıl Çatalca'ya gönderilir? bu durumda olan birçok çocuk Eyüp'den Heybeliadaya , Başakşehirden Şile'ye gönderilmiştir. Bu tip örnekleri Twitter'dan #TEOKMAĞDURU #TEOKYENİDENDEĞERLENDİRİLSİN gibi sayfalardanda okuyabilirsiniz.

Babam bu durumu il milli eğitime bildirecektir aynı zamanda ekranda bulunan itiraz et alanındanda gerekli şikayetlerimizi yapacağız. Sizin gibi birçok eğitim yazarlarımıza da aynı durumu paylaştık. Ancak bu durum çözülene kadar hiçbir öğrencimizin , geleceğimizin içinden çıkamadığı bu durumu çok acil çözmemiz ve içlerini rahatlatmamız gerekmektedir. Zamanımız kısıtlı 85. km öteye gidip nakil alıp her hafta tek tek okul deneyeceğiz.. ama bir hafta yeterli olmamaktadır ve eğer hiçbir okul olmazsa sizinde bahsettiğiniz gbi yazınızda nakil alınmışsa sonuç imam hatip lisesidir..

Bu durumla ilgili sesimizi mağduruyet durumlarımızı en kısa zamanda kim çözecektir? Meb telefonlarını açmıyor , konuyla ilgili sadece il milli eğitim müdürlüğü genel olarak bir tv programında şikayetleri olanları araştıracağını bildiriyor..
Genel bir araştırma için hem zaman kısıtlığı hem de daha ilk sonuçlar açıklanırken hata yapan bir meb nasıl çözümleyeceğini merak ediyorum açıkçası.

Konuyla ilgili sizlerden sesimiz olmanızı, ilgili yetkililere ayrıca iletmenizi rica edebilir miyiz?


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)