adscode
adscode

Ne iş olsa yaparım abi dönemi hani bitmişti?

Günümüz uzmanlık çağı, bu yüzden konu ne olursa olsun, o işin uzmanı aranıyor.

Ne iş olsa yaparım abi dönemi hani bitmişti?
Milliyet Diyalog
Başka türlü de zaten refah toplumu olamıyorsunuz.

Peki ya bizde?

Gençlerin üçte ikisi, istedikleri bir alanda değil, kazanabildikleri üniversitede okuyor, mezun olduktan sonra da öğrenim gördükleri alanda değil, çok farklı alanlarda çalışıyorlar.

Bu konuda çok çarpıcı bir anket var ama ona geçmeden önce birkaç önemli ayrıntıyı daha sizinle paylaşmak istiyorum!

İlki meslek çeşitliliği.

Tanımlanmış ve eğitimi yapılan meslek çeşitliliği bizde 800 civarında, gelişmiş ülkelerde ise 10 binin üzerinde.

Ve çok çarpıcı bir başka ayrıntı.

Yabancı işçi çalıştırmaya yönelik yasa tasarısındaki ilginç maddelerden biri de Türkiye’de eğitimi yapılmayan ya da iyi yapılmayan alanlarda yabancı uzman çalıştırılmasına yeşil ışık yakılacakmış!

Ne olur hemen üniversite açılmadık ilimiz kalmadı, üniversite sayımız 200’e yaklaştı, dünyaca ünlü üniversitelerimiz var demeyin. Devlet üniversitelerini beğenmeyip burunlarından kıl aldırmayan vakıf üniversitelerimiz, tercihlerin yapıldığı şu günlerde en iyi biziz diye yeri göğü inletirken, hâlâ devletimiz ya da özel sektörümüz, aradıkları alanlarda uzman eleman bulamayıp, yurtdışına yöneliyorlarsa vay halimize!..

Kriterleri yok!

Uluslararası Antalya Üniversitesi ve TNS’nin Türkiye çapında, 18 ilde 18 yaş ve üzeri 1514 kişiyle yüz yüze olarak gerçekleştirdiği araştırmaya göre, lise ve üniversite öğrencisi gençlerin yüzde 38.9’u iş seçiminde belli bir kriterinin olmadığını belirterek, “Fark etmez” yanıtını verdi.

18-34 yaş arasındaki gençlerin yüzde 31’i çalışırken yüksek lisans eğitimine devam etmek isterken, gençlerin yüzde 25’i “Mezun olduktan sonra henüz ne yapacağını bilmediğini, henüz düşünmediğini” ifade etti.

Gençlerin gözde mesleği?

18-34 yaş arası gençler arasında son yılların en popüler mesleği yüzde 16 ile mühendislik olurken, bunu  yüzde 15.4 ile doktorluk, yüzde 8.4 ile avukatlık, yüzde 8.3 ile öğretmenlik takip etti.

Tüm yaş gruplarında ise Türkiye’nin gözde mesleği yüzde 17 ile doktorluk oldu.

Avukatlık yüzde 25.6 ile Ege Bölgesi için en gözde meslek olurken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gözde mesleği ise Türkiye ortalamasının üstünde (yüzde 26.4) doktorluk olarak öne çıktı.

Araştırma kapsamında görüşülen doktorların sadece yüzde 1.1’i mesleğini değiştirmek istemediğini belirtirken, öğretmenlerin yüzde 24.2’si mesleğimi değiştirmek istemezdim dedi.

Avukatların yüzde 4.3’ü mesleğinde kalmak istediklerini ifade etti.

Gazetecilerin ise yüzde 3.3’ü tekrar seçecek olsa yeniden gazeteciliği seçeceğini belirtti.

Araştırma kapsamında görüşülen lise ve üniversite öğrencilerinin yaklaşık olarak 3’te 1’i, hem çalışıp hem yüksek lisans yapacağını belirtiyor. Gençlerin yüzde 31’i çalışırken yüksek lisans eğitimine devam etmek istediğini belirtirken, yüzde 24.9’u henüz ne yapacağını bilmiyor, yüzde 24.3’ü ise bir şirkette çalışmak istiyor.

Kırsal kesimde yüksek   lisans yaparken çalışmak isteyenlerin oranı yüzde 55.7 iken, bu oran kentte yüzde 25.5’e düşüyor.

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)