adscode
adscode

Nitelikli beyin ithalatı başlıyor

Nitelikli yabancı işgücünü çekmek için düğmeye basıldı.

Nitelikli beyin ithalatı başlıyor
Eğitim
Bakanlar Kurulu, kamu hariç her meslekte yabancıya 1 yıldan başlamak üzere eğitim düzeyi, bilime katkısı ve şirketteki sermaye payı gibi kriterleri dikkate alarak süresiz çalışma izni verebilecek.


Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak uygulanan nitelikli yabancı işgücünü çekmek için Türkiye de harekete geçti. Çalışma Bakanlığı bünyesinde bu amaçla Yabancı İstihdamı Genel Müdürlüğü kurulacak ve farklı bakanlıklardan bürokratların katılımıyla Yabancı İstihdam Politikası Danışma Kurulu oluşturulacak. Belirlenecek alanlarda istihdam edilecek nitelikli işgücünü Türkiye'ye çekmek için aktif politikalar uygulanacak. Nitelikli işgücüne uzun süreli ya da süresiz çalışma izni verilecek.

Bakanlar Kurulu, kamu hariç, her meslekte yabancıya süresiz çalışma izni verebilecek. Yabancı istihdamıyla ilgili tasarı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Bu kapsamda, yabancı sağlık personeli, mimar ve mühendis çalıştırılabilecek. Tasarıya göre, Türkiye'de okuyan yükseköğretim öğrencileri de çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek. Yükseköğretim kurumlarında çalışacak yabancı öğretim elemanları ise artık "ön izin" almak zorunda olacak. TBMM'ye önceki gün akşam saatlerinde sunulan Yabancı İstihdamı Kanunu Tasarısı'na göre, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında oluşturulacak Yabancı İstihdam Politikası Danışma Kurulu, yılda en az 2 kez toplanarak, Türkiye'nin yabancı işgücü ihtiyacını tespit edip, bu konuya ilişkin izlenecek politikaları belirleyecek.

'ÜLKE MENFAATİ'

Çıkarılacak kanunla, Türkiye'nin nitelikli işgücü ihtiyacı, yetişmiş yabancı işgücü ile karşılanacak. Türkiye'de çalışmak için başvuruda bulunan yabancılardan sağlık hizmetlerinde çalışmak isteyenlere Sağlık Bakanlığı tarafından, eğitim alanında çalışmak isteyenlere de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ön izin verilecek. Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde, yalnızca Türk vatandaşları tarafından yapılabileceği düzenlenen iş ve mesleklerin yabancılar tarafından da icrasına izin verebilecek. Bakanlar Kurulu ayrıca kısmen veya tamamen yasaklama yoluna da gidebilecek.

TMMOB'A BY-PASS

Yabancı mühendis ve mimara Türkiye'de çalışma izni verilmeden önce Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği'nden onay gerekmeyecek.

2013'TE SÜRESİZ İZİN ALANLAR SADECE 94 KİŞİ

Yabancılara esas olarak 1 yıldan başlayan süreler için çalışma izni verilecek. Halen var olan ancak 2013 yılında sadece 94 kişinin yararlanabildiği süresiz çalışma izni almak kolaylaşacak. KKTC vatandaşları ile Türk soyundan kişilerin yanı sıra Suriyeliler başta olmak üzere ülkelerindeki sorunlar yüzünden Türkiye'ye sığındıkları için geçici koruma statüsüne alınmış kişiler süresiz çalışma iznine sahip olabilecek.

ŞİRKET ORTAĞINA ÇALIŞMA KOLAYLIĞI

Türk yasalarına göre kurulmuş şirketlerin ortağı ve yöneticileri ile profesyonel meslek mensubu yabancılara bağımsız çalışma izni verilecek. Bağımsız çalışma izninin yabancı istihdam politikası doğrultusunda değerlendirilmesinde, yabancının eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye'deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama katkısı, şirket ortağı ise sermaye payı gibi hususlar dikkate alınacak.

GEÇEN YIL ÇALIŞMA İZNİ, OTURMA İZNİ SAYILMIŞTI

Türkiye'de yabancı ortaklı şirketlerin sayısı arttıkça CEO ve diğer kademelerdeki yabancı yöneticilerin çalışma koşullarını kolaylaştırmak amacıyla geçmişte de düzenleme yapılmıştı. 11.04.2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6458 sayılı yasanın 27'inci maddesiyle çalışma izninin aynı zamanda ikamet izni sayılması sağlanmıştı. Böylece bu hükmün yürürlüğe girdiği 11 Nisan 2014 tarihinden itibaren yabancı CEO ve diğer yöneticilerin ikamet izni sorunu da çözülmüştü.

GEREKÇE: CAZİBE MERKEZİ OLDUK, ENGELLER KALKACAK

Meclis'e gelen tasarının gerekçesinde, 1960'lı yıllarda göç veren ülke durumunda olan Türkiye'nin 1980'lerden sonra coğrafi konumu dolayısıyla önce transit ülke, son yıllarda ise yakın ya da komşu ülkelerden gelenler açısından cazibe merkezi haline geldiği için göç aldığı belirtildi. Gerekçede, "Hem yabancıların kayıtdışı çalışmalarının önlenmesine yönelik politikaların geliştirilmesi, hem nitelikli yabancı çalışanların birincil işgücü piyasasına girişinin önündeki engellerin kaldırılması, hem de politikaların uluslararası göç politikaları ile uyumlu olması hedeflenmiştir" denildi.

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)