adscode
adscode

Öğretmenlere 'proje yap' baskısı

Öğretmenlere okullarda 'proje yap' baskısı: "1500 öğrencili, 70 öğretmenin okulu şube müdürü arıyor, 750 proje istiyor. Yeter ki sayı yüksek olsun."

Öğretmenlere 'proje yap' baskısı
Öğretmen
Güncelleme : 15-Feb-24 21:05

Eğitimciler, okullarda öğretmenlere 'proje' baskısı uygulandığını belirtiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan sendikaların görüşleri şöyle:

Eğitim Gücü Sendikası Genel Başkanı Oğuz Özat: "Teknofest, okullarda öğrenci ve öğretmene artık zulüm olmuştur. 1500 öğrencili, 70 öğretmenin okulu Şube Müdürü arıyor, 750 teknofest projesi istiyor Mantıkla alay ediyorsunuz, teknoloji ile alay ediyorsunuz, proje mantığı ile alay ediyorsunuz Cumhurbaşkanının damadının bir fuarına,sırf yaranmak için milli eğitim müdürlükleri, şube müdürleri, ilçe müdürleri, okul müdürleri Zulüm yapıyor. Kendinize gelin bir okuldan 750 proje istenir mi? Taş Devri beynindeki bir şube müdürü bile bir okuldan 750 proje çıkmayacağını bilir. Okullar proje Merkezi değildir eğitim yuvalarıdır Eğitim gücü Sen olarak projelere eylem kararımız var öğretmenler huzurla güvenle kullanabilir Proje yapmadı diye hiçbir okul müdürüne öğretmene de soruşturma hiç kimse açamaz açılamaz bu konuda Sıkıntısı olan arkadaşlar bize ulaşabilir."

Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu: "Okullara Teknofest projeleri hazırlanması için yazı üstüne yazı gidiyor. Öğretmenler, takım kurmaları ve teknofeste proje oluşturmaları için zorlanıyor. 1500 öğrencili 50 öğretmenli okuldan 750 proje isteniyor. t3kys sitesine yeter ki girin, kayıt oluşturun, sayı yüksek olsun yeterki, içerik önemli değil diyor idareler... Gerçeklikten uzak ve istatistiksel bir veri çabasından başka bir şey değil. Her şeyin cılkını çıkartmaya gerek yok."

Eğitim Sen:"Çeşitli dönemlerde cezaevinde üst arama görevinden, veli ve esnaf ziyaretlerine kadar öğretmenlerin ders verme görevinin dışına çıkan angaryalarla sıkça karşılaştık. Eğitim emekçilerinin dik duruşu ve sendikal örgütlülüğümüzün bizlere sunduğu güç her defasında bu angaryaları boşa çıkarmıştır. Ancak devleti “şirket yönetir gibi yönetmek” isteyenler, yaptığımız işle ilgisi olmayan angarya görevlendirmeler ısrarından bir türlü vazgeçmemektedir.

Son olarak çeşitli illerde TEKNOFEST ve çeşitli projeler kapsamında öğretmenlere re’sen görevlendirilme yapılmak istendiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Bu örnekten yola çıkarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan tüm yöneticilere bir gerçeği hatırlatmak istiyoruz! Eğitim ve bilim emekçilerinin görevleri dışındaki işlerde görevlendirilmesi hukuksuzdur. Kamu yöneticileri görevini yerine getirirken hukuka ve kurallara uygun hareket etmek zorundadır! Aksi halde suç işlemiş olacaktır.

Kaldı ki sendikamız Eğitim Sen, bu ve benzeri görevlendirmelere ilişkin aldığı kararla, başta üyelerimiz olmak üzere, tüm eğitim ve bilim emekçilerine keyfi, hukuksuz ve angarya niteliği taşıyan görevlendirmelere katılmama çağrısı yapmıştır. Dolayısıyla, re’sen görevlendirmeler yaparak söz konusu hukuksuzluğa imza atan tüm kamu yöneticilerine haklarımızı tekrar hatırlatıyor ve kendilerini hukuka uygun hareket etmeye davet ediyoruz."

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay: "Milli Eğitim Bakanlığı, tüm okullarda 20 Şubat’a kadar Teknofest proje yarışı başlatmış.İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden bazıları okul idarelerine, Teknofest’e proje hazırlamaları için baskı yapıyor, “boş pdf bile olsa giriş yapılsın, içerik önemli değil” şeklinde talimatlar yağdırılıyor. En çok benim ilim ya da ilçem giriş yaptı derdindeler. Liyakatsiz bir çok okul idarecileri de öğretmenlere ve öğrencilere baskı kurmaktadır. Sadece istatistiki veri çabasından ibaret bu yaklaşım, öğretmenlerin ve öğrencilerin verimliliğini düşürmektedir. Bu tür çalışmalar gönüllülük esasına dayalıdır uygulaması da öyle olmalıdır. MEB, bitmeyen proje furyası ve dayatmalarla istatistiki veriler oluşturmayla uğraşmak yerine, okullarda çocuklarımızın açlığına ve susuzluğuna, okullar arasındaki derinleşen farklara, fiziki ve donanım yetersizliğine çare olmalıdır; öğretmenlere angarya görevleri dayatmak yerine öğretmenlerin mesleki itibarına sahip çıkmalıdır, yardımcı personelin yetersizliğine, olmayan görev tanımına, eğitim çalışanların haklı taleplerine çözüm üretmelidir."

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici: "MEB bir çok konuda olduğu gibi bu aralar proje sayılarında izahı ve imkanı mümkün olmayan işlere imza atmaktadır. Geçmişte EBA Destek Odası sayısının artırılması için talimat verilmiş, iller-ilçeler MEM’ler bizim EBA Destek noktamız sistemde fazla görünsün diye kurumlara baskı yapmış, içeriği destek noktası ile alakası olmayan bir çok oda sistemde destek odası olarak gösterilmişti.

Yine geçmişte kütüphane ve kitap sayılarının artırılması talimatı verilmiş aynı şekilde il-ilçeler MEM’ler kurumlara baskı yaparak bu sayıların artırılmasını istemiş, boş odalar dahi kütüphane olarak sisteme işlenerek sanki binlerce kitap varmış gibi gösterilmişti. Şimdi de TEKNOFEST için proje sayısı noktasında bir yarışa girişilmiş, yine izahı ve imkanı mümkün olmayacak sayılarda okullara proje paylaştırılmış ve bu sayılarda proje istenmektedir. İl-ilçe MEM’ler 'bu kadar projemiz var' desinler diye yapılmaya çalışılan uygulama kabul edilemez!

Bu ve benzeri bir çok durumun şahidi olan bir genel başkan olarak söylüyorum ki;

Yerelden gelen sayılar bakanlıkta toplanarak 'şu kadar proje yaptık, şu kadar kütüphane açtık, şu kadar EBA destek odası açtık vb... ' gibi söylemler ve talimatlar il-ilçe MEM’leri gereksiz bir yarışa sürüklemekte, göstermelik olarak yapılan veya yapılmış olarak gösterilen durumlara yol açmaktadır.

Teknofest başta olmak üzere tüm proje ve uygulamalarda önemli olan nicelik değil niteliktir. Çocuklarımızın bu tür projelere katılmaları özendirilmeli, öğretmenlerimiz gönüllü olarak teşvik edilmeli ve en önemlisi kurumların proje başvuru sayısı üzerinden reklam yapmalarına fırsat verilmemelidir."

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)