adscode
adscode

Okumak değil bakmak için

Milliyet Yazarı Özay Şendir'in bugünkü yazısı...

Okumak değil bakmak için
Türkiyeden Haberler
Dünyanın en çok satan ilk 10 gazetesinin günlük tirajı, yaklaşık 51 milyon. ABD’li oyuncu ve şarkıcı Selena Gomez’in sadece Instagram’da 135 milyon takipçisi var. Peki bu rakamlara bakarak, yazılı basını kötü günler bekliyor diyebilir miyiz?
Hayır diyemeyiz zira, sosyal medya bakmak üzerine kurulu bir dünya, okumak için değil. İnanmayan, herhangi bir sosyal medya mecrasına önce sıradan bir doğa fotoğrafı arkasından da edebi bir metin koysun. Emin olun, karenin  alacağı beğeni sayısı, edebi metinin alacağı beğeni sayısının kat ve kat üzerinde olacaktır. Bakılmak için olan şeyler, okunmak için olanları  asla yenemez.

Yeni bir TRT kanalı geliyor

TRT Çocuk, Türkiye’nin en başarılı işlerinden birisi, reyting ölçümünden çıkmadan önce ilk 100 sıralamasına 30-35 program sokuyorlardı. Şimdi TRT Çocuk, yeni bir kanal daha kuruyor. Bu yeni kanal, yaşı 10 ve üzerinde olan çocuklara hitap edecek.

Karar doğru, zira beş yaşındaki bir çocukla 14 yaşındaki çocuğun aynı kanalı seyretmesi mümkün değil. Türkiye’de yayında olan çocuk kanalları genellikle ilkokul çağındakilere hitap edecek içeriğe sahip. Yani potansiyel seyirci sayısı yüksek yeni bir kanalımız daha olacak.

Şeftali kebap

Kuzey Kıbrıs’a gidenler, tadını ballandıra ballandıra anlatırlar şeftali kebabın... Bildiğiniz köfte içinin kuzu gömleğine sarılmasıyla yapılır şeftali kebap, çok da lezzetlidir ama konumuz o değil. ‘Bu kebabı ilk ‘Şef Ali’ yapmış sonra zamanla adı şeftali kebap olmuş’ diye anlatır çoğu kişi. Oysa Karaman’a gitseniz orada da bulursunuz şeftali kebabı. Hatta biraz araştırırsanız, Osmanlı’nın Kıbrıs’ın fethinden sonra Karaman’dan bir sürü insanın Ada’ya yerleştirildiğini de öğrenirsiniz.

İlginçtir, tek kelime Rumca bilmemelerine rağmen, mübadele döneminde Yunanistan’a en fazla insan yine Karaman’dan yollanmıştır. Yani biraz merak ederseniz, bir kebaptan tarihe de gitmek mümkün bizim coğrafyamızda.

Ne ego arkadaş!

TRT Müzik’te engelli bir vatandaşla şarkı söylerken canlı yayını terk etti Hakan Peker. Neymiş, reji onu çekmesi gerekirken engelli vatandaşı çekmiş. Ardından uzun bir açıklama falan yaptı şarkıcı ama ne söylese boş artık benim için. Karısı insanı rezil de eder vezir de eder gibi, kadının önemini biraz sıkıntılı bir dille anlatan cümleyi duymuşsunuzdur muhakkak. Egosu da insanı rezil de edebiliyor vezir de...

Hayal kırıklığı

İnsan bir kere umut edenlerden olmaya görsün... O zaman bir keçi inadıyla inanıyor, insana, duyguya ve  hayata. Her yıkılışında onarıyor kendisini, sevdiği biri ne zaman canını sıksa, önce kendisine kızıyor. Umut edenlerden olmak demek her seferinde bir şans daha tanımak demektir aslında. Belki bu kez hata yapmaz, belki bu kez doldurabilir sözlerinin içini diye inanmak, inanmaya çalışmak... İnsana hayal kırıklığını sadece hayal kurduranlar yaşatır. İlla afilli bir aşk hikayesinin kahramanı falan olmasına gerek yoktur hayal kurduranın. Bazen dost, bazen kardeş, bazen evlat olmak da yeter hayal kırıklığına uğramak için. Resmideki inatçı bir keçi gibi inanmak insana, hayata ve duyguya... Sonrası bildik şaşkınlık, aynı hayal kırıklığı...

Yazmazsam olmaz

4 Sanal dünyada bedava yoktur. Biri size hizmet sunuyor ve para istemiyorsa emin olun çok para edecek bilgilerinize ulaşmanın derdindedir. Pazartesi günü kıyametler kopartan GetContact uygulaması da tam böyle bir durum. Adamlar dünya üzerinde milyonlarca telefon numarası ve kimlik kartı bilgisini ele geçirdi. Eğer numaranızı listeden silmek istiyorsanız www.getcontact/tr/unlist adresinden işlem yapabilirsiniz.

4 Havada uçuşan çöl tozları yağmur olup yağdığında sakın şemsiyenizi açmayın, zira içinde saçlarınız için oldukça besleyici bir özellik var. Arabanız içinse tam tersi, boyanız bozulmasın istiyorsanız çöl tozlu yağmurun ardından hemen yıkatın.


Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)