adscode
adscode

Omurca: Eğitim ticari hale geldi

​Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca, “Eğitimin sorunlarına kalıcı çözümler üretilememiş, eğitim masrafı 5 kat arttı” dedi

Omurca: Eğitim ticari hale geldi
Eğitim
Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca, eğitim sisteminin, eğitim ve bilim emekçilerinin sorunlarının 2013-2014 eğitim-öğretim yılı süresince katlanarak arttığını söyledi. Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Suca Omurca, “AKP hükümetinin, kendisinden önceki iktidarların izinden giderek, eğitim sistemini piyasacı projeler, angarya çalışma uygulamaları ve son olarak iki yıldır eğitim biliminin en temel ilkelerine meydan okuyarak hayata geçirdiği eğitimde 4+4+4 dayatması, derinleştirdiği sorunlarla 2013-2014 eğitim-öğretim yılına damgasını vurmuştur. Eğitimde yaşanan ticarileştirme uygulamaları hız kazanmıştır” dedi. Omurca, aynı zamanda 2013-2014 eğitim-öğretim yılında eğitimin çözüm bekleyen en temel sorunlarını çözme noktasında da yeterince adım atılmadığını dile getirdi.

14 KAT FARK BULUNMAKTA

Eğitim harcamalarına değinen Omurca, “Eğitim harcamaları bakımından Türkiye’de en zengin yüzde 20 ile en yoksul yüzde 20’nin arasında 14 kat fark bulunmaktadır. Öğrencilerden katkı payı adı altında para toplanırken okullar, ‘kendi kaynaklarını arttırması’ için gelir getirici işler yapmaya zorlanmaktadır. 2002-2003 eğitim-öğretim yılında ilkokul 4. sınıfta okuyan bir öğrenci için, Anayasa’da parasız olduğu belirtilmesine rağmen yıllık ortalama 720 TL eğitim harcaması yapan ailelerin, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında eğitim masrafı tam 5 kat artarak 3 bin 602 TL’ye yükselmiştir” ifadelerine yer verdi.

BASKILAR ARTTI

Gezi Direnişi sonrasında işyerlerinde oluşan baskılardan söz eden Suca Omurca, “2013-2014 eğitim-öğretim yılını önceki eğitim-öğretim dönemlerinden ayıran bir özellik de Gezi direnişi sonrasında özellikle Eğitim-Sen üyelerine yönelik soruşturma, sürgün ve görevden alma girişimlerinin belirgin bir şekilde artmış olmasıdır. Kamusal eğitimin zayıflatılması, eğitimin tamamen paralı hale getirilmek istenmesi, okullarda cinsiyet, etnik kimlik ve mezhep ayrımcılığına ilişkin uygulamaların sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenlerin durumu, ücretli-vekil öğretmenlik uygulamalarının devam etmesi, eğitim yöneticilerinin siyasi referanslarla belirlenmek istenmesi gibi sorunlar artarak sürmüştür” şeklinde konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)