adscode
adscode

ÖYP Programına İlişkin Usul ve Esaslar Bildirisi

ÖYP Programına İlişkin Usul ve Esaslar Bildirisi
Türkiye'den Haberler

Değerli Basın Mensupları,

Bilindiği gibi YÖK tarafından, 17.12.2013 tarihinde kendi internet sitesinden 2013 Aralık ÖYP Başvuruları ile ilgili bir açıklamada bulunmuştur. Anılan açıklamada;

 

“16/12/2013 tarihinde ilan edilen ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına tercih işlemleri 18/12/2013 (Saat:17:30) - 25/12/2013 (Saat:17:30) tarihleri arasında Başkanlığımız resmi internet sitesi üzerinden yapılacaktır. Başkanlığımızca 2013 Temmuz ve 2013 Ekim ayında yapılan yerleştirmeler sonucu araştırma görevlisi kadrosuna ataması yapılan veya atanmaya hak kazandığı halde göreve başlamayanlar, göreve başladıktan sonra istifa edenler, kendilerine avantaj sağlamak amacıyla yanlış beyan vererek ataması yapılmayan adayların başvuru yapmaları halinde ÖYP puanlarına % 10 oranında kesinti uygulanacaktır.

 

ÖNEMLİ:

14.11.2013 tarihli Genel Kurul Kararı ile kabul edilen, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar'ın "Başvuru, değerlendirme ve atama" başlıklı 6. Maddesinin 1. Fıkrası uyarınca, adaylar, ilan edilen ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvurularını, YÖK'ün internet sitesi üzerinden beyan usulüne göre yapar. 2013 Aralık ayı ve daha sonra yapılacak olan yerleştirmelerde, söz konusu maddenin 4. fıkrasında belirtilen "ÖYP kapsamında araştırma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandığı halde göreve başlamayanlar, göreve başladıktan sonra istifa edenler, 10 uncu madde uyarınca kurumlarınca ilişikleri kesilenler ile ÖYP araştırma görevlisi kadrosunda bulunanlar üç yıl süre geçmeden yeniden ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuramazlar, bu süre geçtikten sonra yapılacak ilk başvuruda ÖYP puanı % 10 oranında düşürülür." 5. fıkrasında belirtilen "Kendilerine avantaj sağlamak amacıyla yanlış beyanda bulundukları tespit edilenlerin ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına ataması yapılamaz ve bir daha ÖYP'ye başvuruları kabul edilmez." hükümleri uygulanacaktır.”

Açıklamasına yer vermiştir.

Bu açıklama ile tercih işlemlerinden bir gün önce başvurucular 14.11.2013 tarihli Genel Kurul Kararı ile “Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar' da değişiklik yapıldığını öğrenmişlerdir. Yapılan değişiklikle yanlış beyanda bulunanların ÖYP’ ye giriş haklarının kaldırıldığı daha önce yerleşenlerden göreve başlamayanlar, istifa edenler veya kurumları ile ilişikleri kesilenlerin ise ÖYP’ye başvuramama kuralı 3 yıl olarak başvurucuların aleyhine düzenlenmişti. ÖGEDER olarak YÖK’ün bu düzenleyici işleminin ilgili maddesine karşı dava açtığımız gibi bireysel olarak da üyelerimize yürütmenin durdurulması istemli davalar açılmıştır. Nitekim bu davaların yürütmenin durdurulması istemleri Ankara İdare Mahkemelerince karara bağlanmıştır. Buna göre ekte görüldüğü üzere Ankara 10. İdare Mahkemesi; gerekçesinde;

 

“ÖYP kapsamında yerleştirildiği kadroda göreve başlamaması halinde tekrar ÖYP kapsamında başvuru yapamayacağına ilişkin bir kural bulunmayan dönemde ve bu yönde her hangi bir bilgiye sahip olmadan göreve başlamayan davacının, sonradan getirilen düzenleme ile başvurusunun kabul edilmemesinde hukuka uyarlılık bulmamıştır”

 

Buna göre; yerel mahkemenin yürütmenin durdurulmasına kararı uyarınca davacı artık davalı YÖK tarafından açılacak 2014 Temmuz ÖYP'ye başvuruda bulunabilecektir.

 

ÖGEDER Genel Başkanı

Vahdet ÖZKOÇAK






 

T.C.

ANKARA

10. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2014/251

 

 

YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI

İSTEYEN (DAVACI):

VEKİLİ: Av. Mehmet Parsak

Necatibey Caddesi Bilecik Apartmanı 27/13Kızılay Çankaya/ANKARA

 

KARŞI TARAF (DAVALI): Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı - ANKARA

 

İSTEMİN ÖZETİ: Davacı tarafından, 2013 Aralık Dönemi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına yapılan başvurunun kabul edilmemesine ilişkin işlem ile 2013 Aralık Dönemi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı dayanak usul ve esasların Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esas Hükümlerini ihtiva etmesinin düzenleyici işlemin amacına aykırılık teşkil ettiği, bu hükümlerin yeni bir başvuru hükmü ihdas etmesinin hukuka aykırı olduğu, 14.11.2013 tarihli Yök Genel Kurulu kararının geriye yürütülmesinin hukuka ve yasalara aykırı olduğu iddia edilerek iptali ve yürütmesinin durdurulması istenilmektedir.

 

SAVUNMA ÖZETİ: Davacının, 2012 Temmuz ÖYP atamalarında Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Araştırma Görevlisi kadrosuna yerleştirilmesine rağmen göreve başlamadığı, Öğretim Üyesi Yerleştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar gereğince de 2013 Aralık ÖYP alımlarında başvurusunu gerçekleştiremediği ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

 

TÜRK MİLLETİ ADINA

 

Karar veren Ankara 10. İdare Mahkemesi'nce işin gereği görüşüldü:

Dava, davacı tarafından, 2013 Aralık Dönemi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına yapılan başvurunun kabul edilmemesine ilişkin işlem ile 2013 Aralık Dönemi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı yerleştirme sonuçlarının iptali istemiyle açılmıştır.

Dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar'ın "Başvuru Değerlendirme ve Atama" başlıklı 6. Maddesinin dördüncü fıkrasında, "Öyp kapsamında araştırma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandığı halde göreve başlamayanlar, göreve başladıktan sonra istifa edenler, 10'uncu madde uyarınca kurumlarınca ilişikleri kesilenler ile ÖYP araştırma görevlisi kadrosunda bulunanlar üç yıl süre geçmeden yeniden ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuramazlar, bu süre geçtikten sonra yapılacak ilk başvuruda ÖYP puanı %10 oranında düşürülür" hükmüne yer verilmiştir.

26.06.2012 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurul Kararı ile kabul edilen Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar'ın "Başvuru Değerlendirme ve Atama" başlıklı 5. maddesinin üçüncü fıkrasında ise; "ÖYP kapsamında araştırma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandığı halde göreve başlamayanlar, göreve başladıktan sonra istifa edenler, kendilerine avantaj sağlamak amacıyla yanlış beyan vererek ataması yapılmayanlar ile halen ÖYP araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların yeniden ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvurmaları halinde ÖYP puanları 1 yıl süreyle %10 oranında düşürülür." hükmü yer almaktadır.

 

 

 

 

T.C.

ANKARA

10. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2014/251

 

Dosyanın incelenmesinden, davacının, 2013 Aralık Dönemi Öğretim Üyesi Yetiştirme

Programına başvurmak istediği, ancak, 2012 Temmuz ÖYP atamalarında Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Araştırma Görevlisi kadrosuna yerleştirilmesine rağmen göreve başlamadığı gerekçesiyle başvurusunun kabul edilmediği, bunun üzerine başvurusunun kabul edilmemesine ilişkin işlem ile 2013 Aralık Dönemi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı yerleştirme sonuçlarının iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Davacının, 2013 Aralık Dönemi Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına yapılan başvurunun kabul edilmemesine ilişkin işlem yönünden;

Her ne kadar davalı idarece, davacının başvurusunun kabul edilmemesine ilişkin gerekçe, 2012 Temmuz ÖYP atamalarında Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Araştırma Görevlisi kadrosuna yerleştirilmesine rağmen göreve başlamadığı olarak belirtilmekteyse de, ÖYP kapsamında araştırma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandığı halde göreve başlamayanların üç yıl süre geçmeden ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuramayacaklarına ilişkin düzenlemenin 2013 yılında getirildiği, davacının Amasya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Araştırma Görevlisi kadrosuna yerleştirilmesinin ise 2012 Temmuz ÖYP atama döneminde yapıldığı, anılan döneme ilişkin duyurulan usul ve esaslarda ise bu yönde bir kurala yer verilmediği, ancak bu şekilde göreve başlamayanların tekrar başvurmaları halinde bir yıl süreyle ÖYP puanlarının %10 oranında düşürüleceğinin belirlendiği görülmektedir.

Bu durumda, ÖYP kapsamında yerleştirildiği kadroda göreve başlamaması halinde tekrar ÖYP kapsamında başvuru yapamayacağına ilişkin bir kural bulunmayan dönemde ve bu yönde herhangi bir bilgiye sahip olmadan göreve başlamayan davacının, sonradan getirilen düzenleme ile başvurusunun kabul edilmemesinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

Öte yandan, dava konusu işlemin uygulanması neticesinde, davacının kariyeri açısından

telafisi güç ve imkansız zararların doğacağı da açıktır.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan 2013 Aralık Dönemi Öğretim Üyesi

Yetiştirme Programına yapılan başvurunun kabul edilmemesine ilişkin işlemin; uygulanması

halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün

içerisinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 10/04/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

 

T.C.

ANKARA

10. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2014/251

 

Başkan Üye Üye

MAHMUT ŞEN MURAT TEKELİOĞLU SAİM EKİCİ

37750 101779 101786


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)