adscode
adscode

Parya sınıfı yaratmanın garantili yolu: Eğitim

İsmet BERKAN'ın bugünkü köşesinden;

Parya sınıfı yaratmanın garantili yolu: Eğitim
Genç Blog

 

 

 

HANİ Cem Yılmaz’ın meşhur ettiği ‘Eğitim şart’ diye bir laf var ya.

Galiba o kadar da doğru değil.
Eşitsizliklerin kalıcı olduğu, sürekli sosyal sürtüşmeler yaşayacak, minik bir azınlık tarafından yönetilecek, en büyük kalabalığı neredeyse köle düzeyinde maaş ve ücreti ancak alabilenlerin oluşturduğu bir toplum yaratmanın garantili yolunu Türkiye bulmuş durumda.
Bizim eğitim sistemimiz, hiç durmadan bu toplumu yaratmak için çalışıyor. Ve her yıl da yeniden yaratıyor.

* * *

İstatistik, insanlığın hizmetinde bir analiz aracı. Olasılık kuramının da doğal bir uzantısı.
Doğada ve sosyal bilimlerde pek çok şey, istatistiki olarak incelendiğinde ‘normal dağılım’ adı verilen ve grafik olarak da meşhur ‘çan eğrisi’ndeki gibi dağılır.
Bu neden böyledir, her zaman çok iyi anlaşılamaz ama neredeyse bir doğa kuralı gibidir ‘normal dağılım.’



İnternet ansiklopedisi Wikipedia’dan aldığım bu grafik, tipik bir normal dağılım grafiği, yani çan eğrisi. Büyük kalabalık tam ortada toplanmış. Ortanın sol ucunda ve sağ ucunda ise kalabalık giderek azalıyor gördüğünüz gibi.

 


Şimdi gelin bir de bizim bu yıl yapılan LYS sınavının çeşitli grafiklerine bakalım. İlk grafik matematik testi. Grafikte son üç yılı birden görüyoruz.




Toplamda 50 soru sorulan bu testte esas büyük kalabalığın 6-10 arası doğru cevap verenlerden oluştuğunu görüyoruz. Az önceki ‘normal dağılım’la çarpıcı bir tezat var burada.



İkinci grafik, fizik testi. 30 soru sorulmuş ama esas büyük kalabalık ‘normal’de 12-18 doğru cevap aralığında toplanacakken 5-10 aralığında toplanmış.



Üçüncü ve son grafik ise Türk dili ve edebiyatı testinden. 56 soruluk bu teste 621 bin aday katılmış. Grafik, klasik çan eğrisine benziyor. Yani belki de en ‘normal’ sonuç bu testte alınmış.

 

Yazının Devamı İçin Tıklayın!

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)