adscode
adscode

Rüzgar Adam Hadi Çaman Anıldı

Kastamonulu merhum tiyatro sanatçısı Hadi Çaman için Halis Kurtça Kültür Merkezi tiyatro salonunda Tiyatro sanatçıları, Kastamonulular Derneği ve sevenlerinin katılımı ile bir anma etkinliği düzenlendi.

 Rüzgar Adam Hadi Çaman Anıldı
Etkinlikler

13 Ocak tarihinin Hadi Çaman’ın doğum günü olması sebebiyle düzenlenen etkinlikte; Çaman’ın farklı yönlerinin ele alındığı panel, sanatçı Özer Atik tarafından Hadi Çaman Tiyatrosunda görev yaparken bestelenen bir parçanın (Dostum Adlı Çocuk Oyunundan) piyano ile kendisi tarafından seslendirilmesi, konukların Hadi Çaman hakkında sözleri ile devam eden panel etkinlik anısına çekilen grup fotoğrafı etkinliğin ana başlıklarıydı.

KASTAMONU POSTASI
Sunuculuğunu Tiyatro sanatçıları Okay Şenol ve Taylan Erler tarafında üstlenilen etkinlik, aynı zamanda Hadi Çaman’ın öğrencilerinden olan Okay Şenol’un konuşması ile başladı.  Okay Şenol konuşmasının ardından Okay Şenol ve Taylan Erler Panel yöneticileri ve panelistleri sahneye davet etmelerinin ardından etkinliğin panel bölümüne geçildi. 
 
5 yıldır düzenli olarak Hadi Çaman doğum günlerinde anılmaya devam ediliyor. 
 
Panel Kastamonulu gazeteci ve köşe yazarı Levent Zihnioğlu tarafından yönetildi. Levent Zihnioğlu panelin açılış konuşmasında bu yıl bu salonda ikinci etkinliği, gazete, dergi ve Kastamonu televizyonunda yaptımızın etkinlikleri de saydığımızda toplamda 5 yıldır düzenli olarak Hadi Çaman’ı doğum günlerinde anmaya devam ettiklerini söyledi. Gelecek yıllarda Türk Tiyatrosunun sorunlarının da tartışıldığı paneller ve sempozyumlarla etkinliklerin genişletilmesi gerektiğini dile getirdi. Levent Zihnioğlu panel sırasında salonun dolu ya da boş olmasından ziyade her yıl bu etkinliğin düzenli olarak yapılması gerektiğini vurguladı.  
 
Hadi Çaman Türk Tiyatrosunun Kilometre taşlarından biriydi.
 
Panel’in ilk konuşmacısı çok uzun yıllar Hadi Çaman’ın rol arkadaşı olan Tiyatro Sanatçısı Suna Keskin’di. Suna Keskin konuşmasında Hadi Çaman’ı gözü gönlü tok, gençlere kapılarını açan bir usta olduğunu dile getirdi. Hadi Çaman’ın tiyatroculuk başarısını çok seçici davranmasına çok iyi oyunları seçmesine bağladı. Hadi Çaman için Türk tiyatrosunun kilometre taşlarından biriydi ifadesini kullanan Suna Keskin, Hadi Çaman’ın her şeyi çok hızlı yapmaya çalıştığını ve bu nedenle  ona “Rüzgar Adam” lakabını vefatından sonra bir konuşmada kendisinin verdiğini söyledi. Suna keskin Hadi Çaman’ın çok saygılı bir oyuncu olduğunu sahnede hiç bir zaman partnerinin önüne geçmediğini, temiz ve net oyunuyla abartısı olmadan yeteneğini ortaya koyan, sahnede özellikle ellerini çok iyi kullanan bir oyuncu olduğunu belirtti.
 
Panelin ikinci konuşmacısı olan ve Kastamonuluları temsilen panele katılan Kastamonulular Derneği Genel Başkanı Latif Çilingiroğlu “Hadi Çaman’ın Kastamonu’yu çok sevdiğini, hemen her fırsatta Kastamonu’ya gittiğini, Kas-Der’in toplantılarına katıldığını, yönettiği bir TV dizisinin programında olmamasına rağmen dizininin bir bölümünü masraflarını kendisi karşılayarak Kastamonu’da gerçekleştirdiğini, İstanbul’da Kastamonu kelimesini ve Abdurrahmanpaşa Lisesi’ni dilinden düşürmediğini biliyoruz” dedi. Bütün bunlara rağmen Hadi Çaman’ın Kastamonu’dan ve Kastamonululardan yeterli ilgiyi gördüğünün söylenemeyeceğini belirtti. Benzer şekilde tiyatro camiasından da yeterli ilginin olmadığının söylenebileceğine vurgu yapan Latif Çilingiroğlu, “Bu akşam burada Hadi Çaman’ın çok büyük bir usta olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Ben bir Kastamonulu ve Abdurrahmanpaşa Lisesi mezunu olarak şeref duyuyorum“ dedi.
 
“Hadi Çaman bir tiyatro neferiydi”
 
Panelin üçüncü konuşmacısı ise Hadi Çaman’ın oyuncu arkadaşı olan Tiyatro Sanatçısı Reha Bilgen’di. Reha Bilgen aynı zamanda Hadi Çaman’ın yakın dostu olarak bilinen bir meslektaşı olarak Hadi Çaman’ın farklı bir yönünü, bir tiyatro işvereni olarak Hadi Çaman’ı anlattı. Hadi Çaman’ın Tiyatro sektörüne katkısını “Hadi Çaman bir tiyatro neferiydi” sözleri ile özetleyen Reha Bilgen, Hadi Çaman’ın  yaptığı işe önem veren, yaptığı işi güzelleştirmeye önem veren, çok okuyan, entellektüel bir insan olduğunu belirtti. Hadi Çaman’ın Tiyatro salonu için verdiği mücadeleyi “Benim buradan ancak cenazemi çıkarırlar” sözleri ile açıklayan Reha Bilgen sonuçta öyle olduğunu, cenazenin kendi Tiyatro salonunda yapılan törenden sonra Teşvikiye Camii’nden kaldırıldığını belirtti. Bugün özel tiyatrolar devlet desteği ve yardımı alıyorlarsa bunu Hadi Çaman’a borçlu olduklarını anlatan Reha Bilgen, Hadi Çaman’ın sanatçılar için bir huzurevi ve bir mezarlık oluşturmayı istediğini ancak başaramadığını söyledi. 
 
Hadi Çaman’ın genç oyunculara verdiği önemi ve değeri temsilen panele davet edilen Tiyatro oyuncusu Cenk Sözeri, konuşmasında salondaki boşluklara dikkat çekti. Hadi Çaman’ın bu vefasızlığı hak etmediğine vurgu yapan Cenk Sözeri, konuşmasına Hadi Çaman’ın iki yıl tiyatrosunu gençlere emanet etmesini, bu süre içinde kendisinin hiç rol almayacak kadar gençlere güvendiğini dile getirdi. Cenk Sözeri, Hadi Çaman’ın hiç bir zaman “ben” demediğini daima “biz” dediğini vurguladı.    
 
Panelin son konuğu olan Tiyatro oyuncusu Okay Şenol ise Hadi Çaman’ın insani yönlerini dile getirdi. Bugün kendi tiyatromda gençlere imkan vermeye çalışıyorsam hepsini Hadi Çaman’dan aldığım bilgiye ve görgüye borçluyum dedi. Okay Şenol, sanat camiasının bütün cenazelerinin kendi tiyatrosundan kalkmasını isteyen Hadi Çaman,’ın hiç tanımadığı insanlara bile bu konuda yardım ederdi, mezar  bulur, cenazenin kaldırılması için elinden geleni yapardı dedi.         
 
Besteci Özer Atik, programa Hadi Çaman Tiyatrosu’nda bir oyun için bestelediği parçayı seslendirerek renk kattı. Hadi Çaman Tiyatrosu’na 19 yaşında katıldığını belirten Özer Atik, Tolga Çevikle birlikte kulis adabını Hadi Çaman’dan öğrendiklerini ve hala aynı adabı sürdürdüklerine vurgu yaptı. 
 
Panel bitiminde bestesi Oktay Şenol tarafından yapılan “Efsaneydik Biz” adlı beste, Hadi Çaman’ın kendi seslendirmesi ve canlandırması ile yaptırdığı klip barkovizyondan gösterildi. Gösterimin ardından Levent Zihnioğlu, www.efsaneydikbiz.com internet adresinin isim hakkının alındığını ve Hadi Çaman ustadan başlanmak üzere bugün ışık olmuş ustaların yer aldığı bir tiyatro portalını bugün burada olan dostların katılımı ile hep beraber hazırlayacaklarını söyledi.   
 
Etkinlik programının konukları arasında dikkat çeken isimler : 
Tiyatro camiasından: Hülya ŞEN, Petek SÖZERİ, Erkan ÇELİKOL, Tan GÜNEŞ, Burcu SARAÇOĞLU, Celal BELGİN, Murat UZUN, Başak İLERİ, Meral KORO, Cevher GÜZEY, Elvan SEYHANKAYA, Sibel AKYÜZ, Ertaç YILDIZ, Mustafa POYRAZ, Eray SEL, Mehmet NURAY, Ersin İLERİ
Kastamonulular Dayanışma Derneğinden: Prof Dr. Melikşah YILDIRIM, Ayhan KIRIK, Tufan ŞAHİNOĞLU, Yılmaz BAŞ, Murat GÜVEN, Feriha KUZ, Nilüfer AY  


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)