adscode
adscode

"Salgın bitene dek sınavlar ertelenmeli"

Eğitim Sen eğitim gündemini değerlendirdi.

"Salgın bitene dek sınavlar ertelenmeli"
Sınavlar

"Salgının devam ediyor olmasına rağmen LGS ve YKS’nin Haziran ayında yapılacak olması, sadece sınava girecek olan öğrencileri değil, eğitim ve bilim emekçilerini de kaygılandırmaktadır. Bu kaygı nedeniyle öğretmenlerin sınav görevi talep etme oranında ciddi bir düşüklük yaşanmaktadır. Kimi illerde ve ilçelerde eğitim yöneticileri okul müdürlerine gönderdikleri yazılarla öğretmenlerin görev talep etmesi hususunun yeniden duyurulmasını istemektedir. Sınavlarda görevli açığı sorunu yaşanacağı görülmektedir. Örneğin İstanbul’un bir ilçesinde LGS’de 650 öğretmenin görev yapması gerekmekte iken şu ana kadar görev talep eden öğretmen sayısı sadece 353’dür. Bu durum sınavlarda sorun yaşanacağını göstermektedir. Eğitim yöneticileri bu sorunu çözmek için öğretmenlere istekleri dışında görev verme yoluna gitmemelidir. Yapılması gereken açıktır; salgın bitene dek sınavlar ertelenmelidir.

 

Sağlık Bakanı tarafından dün (20 Mayıs 2020) öğrencilerin fiziksel mesafeyi sağlamak koşulu ile LGS-YKS’de maskelerini çıkarabileceklerine dair bir açıklama yapıldı. Sınıflarda kaç öğrencinin bulunacağı, öğrencilerin salona kabul ve yerleştirmelerinde hangi önlemlerin alınacağı, LGS’de oturum aralarında öğrencilerin arasında mesafenin nasıl korunacağı vb. gibi pek çok konuda kamuoyunun sorularının yanıtlanması gerekmektedir. Yeterli önlemlerin alınmadığı koşullarda yapılacak sınavlar yeni sorunlara neden olabilir. MEB ilgili kesimlerle bir araya gelerek, alınacak önemleri belirlemelidir.

 

Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı tayinlerinde daha önceki yıllarda uygulanan “sıra” sisteminin kaldırılmasının yarattığı sorunlar ve mağduriyetler bilinmektedir. Sıra tayinlerinin kaldırılması özellikle puanı yüksek olan ve uzun yıllar boyunca şehir merkezlerine gelmek için bekleyen öğretmenlerin mağdur olmasına neden olmaktadır. MEB, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde gerekli değişikliği yapmalı ve sıra tayini uygulamasını yeniden başlatmalıdır.

 

EBA’da kullanılan içeriklerle ilgili tartışmaları uzaktan eğitimin ilk gününden bu yana sürdürüyoruz. MEB tarafından hazırlanan “Okul Tabanlı Afet Eğitimi Kursu”nda “Bölgesel Riskler” başlıklı videoda deprem ve sel örnekleri ile birlikte “17 Kasım 2016’da Siirt’te bakır maden sahasında meydana gelen heyelanda 16 kişi hayatını kaybetmiştir.” görseli, “Ülkemizde karşılaştığımız bazı doğa kaynaklı afetlere örnek olarak gösterebiliriz.” ifadesi ile verilmektedir. Burada sorunun iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından ele alınması gerektiği açıktır. Yaşanan afette sorumluluğun ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması doğal bir afetle ilişkilendirilmiştir. MEB, kullanıma sunduğu tüm içerikleri titizlikle gözden geçirmelidir.

 

Öğretmenlerin tayin dönemi yaklaşmaktadır. Yönetmelikte ve uygulamada oluşan ve oluşabilecek sorunlarla ilgili önlemler alınmalı ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. 2017 yıllında atanan sözleşmeli öğretmenler güvenlik soruşturması gibi kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerle göreve geç başlamış ve burada oluşan gecikme nedeniyle bu yıl kadroya geçecekleri tarih, olması gerekenden daha ileriye kalmıştır. Bu durum arkadaşlarımızın Ağustos ayında yapılacak mazeret tayinlerinde başvuru hakkını ortadan kaldırmaktadır. MEB bu sorunu çözecek adımları atmalı, gerekli düzenlemeleri yapmalı ve öğretmen arkadaşlarımızın mağdur olmasını engellemelidir. Üç yıldır ailelerinden ayrı çalışmak durumunda kalan arkadaşlarımızın sorunu çözülmeli ve mağduriyetleri sonlanmalıdır."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)