adscode
adscode

SPECTRUM OF EDUCATION III EĞİTİM SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ

“Spectrum Of Education III” eğitim sempozyumu, 26-27 Nisan 2014 tarihlerinde 15 farklı ülke ve farklı coğrafyalardan toplam 281 eğitimcinin katılımıyla Feyziye Mektepleri Vakfı Ayazağa Işık Lisesinde…

SPECTRUM OF EDUCATION III EĞİTİM SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ
Türk Kültür Vakfı ile ortaklaşa düzenlenen; Işık Üniversitesi, AFS Gönüllüler Derneği Arzum Küçük Elektrikli Ev Aletleri AŞ ve Fora Turizmin de destek verdikleri sempozyumun bu yılki ana başlığı  “Yaratıcılık” olarak belirlendi. Sempozyumda “Yaratıcı doğulur mu, olunur mu?” sorusuna yanıt aranırken yaratıcılığın kültürlere göre farklılık gösterip göstermediği, eğitim modellerinin yaratıcılık üzerindeki etkileri ve mesleki gelişimlerde yaratıcılığın önemi tartışıldı.
 


“Spectrum of Education III” sempozyumunda, eğitimin sadece müfredattan ibaret olmadığı ve yaratıcılığın insanlığın gelişiminde ne kadar önemli olduğu ve çağımızda  “yaratıcı nesiller” yetiştirebilmenin “olmazsa olmazları” gözler önüne serildi.
 
Türk ve yabancı birçok değerli akademisyenin yanı sıra alanında uzman kişilerin katılımıyla eğitimin gelişimi, öğrenci ve öğretmen iletişimi “Yaratıcılık” düzleminde tartışıldı.
 
Sempozyum kapsamında dile getirilen görüşler ve saptamalar ana hatları ile aşağıda özetlenmiştir:
 
  1. Dünyadaki eğitim perspektifi “öğretmek” konusunu öncelikli görmektedir. “Öğrenmek istediğimiz şeyleri öğretmek” eğitimin ana konusu hâline getirilmelidir.
 
  1. Eğitim kurumları, “sosyal davranış alanı ve anlayışı”nı bilimsel davranıştan daha önemli hâle getirmeli ve bu kapsamda faaliyetler yürütmelidir.
 
  1. Yenilikçi ve yaratıcı eğitim anlayışı kapsamında öğrencilere analitik düşünme yapısı kazandırılmalı böylece onların değişen dünyaya adaptasyonu sağlanmalıdır.
 
  1. “Eğer biz, bugün öğrettiklerimizi dün öğrettiklerimiz gibi öğretirsek çocukların yarınlarını çalarız!” düşüncesini göz önünde bulundurarak eğitim anlayışı yeniden tasarlanmalıdır.
 
  1. Okulların eğitim öngörüleri, öğrencilerin motivasyonu ve hayal gücünün geliştiği ortamlara kavuşturulmalıdır.
 
  1. Öğrencinin yaşamsal başarıya ulaşması için bilimsel ve sanatsal yetkinliğinin eş değerde yürütülmesi sağlanmalıdır.
 
  1. Yaratıcılıktan söz edebilmek için; yenilikçi birey, doğru süreçle kaynak ve araştırmalara yöneltilmelidir.
 
  1. İnovasyon, yaratıcılık, bilimsel gelişmeler ve teknoloji; eğitim sürecinde öğrencinin önemli kazanımları hâline getirilmelidir.
 
  1. Yüzyılımızda başarılı olmanın kriterleri olan vizyoner olma, yaratıcı olma, işlevsel fikirlere sahip olma, başarıyı koklayabilme ve zihinsel merakı tatmin etme içgüdüsüne sahip olma yetileri öğrencilere kazandırılmalıdır.
 
  1. Eğitim sürecinde akademik yetenek, bellek, dikkat, mekanik yeteneği, sayısal yetenek, tiyatro yeteneği ve uzay ilişkilerini kavrayabilme yeteneği, görsel sanatlar yeteneği, bedensel yetenekler gibi birçok yetenek bir bütün içinde değerlendirilmelidir.
 
  1. Türk eğitim sistemi yaratıcılığın öne çıkarıldığı, önemsendiği bir sistem hâline getirilmeli, dönüştürülmeli ve öğrencilerin fazlasıyla zorlanmadığı bir ortamda üretimlerin yapılması, geleceğin planlanması için sistemin yapılandırılmasına dikkat edilmelidir.
 
  1. Yaratıcılığın gelişimine olanak sağlanabilmesi için onu köreltecek teknoloji, yaşam içerisinde olumlu yönleriyle kullanılabilecek bir yapı hâline getirilmelidir.
 
  1. Giderek yaygınlık kazanan dijital teknolojilerin eğitim adına oluşturabileceği riskler, bu teknolojilerin yerinde ve doğru oranda kullanılması sağlanarak ortadan kaldırılmalıdır.
  2. Aristoteles’ten günümüze gelen sınıf içi eğitim anlayışı, ne kadar zorlanırsa zorlansın özünde değişmeyecektir ve bu anlayış eğitimciler tarafından desteklenmeli ve geliştirilmelidir.
 
  1. Eğitime, toplum ve kültüre eğitimi geliştirici yönde işlevsellik kazandırılmalı; özellikle öğretmenler, eğitime yön veren odak noktaları olarak benimsenmelidir.
 
  1. Eğitimde tüketim toplumuna hizmet eden yaklaşımlardan uzak, olumlu, yapıcı ve geliştirici çalışmalar yapılmalıdır.
 
  1. Öğrencilerin keşfi, görevlerde alternatif öğrencilerin yer alması, çoklu medya ile fikir yaratmanın sağlanması, rekabetçi soru sorularak derse aktif katılımın sağlanması, yorum ve sorularla sınıf içinde odaklanmanın oluşturulması, öğretmenler ve ödevler ilişkisinde öğrenci başarısını etkileyebilecek ilkeler ve konuların oluşturulması öğretmenler tarafından önemsenmelidir.
 
  1. Girişimciliğin; yeni bir iş fikrini, doğru bir iş modeli ve doğru bir sermaye yapısı ile hayata geçirdiği bilinmeli, bunun da pes etmeme, hayal kurma, fark yaratma, çok yönlü araştırma-düşünme ve alçak gönüllülükle gerçekleştirildiği kabul edilmelidir.
 
  1. İnsanların hayat içinde farklı bakış açısına sahip olabilmeleri, daha iyi düşünebilmeleri, çok yönlü düşünceyle dengeyi sağlayabilmelerinin bir fark yaratabileceği bilinmelidir.
 
  1. Yaratıcılığın sadece görerek değil, görülenin ve var olanın farklı yorumlanmasıyla oluştuğu bilinmelidir.
 
  1. Yaratıcılığın sadece sanatla ilgili olmadığı; bir sezgi süreci ve kalıplardan kurtulma biçimi olduğu bilinmeli, bu anlamda öğrencilerin hayal dünyalarının önünü açacak faaliyetler tasarlanmalıdır.
 
  1. Her insanın farklı öğrenme şekillerine sahip olduğu kabul edilip özellikle kültürler arası öğrenmede tüm bireylere hitap edecek yöntemler belirlenmeye çalışılmalıdır.

İki gün süren “Spectrum Of Education III” eğitim sempozyumunda konuşmacılar ve katılımcılar, tüm eğitimcileri eğitimde yaratıcılığa destek olmaya davet etmiştir. 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)