adscode
adscode

Sunay Akın Şarlo müzecilik ve medeniyet

Ülkelerin zenginliklerini belirleyen pek çok kriter var. Belki de en fazla göz ardı edilen ama en itibarlı olanlardan birisi de müze sayısı... Yani bir kentteki ya da ülkedeki müze sayısı ne kadar çoksa,…

Sunay Akın Şarlo müzecilik ve medeniyet
Milliyet Diyalog
Durumumuz hiç de iç açıcı değil. Diplerde sürünüyoruz. Tarihi miras da olmasa, geriye bir şey kalmıyor... Peki bu vahim durumun farkında mıyız? Evet demek mümkün değil. Daha uzun süre farkına varabileceğimiz konusunda de en ufak bir işaret gözükmüyor... İşte böylesi bir ortamda Sunay Akın gibi bir çılgın, özellikle çılgın diyorum, çünkü aklı başında hiç kimse, kendi kişisel birikimi ve çabalarıyla, dünyanın en saygın oyuncak müzelerinden birisini kuracağım diye yola çıkmaz ve bu konuda takdir beklemez!..
Kalktı önce babadan kalma köşkü bu işe tahsis etti, sonra da dur durak bilmeden çalışarak kazandığı tüm birikimini bu işe adadı. Çok sıradan girişimlerin baş tacı edildiği bir ülkede, başardığı bu olağan üstü proje, her ne kadar devlet büyüklerinin, hayırsever zenginlerin ve halkımızın dikkatini yeterince çekmese de, o çok mutlu. Özellikle de şu günlerde... Çünkü, dünyada tek olan Şarlo’yu ülkemize kazandırdı. Kimileri için Kaşıkçı Elması ne ise Sunay Akın ve çocuk müzeleri için de Şorla o.
Bu yıl doğuşunun 100. yılı kutlanan, Charlie Chaplin’in, Şarlo karakteri sinema tarihinin ölümsüzleri listesinde ilk sıraya yerleşti. ABD’de Schoenhut fabrikasında üretilen Şarlo bebeği ise sanatçı için özel olarak tasarlandı ve kendisine armağan edildi. Charlie Chaplin çok sevdiği bu Şarlo oyuncağı, daha öce birkaç kez el değiştirdikten sonra şimdi İstanbullu oldu. Şair, yazar, oyuncu ve müzeci Sunay Akın, Şorlo’yu bize anlatırken gözlerinin içi gülüyordu:
”Müzeler bir toplumun belleğidir. Müzelerin değerini kavrayamayan bir ülke Alzheimer olmuş insana benzer ve geldiği yeri bilemediği gibi gideceği yönü de göremez. Şarlo’nun doğuşunun 100. yılında, Charlie Chaplin’in bu özel oyuncağını müzemize kazandırarak, sanat dünyasının sahne ışıklarını bir kez daha İstanbul’un üstüne çekmiş olduk. Şarlo filmlerinde hep barıştan, haksızlığa uğrayandan, emekten, sevgiden ve kardeşlikten yana olmuştur. Ne mutlu ki artık Şarlo da bizimle. İstanbul Oyuncak Müzesi olarak bilgi toplumu olmak ve ülkemize kazandırmaya çalıştığımız değerler konusunda artık daha da güçlüyüz!”
Yazının Devamı İçin Tıklayın!


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)