adscode
adscode

Suriyeli öğrenciler kendi dillerinde eğitim görüyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve İzmir'e yerleşen Suriyeli ailelerin çocuklarına, geçici eğitim merkezlerinde vatandaşı öğretmenler tarafından kendi dillerinde, ülkelerinin müfredatına…

Suriyeli öğrenciler kendi dillerinde eğitim görüyor
Eğitim
Okula gidemeyen okul çağındaki Suriyelilerin eğitiminin yarıda kalmaması için geçici eğitim merkezleri açıldı. Bu merkezlerde 2-8. sınıf seviyesindeki Suriyeli çocuklar eğitim görüyor, derslere ise ülkelerinde öğretmenlik yaptığını belgeleyen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün mülakatından geçen Suriyeli öğretmenler giriyor.

İzmir'de Milli Eğitim Bakanlığının genelgesi doğrultusunda, Suriyelilerin yoğun yaşadığı 4 ilçede geçici eğitim merkezleri açıldı. Bornova'da Nihat Gündüz Ortaokulu, Buca'da Hoca Ahmet Yesevi Anadolu İmam Hatip Lisesi, Karabağlar'da Rakım Erkutlu İlkokulu ve Konak'ta Anadolu İmam Hatip Lisesi mart ayı sonundan bu yana aynı zamanda geçici eğitim merkezi olarak kullanılıyor. Uygunluğa göre bazı merkezlerde tam gün eğitim yapılıyor, bazı okullarda ise normal ders saati sonra erdikten sonra derslikler Suriyeli öğrencilere açılıyor. Ayrıca, dersler dışında öğrencilere haftada 5 saat de Türkçe dersi veriliyor.

"Gönüllü 110 öğretmen çalışıyor"
İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçici vatandaşlık numarası bulunan Suriyeli çocukların seviyelerine göre bulundukları bölgedeki okullarda eğitim aldığını, bu kapsamda İzmir'de 4 bin 697 Suriyeli öğrenci bulunduğunu kaydetti.

Suriyelilere yönelik faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve sığınmacılardan "Kendi müfredat programımıza uygun, kendi öğretmenlerimizle eğitim almak istiyoruz" talebi geldiğini aktaran Bardakcı, "Milli Eğitim Bakanlığı buna dönük genelge göndermişti. Bu genelge kapsamında şimdilik 4 geçici eğitim merkezi açtık, bin 276 öğrencimiz, 2. sınıftan 8. sınıfa kadar eğitime devam ediyor. 110 Suriyeli öğretmen görevlendirildi. Öğretmenler gönülülük esasıyla çalışıyor." diye konuştu.

"Okulu özlemiştim"
Suriye'nin Şam kentinden gelen Yahya Sağduni savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını, yaklaşık bir senedir İzmir'de yaşadıklarını kaydetti.

Okulu özlediğini, akrabalarından böyle bir merkezi duyunca gelmek istediğini dile getiren Sağduni, "Merkezden çok memnunuz. Okulu özlemiştim. Bilgisayara merakım var. Bilgisayar mühendisi olmak istiyorum." diye konuştu.

Geçici eğitim merkezleri, eğitim öğretim yılı takvimine uygun olarak 17 Haziran'da kapanacak.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)