adscode
adscode

TEOG ve LYS yerleştirme sonuçları hala bekleniyor

Lise ve üniversite sınavlarına giren yaklaşık 2 milyon öğrenci yerleştirme sonuçlarının açıklanmasını bekliyor.

TEOG ve LYS yerleştirme sonuçları hala bekleniyor
Eğitim
Liseler için sonuçlar 12 Ağustos'ta açıklanacak; üniversitelerde ise en geç 11 Ağustos açıklanması bekleniyor.

Üniversitelerde 26 Ağustos'taki ek yerleştirmede, liselerde de 15 Ağustos'tan sonraki nakil döneminde adaylar tekrar şanslarını deneyecekler.

Lise ve üniversite adayları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) gelecek yerleştirme sonuçlarını bekliyorlar. TEOG kapsamında düzenlenen sınavlara giren yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin yerleştirme sonuçları 12 Ağustos'ta açıklanacak. Üniversiteye giriş sınavlarında yarışan ve tercih yapan yaklaşık 1 milyon adayın yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağına dair ise bir açıklama gelmedi. Ancak ÖSYM'nin daha önce açıkladığı Üniversite Tercih ve Yerleştirme Takvimi'ne göre üniversitelere e-kayıt 12-16 Ağustos, normal kayıtlar da 15-19 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

Buna göre takvimde son dakika bir değişiklik olmazsa sonuçların ÖSYM'nin internet adresi üzerinden en geç 11 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor. Ancak bilindiği gibi 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından üniversite tercihleri yapılırken kapatılan 14 vakıf üniversitesi ile GATA, üniversite tercih kılavuzundan çıkarılmıştı. 2 Ağustos'ta bitmesi gereken tercihler de 4 Ağustos'ta sona ermişti. O nedenle adaylar yerleştirme sonuçları ve kayıt tarihleri değişir mi diye merak ediyorlar.

İlk nakiller 15 Ağustos'ta

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte liselerde nakil, üniversitelerde de ek yerleştirme maratonu başlayacak. TEOG kapsamında tercihlerinden herhangi birine yerleşen öğrencilerin kayıtları yerleştikleri okula, hiçbir tercihine yerleşemeyen ya da hiç tercih yapmayan öğrencilerin kayıtları da açıköğretim kurumlarına otomatik olarak yapılacak.

Yerleştiği okuldan memnun olmayan ve başka okula geçmek isteyenler nakil döneminde yeni tercih yapma hakkına sahipler. Üç dönem halinde gerçekleştirilecek nakil dönemi için boş kontenjanlar 15 Ağustos'ta açıklanacak. Yerleştirmeye esas birinci nakil tercih başvuruları 15-19 Ağustos'ta, ikinci nakil başvuruları 22-26 Ağustos'ta, üçüncü nakil başvuruları da 29 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde yapılacak.

Öğrenciler her nakil döneminde üçer okul tercih edebilecekler. Tercih edilen okullarda boş kontenjan ya da taban puan şartı aranmayacak. Yerleştirmeler YEP üstünlüğüne göre boş kontenjanlara merkezi olarak yapılacak. Öğrenci üç nakil döneminde de aynı okulları tercih edebilecek ya da her nakil döneminde farklı tercih listesi oluşturabilecek. Nakil başvuruları herhangi bir ortaokul müdürlüğünden yapılabilecek, öğrencinin kaydının yapılabilmesi için tercihlerinin okul müdürlükleri tarafından onaylanması gerekiyor.

Hiç tercih yapmayan ya da tercihlerinden herhangi birine yerleşemeyen öğrenciler ise 5-8 Eylül'de il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına, nakil tercihinde bulunabilecekler. Öğrenciler bu nakil döneminde kendi il ve ilçelerinde yer alan üç okulu tercih edebilecekler. Yine taban puan şartı aranmadan YEP üstünlüğüne göre yerleştirmeler yapılacak. Yerleştirme sonuçları 9 Eylül'de açıklanacak.

Ek yerleştirme 26 Ağustos'ta

Üniversite tercih ve yerleştirme takviminde son dakika bir değişiklik olmazsa, üniversitelerde kayıtlar 19 Ağustos'ta sona erecek. Kayıtlar tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar için 26-30 Ağustos tarihlerinde ek yerleştirme yapılacak.

Ek yerleştirmeden merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar yararlanacak; sınavsız geçiş dahil, merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar tercih yapamayacaklar.

Ek yerleştirme döneminde, yeni programlar açılmayacak; yine Tablo 4'teki lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında aday yerleştirilmeyecek. Bu noktada ek yerleştirme döneminde tıp, hukuk, mimarlık, mühendislikler gibi en gözde programlarda bile boş kontenjan kaldığını hatırlatmak isteriz. Çünkü pek çok aday sadece tercih edilmeyen programlarda boş kontenjan kaldığını düşünerek tercih yapmıyor.

Ayrıca ek yerleştirmede de bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazananların, kayıt yaptırmamış veya kayıtlarını sildirmiş olsalar dahi, gelecek yıl üniversite sınavına girdiklerinde Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) yarı yarıya düşeceğini belirtmekte yarar var. Yani OBP 0,12 katsayısıyla değil 0,06 ile çarpılacak. Bu durumda adayların 15 ile 30 puan arasında bir puan kaybı olacak. Gelecek yıl sınavsız geçişle bir yükseköğretim programına yerleştirilecek adayın OBP'sinde ise herhangi bir değişiklik olmayacak.

Sözleşmeliye yoğun ilgi

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB), 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) gerektirmeyen alanlar için ön başvurular önceki gün başladı, 11 Ağustos'ta sona erecek. Öğretmen adaylarından dün, "ilkatama.meb.gov.tr" adresinden giriş yapamadıkları yönünde şikayetler geldi. Başvuruların yoğunluğundan dolayı zaman zaman sıkıntı yaşanıyor, ancak birkaç denemeden sonra sisteme giriş yapılabiliyor.

Öğretmen adayları başvurularını tamamladıktan sonra 15-26 Ağustos'ta sözlü sınava girecekler, sonuçlar ise 28 Eylül'de açıklanacak. Adayların atama tercihleri, 4-7 Ekim arasında alınacak, 10 Ekim'de sonuçları açıklanacak. ÖABT ise 20 Ağustos 2016'da gerçekleştirilecek. Bu kapsamda atanacak adaylar için ön başvurular 5-8 Eylül arasında alınacak, sözlü sınavları 19-27 Eylül arasında yapılacak. Sözlü sınav sonuçları, 28 Eylül'de açıklanacak. Atama tercihleri 4-7 Ekim arasında alınacak ve sonuçlar da 10 Ekim'de açıklanacak.

MEF, ABD'de yeni işbirlikleri yapıyor

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, 4-8 Temmuz tarihleri arasında ABD'de Olin Collge, New York Üniversitesi (NYU) ve Bloomberg Vakfı'nda bir dizi görüşmelerde bulundu.

Şahin, ilk görüşmesini, mühendislik eğitimi veren Olin College ile yaptı. İki üniversitenin eğitim sisteminin paylaşıldığı görüşmede olası iş birlikleri ele alındı. Şahin'in NYU ile yaptığı görüşmede İstanbul ve New York gibi mega-şehirlerin mevcut ulaşım durumları ve akıllı teknolojilerle uygulamalı proje örnekleri konuşuldu; vatandaşların mega şehirlerde yaşamlarını kolaylaştırabilecek projeler üzerinde fikir alış verişi yapıldı. Ayrıca iki üniversite arasında ileriye yönelik öğrenci değişim programları görüşüldü. Son görüşme, üç dönem New York Belediye Başkanlığını yürüten Michael Bloomberg'in kurduğu merkezi New York'ta olan Bloomberg Vakfı'nda gerçekleşti. Vakfın Amerika'da 100 şehre "Akıllı Kent" olma yolundaki çalışmaları için destek verdiği desteklerin paylaşıldığı görüşmede, MEF Üniversitesi'nin bu kapsamdaki projelerine destek verilebileceği paylaşıldı.

Doğa'da herkes öğrenci

Doğa Okulları, eğitimci kadrosunun, 21. Yüzyılın yeni eğitim modellerine uygun gelişimini desteklemek amacıyla "Doğa Eğitim Liderliği Eğitimi" düzenliyor. Beykoz Kampüsü'nde ağustos ayı boyunca sürecek çalıştaya, 800'ü aşkın müdür ve müdür yardımcısı ile 6 bini aşkın öğretmen katılarak, Doğa Okulları'nın "Yaşayarak Öğrenme" felsefesiyle verdiği eğitimi öğrencilerin gözünden deneyimliyor. Proje Koordinatörlüğü'nü Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Özel'in yaptığı çalıştayda, alanında yetkin akademisyenler eğitim veriyor.

46 ülkeden kültür elçisi Türkiye'de

Yunus Emre Enstitüsü'nün bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği "Türkçe Yaz Okulu" programı 46 ülkeden 540 yabancı öğrencinin katılımı ile başladı. 27 Ağustos'a kadar gerçekleşecek program, Türkiye'nin 16 farklı şehrindeki 20 üniversitede yürütülüyor. Öğrenciler bu program sayesinde hem Türkçeyi yerinde öğreniyor hem de Türk kültürünü yakından tanıyorlar. 4 kıtada, 37 ülkede 45 merkezi ile Türkiye'nin kültür diplomasisi görevini üstlenen Yunus Emre Enstitüsü, kültür elçisi öğrencilerini bir ay boyunca Türkiye'de ağırlayacak. Programın sonunda İstanbul'da bir araya gelecek öğrenciler "1000 Yılın Sesi Türkçe Bayramı" etkinliğinin ardından ülkelerine dönecekler.

YTÜ, TÜBİTAK'tan iki ödülle döndü

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) AESK ekibi, TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda (Efficiency Challenge Electric Vehicle) iki dalda kupa kazandı. Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirilen ve hidromobil alanında 16 üniversitenin ekipleriyle başvurduğu yarışmalarda 9 ekip testleri geçmeyi başardı. YTÜ ekibi SİRİUS isimli araçlarıyla 100 km'de ortalama 70 kuruşluk performansıyla verimlilik ve 6 adet yerli tasarım ürün sayesinde yerli ürün kategorilerinde birinci oldu. Ekip, tamamen kendi imkanlarıyla tasarladıkları araçlarında, Motor, Enerji Yönetim Sistemi (EYS), Batarya Yönetim Sistemi(BYS) , Yerleşik Şarj Birimi, Telemetri, Hidrojen Sensörü gibi temel aksamları yüzde 100 yerli olarak üretti.


Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)