adscode
adscode

Tork Konverter

Manuel olan yani düz vitesli araçlarda vites değişimi debriyaj kavraması ile motorun boşa alınması şeklinde gerçekleştirilir.

Tork Konverter
Türkiye'den Haberler
Manuel olan yani düz vitesli araçlarda vites değişimi debriyaj kavraması ile motorun boşa alınması şeklinde gerçekleştirilir. Bu durum otomatik vitesli araçlarda biraz daha farklıdır. Otomatik vitesli araçlarda debriyaj olmadığı için bu görevi yerine getiren tork konverteridir. Türbin, stator, pompa ve şanzıman sıvısından oluşan tork konverterleri, iki dairesel kapak ve onların ortasında stator adı verilen ufak bir pervane ve içi şanzıman sıvısı ile dolu olan bir mekanizmadan oluşmaktadır.

NASIL BİR YAPIYA SAHİPTİR

Dairesel kapaklar içerisindeki şanzıman sıvısı, araç hareket halinde iken türbinlere çarpar, bunu şanzıman dişlilerinde etkisi vardır. Bu sayede dönme enerjisi güce, güç de tork oluşturmuş olur. Bu araç hareket halinde bulunduğu süre boyunca belli bir torka sahip olduğunu gösterir. Yani aracın tamamen durması için frene basması gerekmektedir. Yani ayağını gazdan çekse dahi araç tam olarak durmaz. Eğer frene dokunulmaz ise araç istop eder. Düz vitesli araçlarda debriyaja basarak bu durumu engellersiniz, doğal olarak otomatik vitesli araçlarda debriyaj olmadığı için frene basarak veya aracı boşa alarak durmak zorundasınız.

NE İŞE YARAR

Bu nedenle viteste olan (D ) araç duruyorken, gazdan ayak çekildiği an yavaşça hareket etmeye başlar. İşte bu torkun araç çalışırken daim olduğunu gösterir. Eğer vites boş konuma ( N ) alınırsa mekanizma çalışmaya devam eder lakin pompa ve türbin tamamen boşta döner. Ve bu sayede şanzımana güç iletimi olmamış olur. Bunun bir de olumsuz tarafı vardır. Sürekli çalışan bir sistem olduğu için İstanbul gibi dur kalk işleminin çok olduğu yerde yakıt harcamasına neden olur. Bunu minimuma indirmenin tek yolu belli zamanlarda bakımını yaptırmaktır. Turan Torna bu konu da İstanbul’un en iyisidir. Teknik donanımlı kadrosu ile yakıt tasarrufu yapmanızda ve maksimum performans almanız için en iyi hizmeti sunacaklardır. İsterseniz www.turantorna.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇALIŞMA SİSTEMİ

Tork konverterinde; pompanın dönüşüyle birlikte bir çekim oluşur ve şanzıman sıvısı pompa kanatlarının yönlendirmesi ile, iki dairesel kapak ortasındaki, yarıktan içeri girer. İçeride ise dönen sıvı türbinlere ters olarak yerleştirilmiş kanatçıklara çarpar ve zıt yönde dönmesini sağlar. Türbin ve pompanın ortasında bulunan stator türbinden gelen sıvıyı tekrar pompaya göndererek devir daim yaptırır. Bu şekilde tork da arttırılmış olur. Stor, türbin ve pompa aynı yönde dönebilirler ama asla zıt yönde dönmezler. Stator pompa ve türbine kıyas ile daha pasif bir parçadır. Asıl olarak pompa ve türbinin farklı hızlarda döndüğünde hareketi hızlandırmak görevini üstlenir.

BAKIM VE TAMİR İŞLEMLERİ

Tork konverterleri oldukça detaylı ve ince özellikler bulunduran bir yapıdır. Herhangi bir yerdeki tornacının tamir etmesi veya bakımını yapması mümkün değil ve araç içinde sağlıklı değildir. Bu yüzden sağdan soldan duyulan veya kulaktan dolma düşüncüler ile otomatik şanzımanlı aracınızın teslim edilmesi pek doğru değildir. İlerleyen zamanlarda yanlış şekilde yapılan tamir sonucu daha büyük masraflar ortaya çıkmaktadır. Bunun için İstanbul’un en iyisi olan Turan Torna kuşkusuz emin ellerdir. Her türlü teknik bilgi ve personele sahip olan Turan Torna, aynı zamanda kullandığı malzemeler ve kullandığı teknoloji ile de en iyisidir.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)