adscode
adscode

“Türkiye’de Petrol Olsa Çıkarılırdı!”

Petrol ve doğal gazımız olmamasına rağmen, dünyanın en önemli enerji koridorlarından biri haline gelmek üzereyiz. Bu konudaki en büyük yatırımcılardan biri de Azerbaycan Devlet Şirketi SOCAR.

“Türkiye’de Petrol Olsa Çıkarılırdı!”
Milliyet Diyalog
Petkim, Aliağa’da yeni rafineri ve liman; şimdi de Hazar Denizi’nden Avrupa’ya doğal gaz transfer edecek olan TANAP pojesi...



SOCAR’ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, önceki gece, Genç Bakış’ta konuğumuz oldu ve enerji konusunda cevabını bulmakta zorluk çektiğimiz konularda önemli açıklamalarda bulundu. İşte programdan önemli satır başları:

‘100 yıl yeter’
TANAP Projesi Hazar Denizi’nde Şah Deniz 2 yatağından çıkacak olan doğal gazın Bakü, Tiflis Gürcistan’ın üzerinden Ardahan’dan Türkiye’ye girip Erzurum, Sivas, Ankara, Eskişehir, Bursa, Edirne, Yunanistan, Arnavutluk’tan İtalya’ya kadar gidecek olan 4000 km’lik bir doğal gaz boru hattı.
TANAP dünyanın doğal gaz tüketimini 100 yıl boyunca sağlayacak bir proje. 2018’de Eskişehir’e kadar olan kısmı bitecek, 2019’a da TAP’ın devreye girmesiyle beraber proje 2020’de tamamlanacak. Türkiye enerji ihtiyacını bu projeyle karşılayabilecek.

AB’ye giriş vizesi
Rusya; Azerbaycan, İran, Irak çemberindeki bütün projelerin Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilmesine eşit mesafede yaklaşıyor. Bu projelerin birbiriyle rekabet etmemesi gerektiğini savunuyor. Yeterince büyük bir pazarı enerji kaynaklarıyla buluşturuyoruz. Avrupa doğal gaz tüketim itibarıyla yüzde 90 dışarıya bağımlı bir pazar. AB, projemizi destekliyor. Ve enerji arz güvenliğine getirmiş olduğu yeni açılım ve çeşitlilik açısından da önemli buluyor. Bu projeyle bölgenin ve dünyanın barışı için Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun farkına varacaktır. ABD de başkan düzeyinde bu projeye desteğini baştan beri verdi. Olumsuz bir bakış açısı yok.

Petrol var mı?
Misakı Milli sınırlarımız içinde doğal gaz ve petrol yok. Güneydoğu’da bir miktar petrol üretimimiz var. Karadeniz’de bir miktar doğal gaz üretimimiz var. Türkiye yüzde 95 oranında dışarıya bağımlıdır. Olsaydı bulurduk bugüne kadar...
Türkiye tüketim olarak Avrupa’nın en ucuz doğal gaz tüketen ülkelerinin başında geliyor. Buradaki fiyatlandırmayı petrol fiyatlarıyla formüle ediyor. Petrol fiyatları düştüğü anda doğal gaz fiyatları da tüketiciye yansıyor. Doğal gazı dolarla satın alıyoruz. Dolar yükselince TL’deki değer kaybı BOTAŞ’ın doğal gaz fiyatlarını aşağıya çekmesindeki en önemli engel. Faturanızın yüzde 30 daha ucuzlamasını istiyorsanız tasarruf edeceksiniz.

15 bin kişiye iş
Projede kullanılacak çelik borunun yüzde 80’lik kısmı yerli üretimden karşılanacak. İstihdam açısından projede 15 bine yakın insanımız istihdam edilecek. Azerbaycan’dan gelen gaz her zaman daha güvenli ve diğer kaynaklardan önemli ölçüde ucuz olmuştur. TANAP projesinde de böyle olacak.

‘Nükleere mecburuz’
Enerji üretiminde kaynak olarak kullanabileceğimiz 60 bin megavat civarında elektrik üretim kapasitemiz var. 2023 hedeflerine ulaşmamız için kapasitemizi 100 bin megavat kapasitesine çıkarmak, 120 milyar dolar enerjiye yatırım yapmak zorundayız. Rüzgârda önemli bir atak yaptık. Şu an 3000 megavatın üzerine çıktı. Yenilenebilir enerjide algı hatası var. Mutlaka kullanılması gereken bir kaynaktır. Ama bu Türkiye’nin dişinin kovuğunu dolduramaz. Türkiye’nin en önemli kaynağı kömürdür. 200 yıl yetecek kadar kömürümüz var. Çok daha etkin bir şekilde elektrik üretimi yapmak gerekir. Doğal gaza bağlılığımız ithal ettiğimiz bir üründe yüzde 45’in üzerinde. Bu çok yüksek. Enerji Bakanlığı yüzde 0’a çekmek için çalışıyor.
Nükleer enerjiyi mutlaka ve bir an önce gerçekleştirmek zorundayız. Türkiye bu enerjiye mecbur ve mahkumdur. Nükleer santral çevre açısından en az zarar veren ve en etkin bir teknolojidir. Dışarıya enerji bağımlılığımızı en hızlı bir şekilde azaltacak bir yapıdır.

SOCAR kimdir?
SOCAR Azerbaycan’ın devlet petrol şirketidir. Aynı zamanda sanayi şirketidir. İsviçre’de Romanya’da, Gürcistan’da, Ukrayna’da yatırımları olan bir şirkettir. SOCAR en büyük yatırımını Türkiye’ye yapan bir doğal gaz, petrol ve rafineri, petrokimya, enerji, lojistik, dağıtım entegrasyonunun tamamına yatırım yapan dünya devi bir şirketimiz. 2008 yılında Petkim’i 4 milyar dolara satın aldı.  2011’de temelleri atılan Aliağa’da bir rafineri inşa ediyoruz. Türkiye’nin son 40 yılında yapılacak olan ilk rafineri. 10 milyon ton kapasiteli 5.6 milyar dolarlık bir yatırım bedeliyle yapılıyor. 2018’de TANAP ile beraber üretime başlayacak. Aynı zamanda orada liman inşa ediyoruz. Türkiye’nin 3. büyük limanı. Dünyanın en büyük konteyner gemilerinin gireceği çok büyük bir liman. Eylül ayında açılışını gerçekleştireceğiz. Petkim’in yarımadası içinde 51 megavatlık bir rüzgâr santrali inşa ediyoruz. Önümüzdeki 12 ay içinde realize edeceğiz.


Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)