adscode
adscode

Türkiye'ye 5G vizyonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vizyonunu koyduğu 5G, sektörde yeni bir yön yarattı. Sektördeki şirketler konuyla ilgili çalışmalarına hız verirken, 26 Mayıs'ta yapılması planlanan 4G ihalesi gerçekleştirilecek,…

Türkiye'ye 5G vizyonu
Türkiye'den Haberler



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın '5G'ye geçelim' sözleriyle telekomünikasyon sektörüne yeni bir yön belirlemesi üzerine şirketler ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçti. Sektör temsilcileri de 5G'yi hedefine koydu. Bakanlık, 4G ihalesini iptal emeyecek, ancak firmalara "Altyapını 5G'ye göre oluştur" denilecek.

Yeni bir çalışma başlatıyoruz

Konuyla ilgili STAR'a konuşan Ulaştırma Bakanlığı üst düzey yetkilileri ihalenin tekrar gözden geçirileceğini söyledi. Önlerinde iki ihtimal olduğunu belirten bir yetkili, şunları söyledi: "Dünyada 5G ile ilgili çalışmalar sürüyor. Şu anda somut bir 5G teknolojisi var diyemeyiz. Dünyada testleri ve denemeleri devam ediyor. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız'ın sözü üzerine yeni bir çalışma başlatıyoruz. 4G ihalesini iptal etmeyeceğiz. İhaleyi yapacağız ancak, firmalardan altyapılarını 5G'ye uygun yapmalarını isteyeceğiz." Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da 24 televizyonuna katıldığı programda 5G ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Eğer Türkiye 5G'ye 2-3 yıl içerisinde hazırlanabilirse 4G ile zaman kaybetmenin bir manası yok" diyen Işık, şöyle konuştu:

Teknolojiyi üreten olacağız

"Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta şu. Türkiye 5G'ye geçerken teknolojiyi tüketen bir ülke olmak değil de kendi teknolojisini üreten ve bu alanda dünyaya da teknoloji satan bir ülke konumuna da gelmeli. Bu avantajı yakalamalı ve geleceğin teknolojilerinde bundan sonra da dünyadaki yarışta yerini almalı. Bakanlık olarak bu açıdan konuyu önemsiyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte 5G ile ilgili yapılacak tüm çalışmalarda yerli teknoloji kullanımına yönelik de önemli gayretlerimiz sürecek."

Turkcell çalışmaların merkezinde

5G'nin geliştirilmesi için NGMN (NextGeneration Mobile Networks) başta olmak üzere Türkiye'nin de dahil olduğu 10 konsorsiyum standartları oluşturmak için çalışmalar yürütüyor. NGMN'ye Türkiye'den tek üye olan Turkcell'den dün yapılan açıklamada, 5G ile çalışmalarına hız verildiği kaydedildi. Turkcell, açıklamasında şöyle denildi: "Turkcell olarak, ülkemizin her köşesinde en hızlı ve en kolay şekilde iletişim sağlamak ve böylece bilgiye erişimde fırsat eşitliğine katkıda bulunmak en büyük hedefimiz. Bu motivasyonla bugüne kadar yaptığımız yatırımlarla sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en güçlü 3G altyapısını kurduk ve 3G hızını 3 kat artırarak bugün dünyada sunulan en yüksek 3G hızı olan 63,3 Mbps'i sunabilen ilk ve tek operatör olduk. 4G'de yaklaşık 5 yıldır yaptığımız testlerle bu teknoloji ile ilgili hazırlıklarımızı tamamlarken, 5G hazırlıkları kapsamında da yönetim kurulunda yer aldığımız NGMN (NextGeneration Mobile Networks) çatısı altında Türkiye'yi temsil eden tek operatör olarak gelişmeleri yakından takip ediyor, bu konuda dünya standartlarının oluşmasına yön veriyoruz. Bu alandaki öncülüğümüzü ve yeni nesil mobil iletişim teknolojilerini Türkiye ile tanıştırma konusundaki liderliğimizi 5G'de de sürdüreceğiz. Yalnızca Türkiye'de değil, dünyada da ülkemizi başarıyla temsil eden bir Türkiye markası olarak, ülke menfaatlerine hizmet eden her hamleye var gücümüzle destek olmaya devam edeceğiz. Bu vizyonla her zaman daha çok çalışmaya ve daha büyük sorumluluklar almaya talibiz. Çünkü ülkemizin daima en iyisine layık olduğunu düşünüyoruz."

4G'den 10 kat hızlı 6 saniyede film inecek

4G'den 10 kat daha hızlı veri transfer hızı sağlayacak 5G, beşinci nesil kablosuz haberleşme sistemi olarak tanımlanıyor. 5G nesnelerin internet ve akıllı ev teknolojilerinin gelişimiyle ortaya çıkacak olan veri ihtiyacını karşılamak üzere geliştiriliyor. 3G veri aktarım hızı saniyede 28 megabit, 4G'de bu hız 100 megabit, 5G'de ise bu hız gigabit seviyesinde olacak. Yani 8 GB'lık bir Full HD film dosyası 5G ile akıllı telefona 6 saniyede indirilebilecek. Aynı şeyi 4G'de yapmaya kalkarsanız 7 dakika, 3G bağlantısında ise bu en az bir saat sürüyor. 5G, zamanının en akıllı interneti olacağından, ona bağlanan cihazların da daha akıllı olması gerekecek. 5G sayesinde akıllı telefonu kablosuz Wi-Fi bağlantısıyla TV'ye bağlayacak ve telefonda oynattığınız 4K filmi salondaki televizyonda izleyeceksiniz. Öte yandan buna izin veren telefon, sizi 1 GB/saniye hızında internete bağlayacak. Akıllı evdeki tüm eşyaları, akıllı prizleri, akıllı lambaları ve bilgisayarları da internete bağlayacak. 5G için yapılan en iddialı tahminlerden bir tanesi, onun güvenilirlik sorunlarını çözüp 'bozulmayan' bir ağ sunacak olması. 5G'nin gecikme süresinin sadece 1 milisaniye olması (4G'den 50 kat daha iyi) bekleniyor. Bu da sürücüsüz otomobiller için önemli. İnternete bağlanan bu yeni cihazlar, 5G'nin üzerindeki en önemli sorumluluklardan biri olacak. Analistler tarafından yapılan tahminlere göre bu ek cihazlar, şu anki kapasiteden 1.000 kat fazlasına ihtiyaç duyabilir. Bazı üreticilere göreyse ihtiyaç 100 ile 1.000 kat arasında olacak. Bu tahminler, 5G'ye olan ihtiyacı haklı çıkaracak niteliğe sahipler.

700 milyon Euro ayırdı

5G ile ilgili olarak Avrupa'da çalışmalar başlamış durumda. AB ve Güney Kore arasında 5G'ye ilişkin bir anlaşma imzalandı. AB'nin, bu kapsamda 2020'ye kadar 700 milyon Euro yatırım yapması bekleniyor. 5G ile ilgili çalışmaları yapan kuruluşların başında gelen NGMN'in hazırladığı yol planına göre 2016 ve 2017 yılları arasında 5G standartları oluşturulacak. 5G ilk olarak 2018'de Güney Kore'de düzenlenecek olan Kış Olimpiyatlarında denenecek.

Star

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)