adscode

Ülkemizin Tekno Kentleri (4) “Kendi haberleşme uydusunu üreten 12 ülkeden biri olacağız”

Peki, TÜBİTAK’ın dolayısıyla ülkemizin bilim ve teknolojiye yönelik yeni yıl ve Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılı’nın ilk çeyreğine yönelik vizyonu ve yürütülen projeler neler?

Ülkemizin Tekno Kentleri (4) “Kendi haberleşme uydusunu üreten 12 ülkeden biri olacağız”
Milliyet Diyalog

TÜBİTAK’ta gurur verici çalışmalar devam ediyor. 

Peki, öncelikleri neler? 

İşte onlardan öne çıkanlar: 

■ 5G haberleşme teknolojileri, 

■ Batarya, güneş enerjisi teknolojisi, rüzgâr türbinleri, 

■ Yüksek hızlı tren, uçan akıllı mobilite, 

■ Biyoteknolojik ilaçlar, akıllı tıbbi cihazlar, 

■ Endüstriyel robotlar, yeni nesil uydu girişimi, 

■ Teknolojik gıda girişimi, 

■ Finansal teknolojiler 

Çok daha fazlası var. Olmalı da. Başka türlü dünya ile yarış edemeyiz. 

Peki, TÜBİTAK’ın dolayısıyla ülkemizin bilim ve teknolojiye yönelik yeni yıl ve Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılı’nın ilk çeyreğine yönelik vizyonu ve yürütülen projeler neler? İşte bazı satır başları: 

Savunma sanayi 

■ “Yapay Zekâ”, “Büyük Veri ve Bulut Bilişim” ve “Siber Güvenlik” konularında teknoloji yol haritaları hazırlandı. TÜBİTAK olarak biz de bu çalışmalara teknik destek sağlayan kurum olduk. 

■ İletişim alt yapımızı güçlendirmek amacıyla geliştirdiğimiz TÜRKSAT 6A haberleşme uydusu bu yıl içinde tamamlandığında, Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 12 ülkeden biri olacak. 

■ Geliştirdiğimiz Milli hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN, İHA ve insansız deniz aracı platformlarından atılabilecek yeni nesil füze ailesi KUZGUN, 2024’te Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girecek. 

■ Ürettiğimiz Elektronik Harp Podu (EHPOD) ve Elektronik Destek Podu’yla (EDPOD) Türkiye, elektronik harp alanında sahada çok büyük bir taktik ve stratejik angajman avantajına sahip oldu. Bu ürünler de yıl içinde TSK envanterine girecek. 

Çip üretimi? 

■ Çip üretiminde yeni bir aşamaya geçiyoruz. İlk aşamada otomotiv, beyaz eşya ve savunma gibi sektörlerde kullanılan gelişmiş sensörlerin tasarım ve üretimini ülkemizde yapabilir hale geleceğiz. Daha sonra başta kimlik, pasaport ve ehliyet çipleri olmak üzere teknoloji firmalarının ve sanayinin ihtiyaç duyduğu pek çok çipi dışarıya bağımlı olmaksızın üretebilir hale geleceğiz. 

■ Başta Milli Muharip Uçağımız KAAN ve GÖKBEY helikopterimiz olmak üzere tüm uçan platformlarımızda yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz gerçek zamanlı işletim sistemi kullanılacak. Yine yerli olarak geliştirdiğimiz ve KAAN’da kullanılacak bütünleşik işlemci sistemini TUSAŞ’a teslim ettik. 

■ Açık denizlerde Türk donanmasını düşman tehditlerine karşı uyaracak düşük frekansları algılama kabiliyetine sahip milli sonarı geliştiriyoruz. 

■ Raylara indirdiğimiz milli ana hat lokomotifi ESKİŞEHİR 5000’den elde edilen bilgi birikimiyle Yüksek Hızlı Tren geliştirme çalışmalarına da öncülük ediyor ve TÜRASAŞ tarafından geliştirilen 225 km/s işletme hızına sahip hızlı tren seti için kritik alt sistemleri geliştiriyoruz. 

Yeşil Hidrojen/Yapay Zekâ 

■ Türkiye’nin ilk yeşil hidrojen üretim teknolojisinin saha uygulamasını hayata geçirmek üzere 30 kW gücünde PEM tipi elektrolizör geliştirilmesinin hedeflendiği Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Yeşil Hidrojen Üretim Tesisi Projesi’ni başlattık. 

■ Yeni kurmuş olduğumuz Yapay Zekâ Enstitüsü, özel sektörün önünü açacak, yol gösterecek ve bu alanda özel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak yetkinlikteki tüm araştırmacı gruplarının güç birliği yaparak Türkiye’nin küresel pazarda hak ettiği paya ulaşmasına katkı sağlayacaktır. 

■ TÜBİTAK Fen Lisesi’nde bu yıl öğrenci sayımız 270’e ulaştı. Öğrencilerimiz, Türkiye’nin en iddialı uydu, savunma, haberleşme, raylı ulaşım, enerji, sağlık, gıda ve diğer alanlarındaki projelerde yer alıyorlar. TÜBİTAK Fen Lisesi özelinde geliştirdiğimiz modeli diğer Fen liselerimize uygulamaya çalışıyoruz. 

■ 2024 yılı Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) ödeneğimiz, geçen yıl aynı dönemde tanımlanan ödeneğin 2,2 katına çıkarak 12,5 milyar TL olarak tanımlandı. 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)