adscode
adscode

Üniversiteler Sanki İşsizlik Diploması Veriyor

Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın Torba Yasa görüşmeleri esnasında TBMM Genel Kurul’da gündeme getirdiği konular;

Üniversiteler Sanki İşsizlik Diploması Veriyor
Türkiye'den Haberler
İŞSİZLİK KRONİK BİR SORUN HALİNE GELMİŞTİR
AKP hükümetleri işsizlikle mücadele konusunda bugüne kadar ciddî bir iddia ortaya koyamamış, istihdamın yapısal sorunlarına çözüm getirememiş, işsizliğe bir çözüm bulamamıştır. Anketle belirlenen işgücü göstergelerinde o sırada iş aramıyor olanların sayıya dahil edilmeyişi, üniversite patlamasının genç işsizliğini gizlemesi gibi faktörlere rağmen işsizlik azalmamış, kronik bir hale gelmiştir.

TÜİK tarafından en son açıklanan 2013 Ekim ayı verilerine göre resmi işsiz sayısı 2 milyon 743 bin, iş aramayan işsizlerin sayısı ise 1 milyon 913 bin kişidir. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre %9,3’den % 9,9 düzeyine ulaşmıştır. Tarım dışı işsizlik oranı 11,7’den, 12,1’e, genç işsizlik oranı ise 17,1’den 18,3 seviyesine yükselmiştir. Özellikle genç işsizlik resmi verilere göre bile çok yüksek oranlardadır.

ÜNİVERSİTELER SANKİ İŞSİZLİK DİPLOMASI VERİYOR
Bugün yüz binlerce öğretmen adayımız işsiz, ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekimler, iktisatçılar, işletmeciler, teknikerler işsiz durumdadır. Üniversiteler sanki işsizlik diploması veriyor. Birçok üniversite mezunu bile asgari ücretle taşeron işçisi olarak köle gibi çalışmak zorunda kalmıştır.

GENÇLERİMİZ İŞSİZLİKTEN BUNALIMA GİRİYOR.
Resmi olarak ilan edilen rakamlar işsizliğin ürkütücü boyutlarını ortaya koyarken, gerçekte işsizlik daha yüksek ve kaygı verici bir noktadadır.

Bugün her ailede işsiz gençlerimizin feryadı yükselmektedir. Gençlerimiz işsizlikten bunalıma girmektedir. Ülkemizde çalışabilir her beş kişiden biri işsizdir. Genç işsizlik oranının kulak ardı edildiği ülkemizde, genç işsizlerimize daha fazla istihdam alanı yaratacak politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir.

MİLYONLARCA İŞSİZ VAR, AMA BAZI VASIFLI ELEMAN BULUNAMIYOR
İstihdam ve eğitim arasındaki bağın yeterince kurulamaması ve mesleki eğitimin işgücü piyasası ihtiyaçları doğrultusunda istenilen ölçüde verilememesi, insan gücü niteliği ile işgücü piyasasının talebi arasında dengesizliklere yol açmakta ve eş zamanlı olarak hem işsizliğe hem de boş iş pozisyonlarına neden olmaktadır.

Nitekim, ülkemizde milyonlarca işsiz bulunmasına karşın, bugün işverenlerimiz aradığı vasıflı elemanları bulmakta güçlük çekmekte, hatta bazı mesleklerde bulamamaktadır.

Sanayimizin ihtiyacı ara eleman yetiştirilememiş olması 11 yılı aşkın süredir ülkeyi yöneten AKP Hükümetlerinin bu alanda beceriksizliğinin ve başarısızlığının somut bir göstergesidir.

YERLİ MALI ORTA VE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ SANAYİ ÜRÜNLERİ ALIMLARINDA FİYAT AVANTAJI GELİYOR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması zorunlu hale getirilmektedir.

Çok geç kalınmış olan bu düzenlemenin sanayimize ve KOBİ’lerimize önemli katkı vereceğine inanıyor ve MHP olarak destekliyoruz.

Ülkemizin ekonomisi ve sanayisi için büyük önem arz eden yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferini sağlamaya yönelik sanayi katılımı/off-set uygulamaları içeren mal ve hizmet alımları için de kolaylıklar ve tedbirler getirecek ayrı bir yasal düzenleme yapılmalıdır.

SANAYİMİZ MONTAJA DAYALI BİR YAPIYA SÜRÜKLENDİ
AKP döneminde izlenen, tüketime, sıcak paraya ve ithalata dayalı politikalar sonucu Türk sanayisi yurt dışından gelen ucuz ara mallarının tahribatıyla karşı karşıya kalmış ve sektörel öncelikleri giderek montaja dayalı, ithalata bağımlı bir yapıya sürüklenmiştir.

Türkiye sanayisizleşmektedir. İstanbul Sanayi Odasının 249 büyük sanayi kuruluşumuzun 2001-2010 yılı verilerine dayanan çalışması sanayimizin montaj ağırlıklı bir hal aldığını, katma değerin nispi olarak azaldığını net bir şekilde ortaya koymaktadır.

Dünya sanayi süper ligi diye adlandırılan, imalat sanayisi katma değeri en yüksek 15 ülke arasında Türkiye 2000’de 15’inci sırada iken 2010’da maalesef liste dışı kalmıştır. Aslında bu tablo, sanayi politikalarındaki başarısızlığın somut bir göstergesi niteliğindedir.

SANAYİCİ, İŞ ADAMI VE ESNAF BORÇ BATAĞINDA
Son dönemde ekonomide çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Millî sanayimiz, üreticimiz zor durumdadır. Girişimcilerimiz, sanayicimiz, yeni yatırımlar bir yana, mevcut yatırımlarını sürdüremez hâle gelmiştir, rekabet gücü tükenme noktasına gelmiştir.

Birçok sanayici, iş adamı ve esnaf borç batağına girmiştir. Piyasada tahsilat yapılamamakta, icralar artmakta, iflaslar baş göstermektedir.

Türk ekonomisin düzlüğe çıkarılması için ülkeyi sıcak para, faiz ve borç batağından çıkartacak, ülkemizi ithalat cenneti olmaktan kurtaracak, üretim, istihdam ve ihracat odaklı yeni plan ve programlara ihtiyaç bulunmaktadır.

Ancak AKP Hükûmetinde ne böyle bir plan ve programı hazırlayacak ne de uygulayabilecek güç ve kararlılık maalesef bulunmamaktadır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)