adscode
adscode

Üniversiteler, yaraları sarmak için seferber oldu

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından bölgedeki üniversiteler, hasar gören şehirleri yeniden ayağa kaldırmak, vatandaşların yaralarını sarmak için seferber oldu.

Üniversiteler, yaraları sarmak için seferber oldu
Üniversite

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından bölgedeki üniversiteler, hasar gören şehirleri yeniden ayağa kaldırmak, vatandaşların yaralarını sarmak için seferber oldu.

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) yapılan açıklamaya göre, depremden etkilenen 11 ilde üniversiteler, yardım kampanyaları düzenledi, arama kurtarma, enkaz kaldırma çalışmalarına katıldı, yemek, gıda, barınma, araç gereç, temizlik, kıyafet ve kan ihtiyacının karşılanmasında rol oynadı.

Büyük ameliyatlar, rehabilitasyon çalışmaları için de organize olan üniversiteler, sundukları hizmetlerle ve hazırladıkları birçok projeyle depremzedelere destek olmayı sürdürüyor.

Bu kapsamda, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi bahçesinde, Türk Böbrek Vakfınca yaptırılan Diyaliz Ünitesi hastalara hizmet veriyor.

Ayrıca üniversitenin Avşar yerleşkesinde, ampütasyon işlemi geçiren depremzedelerin protez ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, gönüllü doktorların ücretsiz hizmet verdiği Protez Merkezi kuruldu.

AFAD koordinatörlüğünde oluşturulan ve Kırgız çadırlarından oluşan 30 bin kişilik "Dayanışma Obası" da depremzedelere ev sahipliği yapıyor.

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Karacasu Kampüsüne kurulan 1350 konteynerde binlerce depremzede misafir edilirken, bölgenin yeniden ayağa kalkması için üniversite bünyesinde AIRBUS-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu kurulmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.

TUSAŞ tarafından bölgede kurulacak fabrikada ise meslek yüksekokulu öğrencileri staj yapabilecek ve havacılık sektörüne hizmet verecek.

Depremzedeler için yaşam alanı inşa ediliyor

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi kampüsünde, Jandarma Asayiş Vakfı ve Gülmek İyileştirir Derneği işbirliğinde sanatçıların, iş insanlarının ve gönüllülerin katkısıyla depremzedeler için tüm sosyal imkanların, konutların bulunduğu yaşam alanı inşa ediliyor.

Konutlar, depremzedelere 3 yıllığına ücretsiz tahsis edilecek. 3 yıllık sürenin ardından kiralanmaya başlanacak konutlardan elde edilecek gelirler ise depremden etkilenen jandarma personeli çocukları ile depremzede üniversite öğrencilerine burs olarak verilecek.

Depremzedelere destek çalışmalarının yanında eğitim öğretim ve bilimsel çalışmalarını da sürdüren üniversite, 2023'te Q1 seviyesinde 61, Q2 seviyesinde 89 yayını literatüre kazandırdı. Üniversitenin, yürürlükte ve sözleşme aşamasında bulunan 18 TÜBİTAK, 82 BAP ve 2 AB projesinin yanı sıra 4 adet patenti tescillendi.

Bilgisayar laboratuvarlarını tüm üniversite öğrencilerine açtı

Adıyaman Üniversitesi, fakültelerdeki bilgisayar laboratuvarlarını, 2023-2024 eğitim öğretim yılında uzaktan öğretim yöntemiyle eğitim alan, şehirde ikamet eden tüm üniversite öğrencilerine açtı.

Depremde ağır hasar alan Adıyaman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi, ADYÜ Merkez Yerleşkesi Semt Polikliniği'ne taşınarak yeniden hizmet vermeye başladı.

- İskenderun Teknik Üniversitesinden 3 bin 200 aileye barınma hizmeti

İskenderun Teknik Üniversitesince bölgede kurulan konteyner kentte, 3 bin 200 depremzede aile barınırken, merkez kampüste kurulan Eczacılar Birliğine ait mobil eczane 7/24 depremzedelere hizmet verdi.

İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezi aracılığıyla depremin hemen ardından büyük ameliyatların kesintisiz gerçekleştirilmesini, sağlık hizmetlerinin aksamadan yürütülmesini sağladı. Merkezde tam kapasiteyle büyük cerrahi operasyonlar, ampütasyon ameliyatları ve organ nakilleri gerçekleştiriliyor.

Vagonlar eve dönüştürüldü

Üniversitenin peyzaj mimarlığı öğretim üyeleri de şehirde "Depreme Dirençli Ekolojik Mahalle" kurulması çalışmalarını yürütüyor.

Ayrıca sponsor iş birliğiyle Ekolojik Yerleşke Projesi hayata geçirildi. Devlet Demiryollarından alınan vagonlar, 38 metrekarelik "bir artı bir" eve dönüştürüldü ve vagon evler, çoğunluğu tıp alanında olmak üzere üniversite çalışanlarına tahsis edildi.

Çukurova Üniversitesi, çocukların protez ihtiyaçlarını karşılıyor

Çukurova Üniversitesi ulusal ve uluslararası bağışçıların desteğiyle Çocuk İyilik Merkezi kurdu. Ampütasyon geçiren depremzede çocukların protez ihtiyaçlarının karşılandığı merkezde, bugüne kadar 111 çocuğa işlem yapıldı.

Üniversite, Uluslararası Destekli Çocuk Rehabilitasyon Merkezi kurmak için de çalışmalara başladı.

Öte yandan afet anında destek için Ankara Üniversitesini "kardeş üniversite" seçen Çukurova Üniversitesi, yılda en az bir kez deprem tatbikatı yapılmasını kararlaştırdı.

Gaziantep Üniversitesinde de deprem sürecinde 170'in üzerinde ağır ameliyat yapıldı, laboratuvarlar ve radyoloji ünitesi ile 7/24 hizmet sunuldu.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, stadyumunu bölgede hava lojistiğine destek olmak için kullanıma açtı. Depremzedelere üniversite yerleşkesinde 1,5 ay boyunca üç öğün yemek verildi.

Harran Üniversitesi Hastanesi depremlerin ardından kesintisiz olarak poliklinik, klinik, acil servis ve ameliyathane hizmetlerini sürdürdü. Şanlıurfa ve çevre illerden gelen depremzedelerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayan Harran Üniversitesi, Osmanbey Yerleşkesinde çocuklar için çocuk gelişim uzmanları ve psikologların gözetiminde oyun alanını faaliyete geçirdi.

Depremden etkilenmeyen Dicle Üniversitesi de deprem sonrası yürütülen çalışmalara önemli katkı sağlayacak bilimsel çalışmaları sürdürüyor.

Siirt Üniversitesi ise afetlerin her aşamasında etkin mücadele etmek için ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla Afet ve Acil Durum Koordinatörlüğü kurdu. Bu konuda hazırlanan içerik, seçmeli ders olarak üniversitede okutulmaya başlandı.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)