adscode
adscode

Üniversitelerdeki Kontenjan Açığı İçin Ne Yapılmalı?

YÖK yasa taslağının yetersiz olduğunu savunan üniversiteler, açık kalan kontenjanlar için taban puanının düşürülmesini istiyor.

Üniversitelerdeki Kontenjan Açığı İçin Ne Yapılmalı?
Üniversite

Yüksek öğretimin geleceğini belirlemek, Türkiye'yi 2023hedeflerine ulaştırmak için yeniden düzenlenen YÖK yasa taslağı hükümetve üniversitelerden destek görmedi. Düzenlenen toplantıda bir arayagelen Vakıf Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Rıfat Sarıcaoğlu.Türkiye Odalar Borsalar Birliği Yükseköğretim Meclisi Başkanı Bekir Okanve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. MustafaAydın yaptıkları ortak açıklamada, düzenlenen YÖK taslağı ileTürkiye'nin ileriye taşınmasının mümkün olmadığını belirterek, şunlarısöylediler: "Geçtiğimiz yıl 1.7 milyon öğrenci sınava girdi. 700 binöğrenci dışarıda kaldı. Bir tarafta talep varken, bir taraftaüniversitelerde kontenjan açığı var. Bu durum, anlaşılır bir durumdeğil. Öğrenciler, üniversite okumak için liseye gidiyor. Üniversitelerbölüm açmış. Bölüm için öğretim üyelerini görevlendirmiş. Fizikiimkânlar sağlanmış. Laboratuvarlar kurulmuş. 100 öğrenci yerine, ancak10 öğrenciyi okutabiliyorsunuz. Bu durum hem ekonomiye hem ülkeye veülkenin geleceğine zarar veriyor."

NELER YAPILMALI?
Üniversite adayları, her yıl girdikleri sınav sonucunda tercihettikleri bölümlere, aldıkları puanlar karşılığında yerleşiyorlar.Yerleştirme işlemi sona erdiğinde, üniversitelerde boş kontenjanlarkalıyor. Boş kontenjanlara yerleşmek isteyen öğrencinin puanı, o bölümeen son giren öğrencinin puanının altında olmaması gerekiyor. Bu nedenleboş kontenjanlara başvuru yapılamıyor. YÖK'ün açık kalan kontenjanlarda,taban puanı düşürmesini isteyen üniversiteler, yabancı öğrencilerinTürkiye'ye gelmesini sağlamak için çalışma yapılmasını ve birkaç yılyabancı öğrencilerin bir kısmına devlet bursu verilmesi gerektiğini dilegetirdiler.

TASLAKTA NELER OLMALI?
-Ar-Ge ve İnovasyon.
-Yükseköğretimin finasmanı.
-Üniversite ve sanayi işbirliği.
-Akreditasyon.
-Yurtdışından öğrenci alımının teşviki.

Haberin tamamı için tıklayın!




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)