adscode
adscode

Uzmanlardan suç duyurusunda bulunan ÖSYM'ye sert tepki

YGS sorularını internetten açıklayanlar hakkında suç duyurusunda bulunan Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) tepkiler çığ gibi büyüyor. Kararın yanlış olduğunu söyleyen uzmanlar, asıl suçun ÖSYM…

Uzmanlardan suç duyurusunda bulunan ÖSYM'ye sert tepki
ÖSYM
Bu yıl ilk kez üni­ver­si­te sı­nav so­ru­la­rı­nı açık­la­ma­ma ka­ra­rı alan ÖSYM, Yük­se­köğ­re­ti­me Ge­çiş Sı­na­vı (YGS ) son­ra­sı so­ru­la­rı pay­la­şan ba­zı ku­ru­luş­lar ve web si­te­le­ri hak­kın­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­du.  

Soruları paylaşanların suç işlediğini açıkladı. ÖSY­M’nin  bu açık­la­ma­sı, ce­za­nın kay­na­ğı­nın ne ol­du­ğu ko­nu­sun­da so­ru işa­ret­le­ri­ne yol aç­tı. Eğitimciler, siyasetçiler ve hukukçular ÖSY­M’nin bu tavrına sert bir dille tepki gösterdi.  

5 YIL CEZA YASADA YOKTU

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın: Seçimlere 1 ay kala bir torba kanun getirdiler. Orda bir madde koydular. Üniversite sınavında sorulacak olan soruların ÖSYM tarafından açıklanmaması ile ilgili biz muhalefet şerhi koyduk. O maddede 5 yıl hapis cezası yoktu. ‘ÖSYM yetkilileri soruları açıklamayacak’ deniliyordu. Kişilerin açıklamaması ile ilgili bir açıklama yoktu. Eğer öğrenciler sınavda kendisine sorulan soruları dışarı çıktıktan sonra açıklayıp yayınlıyorsa bunun devlet sırrıyla alakası yoktur ve yanlıştır. ÖSYM’nin soruları açıklayanlara 5 yıla kadar dava açarım dedirten zihniyet yanlıştır. Hukuk devletiysek ve hukuk devleti kuralları işliyorsa böyle bir cezanın verilmesi asla doğru değil.

İLAHİ EMİR DEĞİL

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: ÖSYM’nin soruları açıklamayacağı kararı ilahi bir emir değil. Neticede yapılmış olan ve 2 milyon öğrencinin gördüğü sorular var önümüzde. Kitapçığı bir şekilde illegal yollardan ele geçirip yayınlanmıyor. Aday öğrenciler akıllarında kalan soruları etrafındakilerle paylaşıyor. Bu suç değil. Böyle bir suç da yok. 2 milyon öğrencinin gördüğü soruları devlet sırrı gibi lanse etmek anlaşılır bir şey değil. Esasında ÖSYM vicdanen kendisi suç işliyor.

SUÇU NASIL TESPİT EDECEKSİN?

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat: Türkiye’de soru saklamak gibi bir uygulamaya başlarsanız sonuç olarak bunu yaşarsınız. Böyle bir şey olamaz. Sınava aldığın öğrenciye bu soruları açıklama diyorsun. Hadi internette açıklamadı, etrafına anlattığında ne yapacaksın? Okulda tahtaya yazsa ne diyeceksin? Suçu nasıl tespit edeceksin? Böyle saklama yöntemi olmaz. Madem bu kültürü oluşturmaya karar verdin bunu yasakçı bir zihniyetle yapamazsın. Başından beri şunu söylüyoruz: ÖSYM’nin şeffaflığı korumak için daha fazla açıklanması gerekir..

FIRSAT EŞİTLİĞİNİ ZEDELEYECEK

FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç: ÖSYM’nin, soru havuzu oluşturmak istediği gerekçesiyle yayınlanmayan sınav soruları sınava girenler tarafından sosyal medyada paylaşıldığı için gelecek yıllardaki kullanılması imkânsız hale gelecektir. Bundan dolayı 2 milyon kişinin girdiği bir sınav bir sır olmaktan çıkmaktadır. Soruların kamuoyuyla paylaşılmamasının diğer bir sakıncası ise sınava ikinci ve daha fazla giren adaylar ilk girenlere göre daha avantajlı olacaklardır. Bu da sınavlarda fırsat eşitliğini zedeleyecek bir durumdur. YÖK gibi elinin altında binlerce akademisyen ve soru hazırlama ekibi bulunan bir kurumun soru havuzu oluşturamaması düşündürücüdür.

HUKUK DEVLETİ İLKESİYLE BAĞDAŞMIYOR


Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Av. Mehmet Kasap: Milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyen çok önemli bir sınavın sorularının bilgi edinme kapsamı dışına çıkarılması sınavın güvenirliğini ciddi şekilde zedeliyor. Bilindiği gibi daha önce açıklanan sorularda bile birçok hatalar tespit edildi. Açıklanan sorular sorularda hatalar tespit edilirken açıklanmayan sorularda nasıl tespit edilecek. Öğrenciler yanlış olduğunu düşündüğü sorulara nasıl itiraz edecek? Burada idarenin denetlenebilirliği ilkesinin dışına çıkıldı. Sorulara devlet sırrı muamelesi yapılması demokratik hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmıyor. Kaldı ki bugüne kadar sorular mütemadiyen açıklandı. Hatta şeffaflık adına ÖSYM öğrencilere kendi kitapçığını görme imkanı sundu. Bu kadar şeffaflık sağlanmaya çalışılırken şimdi neden böyle bir karar alındı bunu anlamak mümkün değil. Ayrıca 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ön görülmesi çok ağır.NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ






Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)