adscode
adscode

Yanlış Tercih Yapanlar İçin Son Bir Şans Daha Var

Yanlış Tercih Yapanlar İçin Son Şans Yeni Yatay Geçiş Yönetmeliği

Yanlış Tercih Yapanlar İçin Son Bir Şans Daha Var
Üniversite
2015 ÖSYS sonuçları açıklandığında bazı öğrencilerimizin kazandığı okul ya da bölümden memnun olmadığını gördük. Bir başka sıkıntıda teknik olarak yanlış tercih yapılmasıydı. Özellikle bu sene  tercih işlemi yapılırken OSYM web sitesinde  kod numarası girmeden okul adı yazıldığında  istenilen programın dışında  benzer bölümlerde çıkıyordu. Örneğin “FİZYOTERAPİ” yazıldığında hem 2 yıllık hem de 4 yıllık bölümler çıkıyordu. O an ki heyecanla bazı öğrenciler yanlış bölümü yazdılar. Normalde 4 yıllık bir bölüme gidecekken 2 yıllık bölüme yerleştiler. Benzer durum “HUKUK” tercihi yapanlarda da oldu. Hukuk Fakültesi Adalet Yüksek Okulu ile karıştırıldı.



Süleyman ÇOKAY
Çokay Öğrenci Koçluğu Merkezi
Danışman Psikolog / Eğitim Uzmanı



Yeni yönetmelik değişikliği özellikle bu durumda ki öğrencilerimiz için büyük bir şans.

Benim bu konuda ki önerim ÖSYM tercih başvurularını  internet üzerinden alırken  Tablo 3 (2 yıllık bölümler) ve Tablo 4 (4 yıllık bölümler) şeklinde almasıdır. Bu şekilde teknik hata yapılmasının da önüne geçilebilir.

08/01/2015 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında yatay geçişler ile ilgili önemli bir değişiklik yapıldı. Adı geçen yönetmeliğin Ek Madde 1'i dikkate alınarak, daha önce konuya ilişkin alınan Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararları yürürlükten kaldırılarak, bu tarihten sonra Ek Madde 1 uyarınca yapılacak yatay geçiş işlemlerinde yükseköğretim kurumları tarafından aşağıda yer alan usul ve esaslara göre işlem yapılmasına karar verildi.

Buna göre  öğrencilerin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanları ile geçmek istedikleri yükseköğretim programlarının merkezi yerleştirme puanını sağlamaları şartıyla ön lisans veya lisans programlarına geçiş yapabilecekler (ön lisanstan lisansa veya lisanstan ön lisansa). Örneğin; 2 yıllık fizyoterapiden 4 yıllık fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümüne geçilebilecek.

Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının başka bir diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması gerektiğine, (Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrencinin merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanı varsa ve bu öğrencinin MF4 puanının geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecektir.)
Mevcut durumda yükseköğretim kurumlarındaki her bir diploma programının hazırlık sınıfı dahil her bir sınıfı için ilgili yılın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının %30'u kadar kontenjan ayrılacak.

Üniversitelerin ayrıca bir kontenjan ilan etmesinin gerekmediğine, başvuruların her yıl eğitim öğretim dönemi başlamadan önce Ağustos ayının 30'una kadar alınmasına, başvuruların değerlendirme işlemlerinin Eylül ayının 15'ine kadar, kayıtların da Eylül ayı sonuna kadar bitirilecek.

Burada ki önemli bir fark önceki geçiş yönetmeliklerinde hazırlık bölümünde geçiş yapılamazken şimdi öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir. Programa yatay geçişe ilişkin başvuru takvimi, öğrenci kontenjanına ilişkin esaslar ile yatay geçişlere ilişkin usul ve esaslar Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından tespit edilir. Belirlenen usul ve esaslar uyarınca öğrencilerin başvuruları yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek yatay geçişleri kabul edilir. Başvurunun kontenjandan fazla olduğu durumlarda ÖSYS puanı en yüksek adaydan başlayıp sıralanarak kontenjan kadar adayın yatay geçişi kabul edilir. 

Geçiş için neler gerekli;

Öncelikle geçmek isteğimiz üniversitelerin yatay geçiş ile ilgili web sitesine girip geçiş takvimini öğrenmeniz gerekiyor. Bu sene kazanan öğrenciler kazandıkları bölüme mutlaka kayıt yaptırmalılar. Daha sonra aşağıda ki işlemleri gerçekleştirecekler.

Başvuru Evrakları:
1. Başvuru Dilekçesi (Üniversitelerin web sitelerinde var)
2.  LYS Sonuçları'nın (YGS ve Yerleştirme Puanları Dahil) internet çıktısı, (Belge üzerinde "Sonuç Belgesi Kontrol Kodu" bulunmalıdır)
3. ÖSYS Yerleştirme Sonucu'nun internet çıktısı (Belge üzerinde "Sonuç Belgesi Kontrol Kodu" bulunmalıdır)
4. Öğrenci Belgesi, (Belgede; "Kayıt Türü" ya da "Kayıt Şekli" belirtilmeyen öğrencilerin daha önce "Ek Madde-1 kapsamında yatay geçiş yapmadığına dair" bilgi notu bulunmalıdır)
5. Not döküm belgesinin (Transkript) aslı, (İngilizce Hazırlık Sınıfına ve birinci sınıfa geçiş yapmak isteyen adaylardan istenmez)
6. Ders içerikleri ve sekiz yarıyıllık öğretim planı; Başvuran öğrencilerin ayrılacağı kurumdan varsa aldığı transkriptteki derslerin içeriklerini ve programda okutulan dersleri gösterir belge (İngilizce Hazırlık Sınıfına ve birinci sınıfa geçiş yapmak isteyen adaylardan istenmez)
Bu yapılan değişikliklerle üniversiteler arasında da rekabet artacaktır. Öğrenci memnuniyeti çok önemli olacak. Sınav baskısından uzaklaşan öğrenciler kendi ilgi ve yeteneklerine uygun bölümlerde okuyabilecek.
Öğrencilerimizin bu imkanı iyi değerlendirmelerini öneriyorum. Güzel bir sözle tüm yeni üniversitelilere başarılar diliyorum
“Eğer sevdiğin işi yaparsan, hayatın boyunca bir kez bile çalışmış olmazsın.”
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    3 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (3)