adscode
adscode

YÖK’ten tıp eğitimine darbe mi yoksa?.. (3)

​YÖK, daha doğrusu Yekta Hoca, arı kovanına çomak sokmaya bayılıyor.

YÖK’ten tıp eğitimine darbe mi yoksa?.. (3)
Milliyet Diyalog

Keyiften mi?
Kesinlikle hayır!
Eğer ortada bir sorun varsa, kendinden önceki başkanlar gibi, sorunları halının altına süpürmüyor, cesaretle üzerine gidiyor. Ama bunu yaparken ya adım adım ilerliyor ya da herkesi aynı kefeye koyuyor ve kurunun yanında yaş da yanıyor.

Örneğin kangren olmuş bir kolu kesmek yerine işe önce parmaklardan başlıyor ve bu işi yaparken de olaya, bu operasyonu en iyi kim yapar gözüyle değil, aynı statüde olan herhangi biri yapar diye bakıyor.
Ve daha da önemlisi, kendinden önceki imzaları, protokolleri, anlaşmaları, bir anda tek taraflı alarak yok sayıp yeni yaptırımlar getirebiliyor.
Ve şu soruyu kendine hiç sormuyor:
Benden sonra gelenler de benim yaptıklarımı çöpe atarsa ne olacak?..
Dürüstlüğü, cesareti ve donanımı konusunda, önceki pek çok başkanla kıyaslanmayacak kadar artı değere sahip ama iş yapma tarzı konusunda, çok temkinli ve bu da kendisine bazen hatalar yaptırabiliyor. Kırgınlıklar yaratabiliyor!..

Kalite erozyonu!
Tıp eğitimiyle ilgili olarak dün Eskişehir’de çok önemli bir toplantı başladı, bugün de devam edecek.
Açılış konuşmasını da Yekta Hoca yaptı ve hem Türkiye’ye hem de dünyaya yönelik çok önemli tespitlerde bulundu.
Gelin önce, Saraç’ın, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen, Üniversite Hastaneleri Birliği’nin 18. toplantısı açılışında yaptığı konuşmaya bir göz atalım, sonra da bu konudaki haykırışlara dikkat çekelim:
-  2015 verilerine göre dünyada 2 bin 420 civarında tıp fakültesi var. Çin’de, Hindistan’da, ABD’de ve Brezilya’da ve diğer bazı ülkelerde tıp fakültesi sayıları 150’nin üzerinde. Dünyanın 7 milyar nüfusuna oranla 2 bin 420 tıp fakültesinden yılda ortalama 389 bin hekim mezun oluyor. Diğer taraftan 2015’te 36 ülkede hâlâ hiç tıp fakültesi yok. Sahra Afrika’sında 26 ülkede 1 veya 2 tıp fakültesi mevcut. 
-  Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın yükseköğretim kurumu olarak hedefimiz, amacımız toplumun sağlığını koruyan, hastalandığında onlara iyi bakan, memleketini iyi tanıyan yetenekli hekimler yetiştirmektir. 
-  Tıp fakülteleri kaliteli tıp eğitiminin verildiği yerlerdir, ama bu eğitim kurumlarından beklediğimiz diğer önemli iki kavram hizmet ve yüksek düzeyde araştırmalardır. Yükün ağır olduğunu düşünmekteyim. Kaliteli eğitim vereceksiniz, kaliteli hizmet sunacaksınız, aynı zamanda da yüksek düzeyde araştırmalar gerçekleş- tireceksiniz. 
-  Bu nedenle yaptığımız çalışma ile tıp fakültesine girebilmek için ilk 40 binde yer alma şartını koyduk ve bu düzenlemenin geri dönüşleri bize olumlu olarak ulaştı. 
-  Yeni dünya düzeni, sosyolojik ve demografik yapıların değişmesi sağlık sistemlerinin ve tıp eğitiminin bütün dünyada yeniden değerlendirmeye alınmasını gündeme taşıdı. 

93 tıp fakültesi
-  Türkiye’de 64’ü devlet, 29’u vakıf üniversitesinde olmak üzere toplam 93 tıp fakültesi var. Bu fakültelerde 52 bin öğrenci, 12 bin civarında öğretim üyesi bulunuyor. 2014 yılı verilerine göre, Türkiye’deki hekim sayısı 130 bin civarında, bunların 28 bin 500’ü üniversitelerde.
-  Bu fakültelerin yeni açılanlarında sıkıntılı süreçler yaşandığını bilmekteyiz. Gelişmiş üniversitelerimizin özellikle temel bilimler alanlarında doktora programlarını ciddiyetle gözden geçirmeleri gerekmektedir.  
-  Hastanelerimize yatan hastaların yüzde 15’i, polikliniğe başvuranların da yüzde 8’i üniversite hastanelerinde tedavi oluyor. Bu hastaların neredeyse tamamı başka hastaneler sonrası başvurulan son noktadır. Bu çerçevede, bilmekteyiz ki üniversite hastanelerimiz diğer sağlık kuruluşlarında teşhis, tedavi ve izlemi yapılamayan hastalara hizmet sunan kurumlar niteliğindedir. Dolayısıyla, bu kurumların işlem hacmi ve doğal olarak işlem maliyeti diğer hizmet sunan kuruluşlarla farklılık gösterebilmektedir.
-  Bilinen bir diğer gerçek, OECD ülkelerinde son 10 yıllık dönemde kamu sağlık harcamaları reel olarak yıllık bazda yüzde 4.1 oranında artarken, Türkiye’de bu oran yüzde 9.1 ile Lüksemburg’un arkasından ikinci sırada çıkmıştır. 

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)