adscode
adscode

"Zaten büyük değişikliğimiz 6-7 ay olduğu halde bir şey yapmamak"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, son dönemdeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunurken; Bakanlığın yapay zeka stratejisinin bir ay içinde çıkacağını haber verdi.

"Zaten büyük değişikliğimiz 6-7 ay olduğu halde bir şey yapmamak"
Eğitim
Güncelleme : 05-Mar-19 14:13

 

Selçuk, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, son dönemdeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Selçuk, 2023 Eğitim vizyonuyla ilgili çalışmaların sorulması üzerine ise şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanlığının Yapay Zeka Stratejisi çıkacak"

"2023 vizyonu aslında benim ve arkadaşlarımın çok uzun yıllardır zaten hazırlık yaptığı bir konuydu. Yani 'Acaba ne yapsak Türkiye'de' diye sorularak yazılmış bir şey değil. Daha öncesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim sistemi 5 yılda nasıl dönüştürülür, bununla ilgili öğretmen yetiştirme modeli nasıl olabilir gibi alt bileşenlerde çok sayıda çalışmamız, hazırlığımız vardı. Ama bunu bir akademisyen olarak hazırlıyorduk ve uygulamacılarla beraber çalışıyorduk." 

Bütün o hazırlıkların 2023 vizyonuna bir etkisinin olduğunu belirten Selçuk, "Ben işin içine girdikçe, bu işin çok rahatlıkla yapılabileceği konusunda inancımın kavileştiğini görüyorum. Yani gerçekten adım adım bu yapılabilir ve yapıyoruz da." dedi.

Selçuk, tek bir örnek olsun diye meslek teknik eğitimiyle ilgili 2023 vizyonu içinde olan 40'tan fazla iş olduğunu anlattı. Adım adım zemini kurduklarını ve altyapıyı oluşturduklarını vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti:

"Bu altyapının dijital kısmı çok önemli. Çünkü sistemin bütün bileşenlerinin birbiriyle iletişimini, ortak bir veri tabanı üzerinden oluşturmak ve bu veri tabanına dayalı olarak da yapay zeka temelli bir sistem kurabilmek temel hedef. Bu çok kısa bir süre içerisinde de Milli Eğitim Bakanlığının Yapay Zeka Stratejisi bir ay içinde çıkacak. Bu stratejiyle ilgili de şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; Elimizdeki bütün verilerin optimizasyonunu sağlayabilmek için rahatlıkla kullanabileceği bir dijital altyapı kuruyoruz.

Birbirinden çok bağımsız olan veri tabanlarını bütünleştirip, süreçler ve fonksiyonları ilişkilendiriyoruz. Diyelim ki 'şartlı nakit alan bir annenin çocuğunun matematik notuyla, bulunduğu okulun sosyo-ekonomik düzeyinin ilerideki üniversite sınavı arasındaki bağlantısı nedir?' gibi inanılmaz ilişkilendirmelerle politika dökümanı çıkarabiliriz böyle bir sistem içerisinde."

- "Her şey yolunda gidiyor"

Selçuk, 2023 ile ilgili yapılan bütün faaliyetlerin hepsiyle ilgili eşzamanlı bir çalışmanın yürüdüğünü belirterek, "Bunların birbirleriyle bağlantıları, bir bilgisayar modellemesi üzerinde de belirli, biz hangisini nereye bağladık. Genel olarak baktığımda, fazlasını yapıyoruz. Çünkü bizim göremediğimiz, eksiklik bulduğumuz işler varmış, onları da tamamlayarak gidiyoruz. Böylece hayattan literatüre bir gidiş belirliyoruz." ifadesini kullandı.

"6-7 ay oldu hala büyük bir değişiklik yok" şeklindeki eleştiriler geldiğine işaret eden Bakan Selçuk, "Zaten büyük değişikliğimiz 6-7 ay olduğu halde bir şey yapmamak. Yani çok acil çözümlerimiz olursa, şimdiki çözümlerimiz bir sonraki problemimiz olur. Bir zamanı var, zamanı gelmiş ve yapılmış 100'ün üzerinde iş söyleyebilirim. 3 yıllık bir takvim de koyduk. Hangi ay, hangi yıl ne yapacağız, çok net bir zamanlama var. Ona uymazsak, bu projeye kendimiz uymamış oluruz. Her şey yolunda gidiyor." diye konuştu.  

 

AA


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)