adscode
adscode

‘Zihinlerdeki engeli kaldıracağım’

Engellilerin sorunlarını yakından bilen Türkiye Körler Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Ali İlhan, toplumun engellilere bakış açısını değiştirip onların sorunlarına çözümler üretmek amacıyla 2015 Genel Seçimlerinde…

‘Zihinlerdeki engeli kaldıracağım’
Türkiye'den Haberler
Türkiye Körler Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Ali İlhan, engellilerin sesini Meclise taşıyabilmek için Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP), Ankara 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı oldu.

Kendisi de doğuştan görme engelli olan ve engellilerin yaşadığı sorunları yakından bilen İlhan, Türkiye’de engellilerin toplumdan izole bir yaşam sürdüğüne dikkat çekerek, bu durumu ortadan kaldırmak için aday olduğunu söyledi.

“Engellilerin yüzde 65’i tanımadıkları insanların alayına maruz kalıyor, yüzde 42,7’si ise kamu görevlilerinden kötü muamele görüyor” diyen İlhan, engellilerin yaşadığı sorunların bir zihniyet meselesi olduğunun altını çizdi. Bu konuda zihniyet devrimi yapacağını kaydeden İlhan “Eğer imkân verilirse engellilerle ilgili her sorunun takipçisi, meclisteki sesi, gözü, kulağı olacağım” diye konuştu.

Mecliste çalışmalar yürüttü
Ali İlhan aslında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çok uzak bir isim değil. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın siyasi danışmanı olarak çalışan İlhan, TBMM’de yürütülen “Engelsiz Meclis” projesinin de mimarlarından. 1996 yılından itibaren Türkiye’de engellilerin yaşadığı sorunlarla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla siyasi partilerden Engelsiz Komisyonu kurulması için girişimlerde bulunan İlhan, görme engellilerle ilgili girişimleri takip etmek için ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerdeki çalışmalara da katıldı.

Mecliste görev yaptığı dönemlerde engellilerin TBMM’ye rahat ve kolay ulaşımını sağlamak, girişlerini kolaylaştırmak için özel hizmet bankosu oluşturmak gibi çalışmalara imza atan Ali İlhan, engellilerin sorunlarıyla ilgili birçok kanun teklifi ve soru önergesi hazırlayarak verilmesini sağladı.

Yeni projeleri hazır
Ali İlhan’ın engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için pek çok projesi bulunuyor. Milletvekilli olduğu zaman hayata geçirmeyi hedeflediği projelerden bazıları şöyle:
-   Artık dünyada engelli seçmenler, özel cihazlar sayesinde, gizlilik içinde ve başkalarına bağımlı olmadan oy kullanabiliyorlar. Örneğin görme engelli bir seçmen kulaklık takıp ekran ve butona dokunmak suretiyle gizlilik içinde oy verebiliyor. Biz de Türkiye’deki engellilerin hür iradeleriyle oy kullanabilmeleri için seçim kanununda değişiklikler yapılmasını talep edeceğiz. ABD ve pek çok Avrupa ülkesinde kullanılan bu cihazların ülkemize getirilmesini sağlayacağız.
-   Özel sektördeki işyerlerine engelli istihdamı sağlamadıklarında ceza kesiliyor. Bu konuda duyarsız davranan kamu kurumlarına ise ceza kesilmiyor. Engelli istihdamı konusunda kamu kurumlarının bu vurdumduymaz tavırlarına son vereceğiz. Kamudaki engelleri kaldıracağız. 
-   Engelli aileleri hem kendilerini hem de çocuklarını toplumdan soyutlayan bir yaşamı seçiyor. Ailelere halk eğitim merkezlerinde eğitim vererek, yaşamla barışık olmalarını sağlayacağız.

Sarı şeritler dekor gibi
-   Tüm Engellilerin kullandığı bilgisayar yazılımlarının geliştirilmesi için tekno kentlerde ve TÜBİTAK bünyesinde engelli teknolojilerinin geliştirilmesi için birim oluşturulması ve devlet destekli ofisler kurulması için çalışmalar yapacağım.
-   Engelliler Üst Kurulu kurulması için çalışacağız. Bu üst kurulun hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için yaptırım yetkisi olacak. Ayrıca engellilerin sorunlarına çözüm üretmek için çalışan bir Ar-Ge birimi bulunacak.
-   Görme engellilerin ulaşımını daha rahat ve güvenli yapmaları için kaldırımlara döşenen sarı şeritlerin üzerinde ya bir elektrik direği ya da bir ağaç bulunuyor. Pek çok yerde kabartmalı yapılması gereken şeritlerin kabartmaları unutuluyor. Engelliler için göstermelik değil, gerçekten çözüm olacak projeleri hayata geçireceğiz. Halkın ve yerel yönetimlerin bu konuda bilinçlendirilmesi için çalışacağız.

****
Ali İlhan kimdir?
1967 yılında Malatya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep’te yatılı olarak okudu. 1985 yılında Mersin Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği’nin genel sekreterliğine seçildi ve ve iki yıl bu derneğin genel sekreterliğini yaptı.
1988 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü’nde iş hayatına başladı ve 2000 yılında buradan emekli oldu. 1996 yılından itibaren Türkiye’de siyasi partilerde engellilerin yaşadığı sorunlarla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla siyasi partilerden Engelliler Komisyonu kurulması için çalışmalara başladı.
2005 yılından 2014 yılına kadar, Türkiye’de de merkezi bulunan uluslararası bir STK’nın (118 U Lions Yönetim Çevresi Kulüpleri) iki dönem başkanlığı ve uluslararası ilişkiler koordinatörlüğünü yaptı.
2011 yılında CHP’den Ankara 1. Bölge milletvekili aday adayı oldu.

1994 - 2014 yılları arasında dünyada görme engellilerle ilgili girişimleri takip etmek üzere Amerika, Almanya ve Fransa’ya çok sayıda seyahatlerde bulundu. Almanya’da görme engellilerin bilgisayar kullanımıyla ilgili iki eğitim programına dahil oldu ve buralardan yazılım ve donanım sertifikaları aldı. Engellilerle ilgili teknolojik gelişmelerin ülkemizde uygulanması için çeşitli sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmalarda bulundu. Frankfurt ve Hannover’de engelliler için düzenlenen seminerlere katıldı. Türkiye’de ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde engellilerle ilgili radyo ve televizyon programlarına katıldı ve üniversitelerde konuşmalar yaptı.

Engellilerin bilgisayar ve mobil teknolojilerini kullanabilmeleri için çeşitli yazılımların geliştirilmesine katkıda bulundu. 2011 yılından itibaren parlamentoda milletvekili danışmanı olarak çalışmaya başladı ve meclisteki engellilerin ulaşılabilirlik ve erişebilirlik konusunda yaşadığı sorunlarla ilgili TBMM’de çeşitli projeler yaptı ve “Engelsiz Meclis Projesinin” yürütülmesi noktasında önemli katkılarda bulundu.

Engellilerin TBMM’ye rahat ve kolay ulaşımını sağlamak üzere çeşitli dokümanlar hazırladı. Engellilerin TBMM’ye girişlerini kolaylaştırmak için özel hizmet bankosunun oluşturulması ve meclis personellerinin engelliler konusunda bilinçlendirilmesi noktasında önemli çalışmalar hazırladı ve hayata geçirdi.
Parlamentoda görev yaptığı süre boyunca engellilerin sorunlarıyla ilgili birçok kanun teklifi ve soru önergeleri verdi. 2011’den itibaren Türkiye Körler Vakfı yönetim kurulu üyeliği ve 2013’ten itibaren bu vakfın genel başkan yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.
2014’ten itibaren özel bir okulun genel koordinatörlüğü görevini yürütmektedir.
 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)