adscode
adscode

EĞİTİMİN KARNESİ, EZBERCİLİKTEN UZAK, DEĞİŞİME AÇIK OLDUKÇA, TAKDİRİ VE TEŞEKKÜRÜ HAK EDECEKTİR

Eğitim ve öğretimde bir sezonu daha geride bıraktık. Milyonlarca öğrenci karnelerini aldı ve tatile başladı.

ozkangogercin@outlook.com




Peki, onlara not verirken, kendimizi ne kadar değerlendirebildik, eğitim üzerine düşeni ne kadar yapabildik?
Eğitim ve öğretim adına, çok dalgalı bir dönemden geçtik ve hala da geçmeye devam ediyoruz. Dönemin ortasındayken, lise ve üniversite sınavları ile ilgili ani değişiklik kararı, hem öğrencileri hem de aileleri oldukça etkiledi. Eleştiri üstüne eleştiriler gelmesine rağmen,  MEBve ÖSYM yine bildiğini okudu. Ve sistemin ilk sıkıntısını da, Lgs sınavına giren öğrenciler yaşadı. Özellikle matematik alanında uzun ve zor soruların sorulması onların umutlarını kırdı ve birçoğu sınavdan ağlayarak çıktı.
Şimdi ise gözler, üniversite sınavlarına çevrildi. Ösym, Meb gibi ters köşe yapar mı? Kesin olarak bir şey söyleyemeyiz ama, hızlı okuma, anlama ve çözme pratiği yapmanızı öneririm.  Hele ki, önünüzde Lgs gibi bir örnek var iken, bu ihtimali ve önerimi dikkate almanızın da önemli olacağı kanaatindeyim.
Eğitim çok özel ve çok ciddi bir iştir. Hakkını vermek için de, insanların üzerini düşeni de fazlasıyla yapması gerekir. Ve eğitim, sadece konu anlatmak, not vermek ile sınırlı değildir. Eğitim, hayatın her alanında ve her yerdedir. İşte böyle evrensel bir kavramı, bizler ne yazık ki, layıkıyla benimsetemiyor, aksine, bu kavramdan iyice uzaklaştırıyoruz. Sistem değiştirelim derken, mevcut sistemi de iyice çıkmaz bir hale getiriyoruz. Ve, nedense dar zamanda, şapkadan tavşan çıkarmaya çalışıyor, öğrencileri de bu sistemin kurbanı haline getiriyoruz.
Bir sistem değişecek ise, öncelikle bunu geniş bir zamana yaymak gerekmez mi?
Madem, öğrencilere mantık-bilgisini kullanma becerisine dayalı bir sınav uygulanacaksa, öncelikle ezberci sistemden vazgeçmek gerekmiyor mu?
Siz bunu eğitim sistemine entegre edemedikten sonra, sınav sisteminde nasıl uygulamayı ve başarı elde etmeyi düşünüyorsunuz?
Öss, ygs, tyt, yks, teog ya da lgs… Değişim sadece, isim değiştirmekten mi ibaret?
Kalıcı adımlar atılamadıktan sonra, yap-boz mantığıyla hareket etmek, kendini tekrarlamaktan öteye gider mi?
Sormak istedikten sonra, daha onlarca soru sorabilirsiniz. Ancak, sorgulamak kadar, hatta sorgulamaktan da fazla çözüm üretebilmek önemli. Ve, ben eğitimde yer alan binlerce insanın, istedikten sonra bunu yapamayacağını da düşünmüyorum. Ancak, yıllarca ezberci bir sistemde okuyan insanların da, değişime ne kadar hazır olduğu konusunda ise şüphelerim var.
Değişim, sadece sınava sistem bağlı değil, insanların içinde olmalı. İnsanlar eğitime, öğrenmeye ve kendini geliştirmeye de açık olmalıdır. Değişime her zaman açık olanlar, emin olun ki, hiçbir sarsıntıda da yıkılmazlar. İşte bu sağlam temeli atmanın yolu da, okullardan önce aile de başlar. Sizler, anne ve baba olarak, bu yönde ne kadar iyi bir rol model olursanız, sizin de çocuklarınız eğitimde kendini fark ettiren, örnek öğrenciler olur. Bu öğrenciler mezun oldukça, sisteme eli değdikçe, işte asıl o zaman değişim başlar.  Ve zaman geçtikçe, ezberci zihniyet yerini çağdaş ve sağlam bir sisteme ve geleceğe bırakabilir.
Eğitim üzerine tüm bu cümlelerden sonra, cevabı kendinizde olan tek bir soru kalıyor…
Değişime her şeyinizle hazır mısınız?

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)