adscode

Cezalandırmak Yerine Kullanılacak Çözümler

Ceza çözüm değilse eğer ceza vermeyelim de o zaman yaptıkları hatalara devam mı etsinler? Onlarla sorunlar karşısında nasıl baş edeceğiz?’’ gibi sorular aklımıza geliyor.

oznurpekatik@gmail.com




Ceza çözüm değilse eğer ceza vermeyelim de o zaman yaptıkları hatalara devam mı etsinler? Onlarla sorunlar karşısında nasıl baş edeceğiz?’’   gibi sorular aklımıza geliyor.

Peki cezalandırmak yerine kullanılacak çok daha barışçıl ve etkili çözümler nelerdir?

Bu durumda cezadan önce uygulanması gereken yöntem,  sorun çözme yöntemleri :

 

  • Duygularınızı güçlü bir şekilde belli edin.

 

Öncelikle yapılan hatalı bir davranış sonrası bağırmak, tehdit etmek, kişiliğine hakaret etmek gibi direnişe neden olan bu tepkilerden uzak durun.

Cezalandırmak yerine sorun karşısında duygularınızı açık bir şekilde ifade edin.‘’ Çok üzgünüm! Gördüğüm şey hiç hoşuma gitmedi. ’’

 

  • Hatasını nasıl telafi edeceğini gösterin.

 

Bir çocuğun hal ve hareketlerini değiştirmenin en hızlı yolu, hatasını düzeltme konusunda fikrini almaktır. Çocuğunuzun gelecekte daha iyi şeyler yapmasını istiyorsanız, halihazırda daha iyi şeyler yapmasına fırsat verin. Ceza vermek, çocuğun kendisini kötü hissetmesine neden olur. Yaptığı hatayı telafi etmekse kendini daha iyi hissettirir ve kendisini iyi şeyler yapabilecek biri olarak görmesini sağlar.

 

  • Bir seçenek sunun.

 

O an istemediğiniz şeyi yapmasını engellemek için enerjisini başka tarafa yönlendirmek işe yarayabilir. Emir vermeden ya da kızmadan başka bir seçenek sunmanız ona daha cazip gelebilir.

 

  • İncitmeden, aşağılamadan önce harekete geçin.

 

Çocuğunuz her şeye rağmen ısrarcı olmaya, kendine ve etrafa karşı tehlike oluşturmaya devam ediyorsa harekete geçmek gerekir.

Örneğin, ‘’ Dün parkta çok kötü davrandın, arkadaşlarına vurdun. O yüzden bugün parka gitmiyoruz’’  demiyoruz. Sadece güvenlik ve huzura odaklanıp geleceğe yönelik çözümler sunuyoruz. Cezalandırmak için değil korumak için harekete geçiyoruz. Çocuğumuzun zarar görmesini engellemek, diğerlerinin fiziksel veya duygusal olarak incinmesine engel olmak için.

 

  • Ortalık sakinlediğinde ise sorunu çözmeyi deneyin.

 

Bunun için uygulanacak adımlar;

 

  • En önemli adım çocuğunuzun duygularını kabullenin. Yaşananları onun gözünden görebildiğinizi ve neler hissettiğini anladığınızı çocuğunuzun bilmesi gerekiyor. Böylelikle çözüm aşamasında işbirliği içinde olursunuz.

  • Sorunu açıklayın. Bu sırada kendi duygularınızı da ifade edin.

  • Çözüm konusunda çocuğun da fikrini alın. Hiç yargılamadan en uygun çözümü birlikte kararlaştırın.

  • En son olarakta çözümü deneyin.

 

 

Sorun çözme yöntemini kullanabilmek için bir sorun çıkmasını beklemek zorunda değilsiniz. Mümkünse, her şeyi önceden planlayın.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Sömestir tatili
Okula alışma süreci
ERGENLİK ÜZERİNE 
BU HAYAT SENİN
casino siteleri deneme bonus veren siteler 2025 runtobet güncel giriş