adscode
adscode

Sosyal İzolasyon ve Uyum

Sosyal etki ve uyma davranışı ile ilgili deneyler yapan Solomon Ash, bu deneyler sonrası; 3 kişinin oy birliği çoğunluğu,1 muhalif içeren 8 kişinin çoğunluğundan daha etkili olduğu sonucuna varmıştır. Yani bu durum söz birliği yapmış bir azınlığın ne denli önemli olduğunu göstermektedir. Kısacası önemli olan sayıca çokluk değil birlik halinde olmaktır.

vedatdemirr@hotmail.com




Kritik günleri yaşadığımız bu günlerde toplumun alınan kararlara ve tedbirlere nitelikli bir şekilde uymasını bekliyorsak sosyal psikolojinin ışığında hareket etmek gerektiğini sanırım verdiğimiz örnekle açık bir şekilde ifade etmiş olduk.

Evde kal çağrılarına toplumun etkin bir şekilde katılımını sağlamak için yapılan tüm uyarılara ve çalışmalara rağmen sürekli evden çıkan yaşlılarımızı veya gençlerimizi, kesilmekten kaçan kurbanlıklar gibi haber yapmak maalesef kötü bir sosyal etki oluşturuyor. Bu türden vakaları komik gösterip magazinleştirerek like almaya çalışmak vb. nedenlerle sosyal izolasyona aykırı haber ve paylaşımlar yapmak aynen yukarıdaki sosyal uyum deneyindeki sonucu doğuracaktır. Toplumun bu sosyal izalosyana uyduğuna dair haber ve paylaşımların daha pozitif bir etki yapacağı kanaatindeyim.

Öte yandan bilim camiasının da sürekli sağlık sisteminin çökmemesi adına bu karantina önlemlerinin alındığını vurgulaması, birbirleriyle çelişen açıklamaları, eninde sonunda herkesin bu hastalığı kapacağı, sağlık sisteminin çökeceği hatta doktorların ileri aşamada hasta yakınları tarafından sorumlu tutulup şiddete maruz kalabilecekleri gibi olumsuz senaryoları dile getirmeleri de çok yanlış.

Battı balık yan gider anlayışı duyarsız yayınlar nedeniyle neredeyse vatandaşın kafasına dikte ediliyor. Toplum şu an çok ağır bir travma yaşıyor. Çok uzun yıllar geçse bile toplumun hafızasından silinmeyecek günlerden geçiyoruz. Böylesi bir dönemde toplumun bu kötü günleri sağlıklı ve hızlı bir şekilde atlatabilmesi için olabildiğince birlikte ortak tutum ve anlayışla hareket etmemsi gerekiyor.  

Ümit enjekte etmek yerine maalesef farkında olmadan duyarsızlık tohumları ekiliyor. “Nasılsa bulaşacak kaçış yok atın ölümü arpadan olsun.” anlayışı gelişiyor. Biraz daha dikkatli olmak gerektiğine inanıyorum. Bu hepimizin daha duyarlı olmak konusunda göstereceği çaba ile mümkün olacaktır. Aksi halde olumsuz açıklamalar, paylaşımlar kamuoyunda ortak bir tutum anlayışını kırıyor.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)