adscode
adscode

Ülkem İçin İki Fikrim Var: Ailemi Arıyorum - Mezarıma Dokunmayın

Aile bireylerinin gelişen teknoloji ve iletişim ağına rağmen birbirlerini öyle ya da böyle bir şekilde kaybettiği bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

vedatdemirr@hotmail.com




Kaybolan ve iletişimleri kopan aile bireylerini bulmak için kurulan sayısız platform, dernek ve kuruluşlar var elbette; ancak bu kuruluşların bazıları yerel olduğu gibi bazıları da sınırlı sayıda kitleye erişim sağlayabiliyor. İkinci olarak genelde bu kuruluşlar kayıp kişilerle ilgili yazılı belge ve son görüldüğü an ki fotoğrafları üzerinden oluyor ki fotoğraflarla ve belge ile arama tarama yapmak gerçekten hiç kolay olmuyor. Esasında bugünki sosyal medya araçlarının geliştirilme gerekçelerinden biri de uzaktaki ve iletişimimizin koptuğu arkadaş ve yakınlarımız ile iletişim kurabilmektir. Tüm bu seçeneklere rağmen yine de yakınlarını bulamayanların olduğu gerçeği de göz ardı edilmeyecek kadar önemlidir.

Bu bakımdan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca başlatılan "2019'da Ülkem İçin Bir Fikrim Var" projesine de katkı sunmak adına aile bireylerinin bira araya gelmesini ve birbirilerini bulmalarını en etkili şekilde nasıl sağlarız diye biraz düşününce ortaya güzel bir fikir çıkıverdi. Şöyle ki;

Küçük yaşlardan itibaren herhangi bir sebepten ötürü birbirini kaybeden, aile fertlerini tekrardan bir araya getirebilmek için e-devlet üzerinde geliştirilecek bir DNA eşleştirme yazılımı ile ilgili tarafların talepleri doğrultusunda aile bireylerinin birbirlerini bulmaları sağlanabilir.

Aile ve sosyal politikalar bakanlığı oluşturacağı bir yazılım ile küçük yaşlarda sokağa bırakılan ya da devlet tarafından koruma altına alınan, ailesinden kaçırılan, kaybolan ve herhangi bir sebepten ötürü yakınları ile iletişimi kaybeden ve onları bulmak isteyenlerin e devlet üzerinden başvuru yaparak Ailemi Arıyorum uygulaması üzerinden başvurmak suretiyle yakınlarına kavuşmayı arzulayanları birleştirebilir. Bu kişileri TV programlarının reyting malzemesi olarak kullanmak etik ve vicdani değildir. Hem bu devletin de bu durumda acziyetini göstermez mi?

Bu gibi yakınlarını arayanların mahrem konularını tüm ülke insanının önünde konuşturmak, yakınlarını bulmaya çalışmak, böylesi bir umut ve merak içinde beklentiye koymak ne denli doğru olur?

Oysa böyle bir durumda devlet vatandaşları adına daha sağlıklı bir yöntemle sosyal devlet çatısı altında aile yakınlarını bulmak isteyenlerin e-devlet üzerinden başvurusunu yaptıktan sonra uygun görüldüğü ve onaylandığı takdirde tarafların ilgili adli tıp merkezine bağlı birimlere DNA analizi için numune vermesi sağlanabilir. Verilen bu numunelerin DNA şifreleri geliştirilecek bir yazılım ile bu şekilde başvuru yapanların toplandığı DNA veri bankasında eşleşme olup olmadığı teknolojinin imkânlarıyla daha sağlıklı ve mahrem bir şekilde bulunabilir.

Bu ilgili tarafların rızası ve gönüllülük esasına bağlı olduğundan kişi hak ve hukukuna da uygun bir uygulama olacaktır. DNA şifresi eşleştiği takdirde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ilgili birimleri ile tarafların rızası da alındıktan sonra psikolog rehberliğinde aile buluşması sağlayabilir.

Öte yandan konu ile yakından ilgili olan bir diğer fikrimiz de belki yaşayanların hakkından çok ebedi uykuya dalanların hakları ile ilgili oldu.

 

Mezarıma Dokunmayın

Öyle ya da böyle türlü sebeplerle hayatını kaybetmiş vatandaşlarımızın defnedildikten sonra türlü sebeplerle mezarının açılması hem ebedi hayata göçmüş mevtayı hem de yakınlarını rahatsız edebiliyor maalesef.

Bu uygulama ile de ölen vatandaşlardan DNA analizi için saç veya tırnak numunesi alınarak adli tıp laboratuarları veya ilgili birimlerce alınan bu numunelerin ya olduğu gibi saklanıp muhafaza edilmesi ya da DNA’sı analiz edildikten sonra veri olarak saklanması mümkün olabilir.

Bu uygulama ile kamuoyu tarafından yakından takip edilen merhum Turgut ÖZAL ve Naim Süleymanoğlu’nun kabirlerinin açıldığı, yakınları ve sevenlerince arzu edilmeyen durumların önüne geçilebilir.  İleride mezarının açılma şüphesi varsa ailenin rızası ve talebi alınmak koşuluyla DNA analizi için numune alınabilir. Öte yandan yakınları tarafından aranan veya polis aramasına takılan şahısların ölü bile olsalar tespit edilmesi mümkün olabilir. Böylece hem ebedi âleme göçmüş mevtayı hem de yakınlarını incitmemiş oluruz.

Fikirler elbette ki geliştirilmeye ve tartışmaya açıktır. Bu yazı bir beyin fırtınası için ilham kaynağı olmak adına yazılmıştır. Fikirlerimize karşılıklı saygı gösterdikçe ve fikir teatisi yaptıkça güzel ülkemiz daha da gelişecektir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)