adscode
adscode

Bilimsel derecelendirme mi, kahve falı mı?

Hemen her sıralamada, ilk sırada hep Harvard Üniversitesi çıkıyor ama 2008 Büyük Amerikan Krizini konu alan bir belgeselde Harvard hocalarının takındıkları tutuma bakıldığında, önceliklerinin ekonomi değil, aldıkları danışmanlık ücreti olduğu ortaya çıkıyor.

aguclu@milliyet.com.tr




Üniversitelerin dünya sıralamaları oldum olası ilgimizi çekiyor. İlk 100’e hatta ilk 500’e girenimiz yok gibi ama daha enteresanı sıralamaların birbiriyle hiç alakalı olmaması. Kriterler hem çok farklı hem çok geride kaldı hem de ticarileşti. Kafalar karmakarışık. 

Bu konuda ODTÜ bünyesinde bir derecelendirme kurumu da biz kurduk. Ona yönelik eleştirilerin de ardı arkası kesilmiyor. Çünkü işine gelen ciddiye alıyor, gelmeyen yok sayıyor. 

Hemen her sıralamada, ilk sırada hep Harvard Üniversitesi çıkıyor ama 2008 Büyük Amerikan Krizini konu alan bir belgeselde Harvard hocalarının takındıkları tutuma bakıldığında, önceliklerinin ekonomi değil, aldıkları danışmanlık ücreti olduğu ortaya çıkıyor. 

Etik değerlere yönelik soruları hep pas geçmeleri ise çok enteresandı. 

Harvard ve listeye girenler elbette çok iyi üniversiteler ama olaya nereden baktığınıza göre yüzlerce sıralama yapılabilir ve her biri de farklı sonuçlar verebilir. 

İşte bu konuda MY Yaylacı Hocamızın yaptığı ilginç bir çalışma: 

Sıralamadaki Farklılıklar 

“Dünya üniversitelerinin akademik başarılarını sıralayan Şangay Klasmanı (Shangai Ranking) bu yılın en iyi 1000 üniversitesini açıklamış. 

Listede, Türkiye'den ilk binde 401-500 sıra aralığında İstanbul Üniversitesi; 601-700 sıra aralığında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 701-800 sıra aralığında Hacettepe Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi, 801-900 sıra aralığında Ankara Üniversitesi, 901-1000 sıra aralığında ise Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi yer aldı. İlginçtir; ODTÜ, Boğaziçi, Koç, Bilkent gibi en gözde üniversitelerimiz ilk binde yer almıyor. 

Diğer taraftan bir başka dünya üniversiteleri sıralaması olan QS 2024 kısa bir süre önce açıklanmıştı. 

Buna göre ilk 500’e giren Türk üniversitelerinden ODTÜ 336’ncı, İTÜ 404’ncü, Koç Üniversitesi, 431’nci, Bilkent Üniversitesi 502'nci, Boğaziçi Üniversitesi 514'üncü ve Sabancı Üniversitesi 526'ncı sırada yer alıyor. İstanbul, Hacettepe, Ankara ve Yıldız Teknik Üniversiteleri ise dünya sıralamasında ilk 1000 üniversite arasına girmişler. 

Yine bir başka dünya üniversiteleri sıralaması olan Times Higher Education (THE)

sıralamasında ise ilk beş yüzde Çankaya Üniversitesi, ilk binde ise Koç ve Sabancı Üniversiteleri ile ODTÜ yer alıyor. 

Söz konusu değerlendirme kuruluşlarının sıralamaları adeta kahve falı gibi. Her bakan, kendine göre ayrı bir yorum yapıyor sanki…”


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)