adscode
adscode

Burs zamanı

Hayırsever bir millet ve devlet olmamıza rağmen burslar konusunda sürdürülebilir güvenilir bir sistem ve güvenilir kurumlar oluşturmadık.

aguclu@milliyet.com.tr




 

Öğrenci burslarının ne kadar önemli olduğunu, gazeteciliğe başladığımız ilk günden bugüne yüzlerce kez dile getirdik, görünen o ki daha uzunca bir süre yazmaya devam edeceğiz. Bu konuda bir art niyet söz konusu olabilir mi? Kesinlikle hayır ama… 

Hayırsever bir millet ve devlet olmamıza rağmen burslar konusunda sürdürülebilir güvenilir bir sistem ve güvenilir kurumlar oluşturmadık. 

Bu yönde KYK, TEV, ÇYDD gibi çok başarı kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimiz var ama çok daha fazlası gerekiliyor. 

Yaptığı bağışın, verdiği bursun doğru kişilere gideceğinden emin olsalar, eminiz ki milyonlarca hayırsever, çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için yediği lokmanın yarısını onlarla paylaşır. 

Bu süreçte her şeyi devletten beklemek kolaycılık olur. Devlet, elbette verebileceğinin en fazlasını versin ama hayırseverlerin katkısı da çok önemli. Hele ki bizim gibi öğrenci sayısının çok yüksek olduğu ülkelerde. 

Devlet yurt veriyorsa, bizler de cep harçlığı verelim, yemek sunalım, entelektüel birikimlerini güçlendirecek katkılarda bulunalım, kitap desteği verelim, yurt dışı eğitim programlarından daha büyük oranlarda yararlanmalarını sağlayalım. 

“Bütün bunlar bizim görevimiz değil, devlet ve aileleri düşünsün” demek haksızlık ve kolaycılık olur. 

Bu noktada istenen, “Devlet yapmasın, hayırseverler ve sivil toplum örgütleri desteklesin” değil, onların altından kalkamadığı konularda minik dokunuşlarla gençlerin geleceğe çok daha güvenle bakmalarına olanak sağlamak olmalıdır. 

Devlet için olduğu kadar ebeveynler için de en büyük mutluluk çocuklarımızın geleceğe en iyi hazırlanmasıdır. 

Günümüzde en büyük zenginlik gün gelip bitecek ya da savaşlara neden olan doğal kaynaklar değil, yetişmiş insan gücüdür. 

Onca üniversite onun için açıldı, sınavlar için onca maddi ve manevi fedakârlık onun için yapılıyor. 

Bir anne, baba için olduğu kadar bir devlet için de bundan daha büyük bir mutluluk olabilir mi? Ama onlar mutlu değil çünkü çocuklarımıza daha fazlasını sunamıyorlar. 

Bu noktada ABD örneğinde olduğu gibi mezun derneklerine ve zamanında burs alan budsiyerle çok iş düşüyor.

Aldığınız burslar nasıl ki sizin hayatınızı değiştirdiyse siz de olanaklarınız ölçüsünde sağlayacağınız bursla başkalarının hayatını değiştirin...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)