adscode
adscode

Dijital devrim “fos” mu çıktı?

Öğrencilerden pek çoğunun, ders çalışırken ille de önemli yerlerin altını çizeceği, kenarına notlar düşeceği bir kitap ve kağıt, kalem istemelerinin nedeni de bu.

aguclu@milliyet.com.tr




Kitap okumak için bin tane nedenimiz vardı onlara bir tane daha eklendi. Columbia Üniversitesi’nden uzmanlar, “dijital devrim”i yaşasak da eğitimde klasik kitaptan, defterden asla uzaklaşılmaması gerektiğine dikkat çektiler.

Önemli hem de çok önemli bir konu.

Sınava hazırlık süreçlerinde öğrencilerin sanal kurslardan çok dershanelere yönelmesinin bir nedeni de ekranların yeterince kalıcı öğrenme sağlayamadığı yönünde...

Öğrencilerden pek çoğunun, ders çalışırken ille de önemli yerlerin altını çizeceği, kenarına notlar düşeceği bir kitap ve kağıt, kalem istemelerinin nedeni de bu.

Konun neden çok önemli olduğuna ilişkin habere geçmeden önce gelin bu konudaki habere bir göz atalım:

Kitap, defter gibisi yok

“Pandemi döneminde uzaktan eğitim gören ABD’li öğrencilerin başarı seviyesinin düşmesi nedeniyle Columbia Üniversitesi’nden sinir bilimciler araştırma yaptı.

Araştırmada, çocukların ekrandan değil, kağıt üstünden çok daha iyi öğrendiği ortaya çıktı. Kağıttan öğrenen çocuğun, ekrandan ders alan çocuktan daha başarılı olduğu belirlendi.

Uzmanlar “dijital devrim”i yaşasak da eğitimde klasik kitaptan, defterden uzaklaşılmaması gerektiğini söyledi.

Ekranda “sığ okuma”, kağıtta “derin okuma” yapıldığı belirtildi.

Çocuğun yatak odasında ekrana bakarken konuya odaklanmadığı görüldü.

Norveçli akademisyenler de kağıt üstündeki bir metnin daha iyi anlaşıldığını savunuyor…”

Eğitimde dijitalleşmeye ve teknolojiye karşı çıkmak hataların en büyüğü olur. Tıpkı her derde deva olacağını iddia edenlere körü körüne inanların yaptığı gibi.


Keşke benzeri araştırmalar bizde de yapılsa. Hangi noktalarda artıları, hangi noktalarda eksileri olduğu tespit edilse ve ona göre yola devam edilse!..

İnsanlığın eğitimdeki binlerce yıllık geleneği ve alışkanlığı kâğıt, kalem ve kitap odaklıydı. Genetik kodlarımızı, reflekslerimiz, öğrenme alışkanlıklarımız, öğrenme metaryalleri ona göre şekillendi. Bunun bir anda değişmesi, diğer alanlarda olduğu gibi elbette kolay olmayacaktır. Sancılı süreçler yaşanacaktır.

Önemli bir konu ve söz konusu araştırmaların çok daha fazlası yapılmalı ve mutlaka dikkate alınmalıdır…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)