adscode
adscode

Eğitimde şimdi de üniforma tartışması

Dünyanın birçok ülkesinde okul üniformaları öğrencilerin okul içinde daha düzenli ve disiplinli olmalarını sağlayan en önemli yardımcılardan biri olarak görülüyor.

aguclu@milliyet.com.tr




Bizde ve dünya genelinde okullarda serbest kıyafet tartışılırken Fransa okullarda üniforma zorunluluğu getirdi. Peki ama neden? Önlük ya da forma, pedagojik bir gereklilik mi yoksa siyasi bir nostalji mi?

Dünyanın birçok ülkesinde okul üniformaları öğrencilerin okul içinde daha düzenli ve disiplinli olmalarını sağlayan en önemli yardımcılardan biri olarak görülüyor.

Bazı okullarda yerel kültüre uygun üniformalar tercih edilirken bazı ülkelerde öğrenciler üniforma konusunda daha serbest bırakılıyor.

Önceki yıllarda bu konu bizde de uzun uzadıya tartışıldı.

Önce önlük renkleri çeşitlendi, sonra haftada bir gün serbest kıyafete geçildi, sonra bir ara bu konudaki tercih okullara bırakıldı. Şu anda ise çok katı olmayan kurallar çerçevesinde yol alınıyor.


Fransa”daki uygulama


İşte bu konuda gelinen son nokta:

“Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ilkokullarda milli marşın okutulması, okulda tek tip üniforma giyilmesi ve ülkede rekor seviyede düşen doğum oranın yükseltilmesi için reformlar yapılacağını açıkladı.

Okullara sivil yurttaşlık dersinin yeniden getirileceğini belirten Macron ”Daha güçlü bir Fransa için özellikle okulların ve ailenin yeniden güçlendirilmesi gerek. Nereden geldiğimizi, nereye gittiğimizi anlatmanın zamanı geldi” dedi.

Fransız basını, Macron”nun bu politikası için “siyasi üstünlüğünü yeniden kazanmak için geçmişin Fransa’sı”na duyulan nostaljiyle flört ediyor” yorumunu yaptı.”

Haber böyle.
Eminiz ki karşı çıkan kadar hatta daha fazla destekleyen de çıkacaktır.

Aynı söylemler, zaman zaman bizde de dilendiriliyor, çok farklı ülkelerde de.

Peki forma ya da önlük öğrencileri tek tipleştiriyor mu yoksa eşitlik mi sağlıyor?

Yumurta / tavuk ikileminde olduğu gibi bu konuda tartışarak bir noktaya ulaşmak mümkün değil.

İşin içine sosyolojik, politik, dinsel, ekonomik faktörler girdiğinde çok farklı noktalara gidilebiliniyor…

Fransa’daki yansımaları bakalım nasıl olacak?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)