adscode
adscode

İyi başlıyoruz, sonunu getiremiyoruz!

Fırsat eşitliği, eğitim kalitesi, hakkaniyet, uygulanabilirlik şansı neredeyse yok gibi.

aguclu@milliyet.com.tr




Eğitime ve gençlere yönelik peş peşe yeni projeler ve müjdeler geliyor. Kağıt üzerinde hemen hepsi de alkışlanmaya değer adımlar. Uygulamaya geçildiğinde ise alkışın yerini eleştiri alıyor. Peki ama neden? Çünkü aceleye getiriyor, ayrıntıları dikkate almıyoruz.

Örneğin 34 yaş üstü kadınlara ikinci bir şans güze bir destek ama uygulama tam bir “faciaya”ya dönüşmek üzere.

Fırsat eşitliği, eğitim kalitesi, hakkaniyet, uygulanabilirlik şansı neredeyse yok gibi.

Örneğin Türkçe’ye 70 barajının getirilmesi ve bu notu alamayanların, diğer dersleri çok iyi olsa da direkt sınıfta kalması.

İlk bakıldığında doğru hem de çok doğru bir karar. Peki ya uygulaması nasıl olacak?

Liseye kadar öğretemediğimiz Türkçe’yi orada mı öğreteceğiz?

Bir ara üniversitede de zorunluydu.Geçemeyen mezun olamıyordu, getirisi ne oldu?

Okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirmeden, test usulü sınav odaklı eğitimden vazgeçmeden ne Türkçe’yi öğrenebiliriz ne de diğer dersleri!..

Örneğin bir yandan kaliteyi yükseltmek için sınıfta kalmayı yeniden getirdik, öte yandan üniversite sınavlarında barajı kaldırdık ve neredeyse sıfır puan alanları üniversiteye, hem de en iyi üniversitelere yerleştirdik...

Daha onlarca örnek sayabiliriz.

Eğitimde kafamız karışık hem de çok karışık...

3 Müjde

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gençlere yönelik müjdeleri çok önemli. Umarız uygulamacılar bunu da ellerine yüzlerine bulaştırmazlar.
Gelin önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konudaki sözlerine bir göz atalım:
"Örgün eğitimdeki üniversiteli gençlerimize vaadimiz olan cep telefonu ve bilgisayar desteğini hayata geçiriyoruz. Üniversiteli gençlerimize piyasa satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 liraya kadar teknolojik cihaz desteği vereceğiz. Bu destekle cep telefonu için piyasa fiyatının yüzde 44,4'üne, bilgisayarlar için ise piyasa

fiyatının yüzde 16,7'sine kadar bir tutarda destek sağlayacağız.
Yine örgün eğitimdeki üniversiteli gençlerimize bir hatla sınırlı olmak üzere 12 ay boyunca aylık ücretsiz 10 gigabyte kota tanımlıyoruz. Gençlerimiz bu haklarını istedikleri 3 mobil şebeke operatöründen biri üzerinden kullanabilecekler. Gerek teknolojik cihaz desteği gerekse ücretsiz 10 gigabyte kota desteğiyle üniversiteli gençlerimizin teknolojiye ve bilgiye erişimini artıracağız. Bu gençlerimize her iki desteğe ilişkin uygulama esasları bakanlıklarımızca belirlenecektir."
Genç Kart
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yaşına giren gençler için Genç Kart uygulamasını başlatacaklarını belirterek, şunları söyledi:
"Bu gençlerimize 1 yıl süreyle geçerli olmak üzere Genç Kart vereceğiz. Bu karta sahip tüm gençlerimiz müze, tiyatro, sinema gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerden ücretsiz ya da indirimli faydalanabileceklerdir. Zaman içinde Genç Kart uygulaması kapsamında gençlerimize sunulan imkanları daha da genişleteceğiz. Her üç müjdemizin de gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bugüne kadar nasıl gençlerle beraber yol yürüdüysek, inşallah bundan sonra da gençlerin yoldaşlığından ayrılmayacağız."

En azından bu proje, ilgili tüm tarafları mutlu edecek bir şekilde ilerlesin.

Diğerleri gelip geçici olsa da Genç Kart kalıcı olmalı ve onu taşımak bir prestij hale gelmeli...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)