adscode
adscode

Kolejlerle Veliler Arasındaki Mali Sorunlar?..

Özel okullar, kimilerinin iddia ettiği ittiği bir ticari bir kurum mu yoksa eğitim yuvası mı? Ya da her ikisi mi? Kantarın dozu kaçırılmadığı sürece, ticaret yapmalarının elbette hiç bir sakıncası yok yoksa başka türlü ayakta kalamazlar. Ama eğitimi unutup ticarete ağırlık verdiklerinde iş çığırından çıkabiliyor!..

aguclu@milliyet.com.tr




Özel öğretim kurumlarından paragöz olanlar, Cumhurbaşkanı Erdoğar'ın da dikkatini çemkiş ve tepkisine neden olmuştu.

Korona ile birlikte veliler ile özel okullar arasında zor süreçler yaşandı, konu mahkemelere taşındı, sonunda veliler, kendi seslerini daha güçlü bir şekilde duyurabilmek için özel okul velileri platformu kurdular.

Görünen o ki bu kayıt döneminde, veli hakları konusunda, çok daha güçlü bir şekilde mücadele verecekler.

Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı'nın sessiz kalması ya da velilerden çok, özel okulları koruyor algısı yaratması, bu okullar lehine yapılıyor gibi gözükse de  tam tersi bir durum oluşturuyor.

Korona sürecinde , veliler ile kolejler ve vakıf üniversiteleri arasında ciddi mali sorunlar yaşandı. MEB ve YÖK seyirci kaldı.

Yeni kayıt döneminde aradaki ihtilaflar çözülmezse, bırakın yeni öğrenciyi, eskileri de ciddi oranda kaybederlerse hiç şaşırtıcı olmaz.

Mahkemelerin, velilerden alınan çek ve senelere, eğitim çerçevesinde değil de, ticari olarak bakması da çok enteresan!.

Yeni öğretim yılına yönelik kayıt yenilemelerde ve yeni kayıtlarda da, benzer sorunlar yaşanmaması için bir dizi kararın alınmasında yarar var. Çünkü pandemi sürecinin daha ne kadar devam edeceği belli değil!
İşte akla gelen bazı öneriler:

. Kayıtlarda senet uygulaması ya da banka borçlandırmasın yerine, her iki tarafı da mağdur etmeyecek daha adil ve daha masum bir ödeme yöntemi bulunmalıdır.

. Verilmeyen hizmetin karşılığı ille de alınacaksa da, bu tam ücret olmamalıdır. 

. Yeni öğretim yılı 31 Ağustos'ta başlayacağına ve telafi eğitimi de onun içinde olacağına göre, geçen yılın öğrenim ücretleri ne olacak sorusuna yine adil bir çözüm bulunmalı, yemek, ulaşım ve etkinlikler için alınan ücretlerde de anlaşma yoluna gidilmelidir.

. Yeni mağdurlar yaratılmaması için öğrenim sigortası getirilmeli ve bunun üçte birini veli, üçte birini okul sahipleri, üçte birini de devletin vereceği seçenekler düşünülmelidir.

. Öğrencileri ortada bırakmayacak ama kurumları da zora sokmayacak yeni düzenlemeler yapılabilir. Örneğin en azından pandemi döneminde KDV ve vergi oranlarından muafiyet getirilebilir ve bu direk ücretlere yansıtılabilir!

. Zam konusunda insaf sınırları konulabilinir!..

Önerileri saymaya devam edersek daha onlarcası akla gelebilir ama asıl önemli olan asıl işi bu olanların ne düşündükleri? Açıklasalar da öğrensek!..

Benim tuzum kuru, kapımda kuyruk var, diğerleri düşünsün diyenlerin, sınav sonuçları açıklandığında, şapkaları düşüp kelleri görünecek, bakalım o zaman ne yapacaklar?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Çanakkale destanı!
Nerede hata yapıyoruz?
Üniversiteden kaçış (2)
Üniversiteden kaçış!