adscode
adscode

“Mülakat gibi mülakat” ve ek yerleştirme

MEB yeni dönemde sıkıntılı konuların üzerine gitmeye devam ediyor.

aguclu@milliyet.com.tr




 

Cumhurbaşkanı Erdoğan kaldırılacak demişti, Ak Parti’nin seçim beyannamesini girmişti, Milli Eğitim Bakanı Tekin, “hayır, yanlış anlaşıldı” diyerek “mülakat gibi mülakat” yapılacağını açıkladı. Mülakatların kameraya alınacağı söyledi... 

MEB yeni dönemde sıkıntılı konuların üzerine gitmeye devam ediyor. 

Mülakat da bunlardan birisi: 

Gelin önce bu konudaki habere bir göz atalım: 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen alımında mülakatların devam edeceğini ancak uygulanış biçiminin değiştirileceğini açıkladı. 

HaberTürk yanına katılarak soruları yanıtlayan bakan Tekin'in açıklamalarından satır başları şöyle: 

("Cumhurbaşkanının seçim beyannamelerinden birinde 'mülakat kaldırılacak' sözü vardı" sorusu üzerine) “Tam olarak öyle değil. Cumhurbaşkanımız mülakatların uygulanış biçimiyle ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Biz de mülakatları, mülakat gibi yapmaya karar verdik.” dedi ve şöyle devam etti: 

“Her öğretmen arkadaşımız, istihdam edeceğimiz adayı sayısının 3 katını davet edeceğiz. Her bir öğretmen adayı arkadaşımızdan tesadüfi örneklem yoluyla elektronik ortamda hazırlanmış soru sorulacak. 

Öğrencilere ders anlatır gibi anlatacak. Karşısında arkadaşlarımız olacak, aralarında uzman ve başöğretmenden oluşan komisyon. 

Sürecin sonucunda öğretmen arkadaşlarımızın neyi ölçeceğine dair kılavuzumuz var. Sonrasında da 45 dakikanın son kısmı öğretmen adayı arkadaşımız kendi sınavıyla ilgili olarak bir yazılı cevap da verecek. 

Mülakatın içerisinde kayıt olması açısından. Bütün sınav kamera kaydıyla kayıt altına alınacak. ERDOĞAN 'KALDIRACAĞIZ' DEMİŞTİ 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Nisan 2023 Salı günü katıldığı AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı'nda "Kamuda mülakatları kaldıracağız" demişti. 

Erdoğan AK Parti Seçim Beyannamesi'ne de bu şekliyle giren 'mülakatlar' hakkında şunları söylemişti: 

"Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız."

Haber böyle. 

Eminiz ki yeni açıklamalar ve bu yöndeki uygulamalar ile daha uzun süre gündemi işgal edecek. Peki tartışılan ne: 

Olması mı yoksa yapılma şekli mi? 

MEB, işi aceleye getirmeden, konu üzerinde biraz daha düşünse sanki daha iyi olur?.. 

Ek Yerleştirme 

YKS sonuçlarına göre üniversitelere ek yerleştirme süreci başladı. 163 bin adaya yeni şans doğdu. 

Görünen o ki 150 binin üzerinde aday kazandığı halde üniversite kaydını yaptırmadı. 

İk yerleştirmeden hiçbir yeri kazanamayan adaylar yararlanabilecek ve tercihlerde puanlarından daha düşük yerleri tercih edebilecekler. 

ÖSYM’nin bu yöndeki açıklaması şöyle: 

"2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 2023-2024 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacaktır. Adaylar, 2023-YKS Ek Yerleştirme için tercihlerini, 12-17 Eylül 2023 tarihleri arasında T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacaktır. Tercih işlemleri, 12 Eylül 2023 tarihinde saat 14.00’te başlayacak, 17 Eylül 2023 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.” 

ÖSYM’den yapılan son dakika açıklamasında toplam 162 bin 980 ek kontenjan ayrıldığı duyuruldu. 

Şehit ve gazi yakını, depremzede ile 34 yaş üstü kadın ek kontenjanları hariç olmak üzere toplam 150 bin 119 kontenjan boş kaldı. 

YKS ek tercihlerde adaylar bu bölümleri tercih edebilecek. 

Bunun yanında şehit ve gazi yakını ek kontenjanı 3 bin 236, depremzede ek kontenjanı 2 bin 621 ve 34 yaş üstü kadın kontenjanı 7 bin 4 olmak üzere 12 bin 861 ek kontenjan bulunuyor. 

YKS ek tercih işlemlerinde adaylar en fazla 24 tercih yapabilecek. Tercihler ise ÖSYM AİS üzerinden T.C. kimlik no ve şifre ile gerçekleştirilecek.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)