adscode
adscode

Sınav bataklığı (5), müfredat ve mülakat

Minik dokunuşlarla sınav bataklığı kurutulabilir ama hemen değil. En az üç, beş yılımızı alır ki bunur için de önce ilk adımın atılması gerekir.

aguclu@milliyet.com.tr




Sınav takvimi bile açıklandığına göre sınav bataklığının kurutulmasına yönelik bir adım söz konusu değil. Mülakat konusunda verilen sözlerin arkasında durulacağına ilişkin bir açıklama olmasa da aksi yönde bir gelişme de yok gibi. Müfredat ise en zor olanı!

Minik dokunuşlarla sınav bataklığı kurutulabilir ama hemen değil. En az üç, beş yılımızı alır ki bunur için de önce ilk adımın atılması gerekir.

Kazanılmış haklara dokunulmaması için yeni açıklanacak sistem ortaokul ve liseye yeni başlayan öğrencilerin bu kapsama alınmaması olmazsa olmazların başında gelir.
Yeni mezun olacak öğrenciler ile eski mezun adayların mağduriyet yaşamamaları İçin de 2, 3 yıllık bir geçil sürece tanınabilir.

Barajların kaldırılması nedeniyle önümüzdeki 2,3 yıl içerisinde üniversiteli olmak isteyen zaten olur, olmayanın ise artık bir beklentisi kalmamıştır.
Yani getirilecek bir yeniliğe karşı çıkan ya da mağduriyet nedeniyle itiraz eden olmayacaktır. Olsa bile onlar İçin şartlı geçiş yolları açık bırakılabilir.

Bunlar ne olabilir?

Örneğin sınavlara girmek için  ilgili derslerden, 5 üzerinden 4 ortalama istenebilir, örneğin erken yönlendirme ile mesleki eğitime ya da akademik eğitime erken yönlendirme gerçekleştirilebilinir…

Mülakat konusu hangi meslek için gündeme gelirse gelsin, ne kadar titiz yapılırsa yapılsın şaibeleri de beraberinde getirecektir. Çünkü ortada yaşanmış örnekler var…

Örneğin üniversitelere mülakat ile öğrenci alınacak denilse buna kaçımız razı olur.

Bırakın mülakatı, yerel ya da kurumsal sınavlar yeterince güven vermediği için merkezi sisteme yönelimleri mi?!..

Müfredat değişikliği de öyle dünden bugüne üzerinde yeterince düşünülmeden alınacak kararlar değildir.

Bir çok değişkenin göz önünde bulundurmak gerekir.
Bakandan bakana, iktidardan iktidara  göre değişen anlık bir program değil, sürdürülebilir bir devlet politikasıdır.

Milli Eğitim Şüraları bu yüzden yapılır, pilot uygulamalar bu yüzden zorunludur.

Sözün özü eğitim ciddi bir iştir ve ciddiyet gerektirir…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)