adscode
adscode

Yabancı öğrenciler?..

Asıl önemli olan kendi en iyi öğrenci ve mezunlarımızın bir daha dönmemek üzere yurtdışına gitmeleri.

aguclu@milliyet.com.tr




ABD, İngiltere, Fransa, Kanada eğitimden en çok para kazanan ülkeler. Sadece para kazanmakla kalmıyor, en iyilerini de ülkelerinde kalmalarını sağlayacak cazip olanaklar sunuyorlar. Yabancı öğrenci sayısı bizde de hızla artıyor. Peki onlarla bizimkiler arasındaki fark ne?.

Bizdekilerin çoğu savaştan kaçan mülteci çocukları ve 3. Dünya ülkelerinden farklı amaçla gelenler.
Bu profil, eminiz ki zamanla değişecektir. Değişmeli de…

Asıl önemli olan kendi en iyi öğrenci ve mezunlarımızın bir daha dönmemek üzere yurtdışına gitmeleri.

Gitmesinler mi elbette gitsinler ama bıkmadan, usanmadan elde tutmanın çarelerini aramaya devam etmeliyiz.


Amerika’yı Amerika yapan en önemli projelerden birisi de dünyanın en parlak beyinlerini ülkesine çekiyor olmasıydı.
Trump döneminde bir ara onları küstürdüler ala çabuk vazgeçtiler. Avrupa ve Çin bu konuda atakta. İngiltere fark yarattı!

Biz de bu pastadan olabildiğince pay aldık. Umarız daim olur, umarız gelenlerin tek hedefi, ülkemizi atlama taşı olarak kullanmak değil daha iyi bir eğitim olur.

Bizim gibi kendi parlak beyinlerini Amerika’ya kaptıran gelişmiş ülkeler, dünyanın dört bir yanındaki parlak beyinleri ülkelerine çekmek için her türlü olanağı gençlerin beğenisine sundular, sunmaya da devam ediyorlar.

Önceleri lisans öğrencileri için bir yarış vardı. Ardından yüksek lisans ve doktoraya yönelindi.

Şimdi ise mezunlar revaçta.

Hollanda bu konuda öncü ülkelerden biriydi, görünen o ki diğer ülkeler de ondan geri almaya kalmayacak.

Örneğin İngiliz Hükümeti, ‘en parlak ve en iyi’ mezunları kariyerlerinin başında ülkeye çekebilmek amacıyla vize verme kararı almıştı, şimdi farklı avantajlar gündemdeymiş.

Ne diyelim? Darısı bize.

Umarız bizde de kaçırdığımız parlak beyinlerimizin çok daha fazlasını ülkemize kazandırıcı yeni projelere imza atarız.

Şu anki gidişat sanki sadece ekonomik. Yani para kazanmaya yönelik.
YÖK’ün bir an önce konuya el atmasında ve bu yönde bir politika geliştirmesinde sonsuz yarar var.

Beyin göçünde tersine dönüş konusunda ise çok daha fazla çaba gerekiyor.

Sadakat kadar liyakat önem vermek ve yabancı ülkelerin sağladığı yaşam standartını da onlara sunmamız olmazsa olmazların başında geliyor.

Uluslararası yabancı öğrenci pastası çok büyük. Gidenlerden çok daha fazlasını ve iyilerini getirmek öncelikli hedefimiz haline gelmeli.

KKTC’nin yaptığı hataları biz de yapmaya başladık. Bindiğimiz dalı keserek bir yere varamayız.
Verdiğimiz eğitim ve diplomalar, dünyanın her yerinde kabul görmeli ve bir saygınlığı olmalı.

Amaç günü kurtarmak değil sürdürülebilirlik olmalıdır!

Bu da ancak kalite ve liyakatla sağlanır!..

Peki yabancı öğrenci sayıları konusunda bizdeki son durum ne?
Merak edenler için işte bu yöndeki iki farklı haber:


İlk ve Ortaöğretim


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’de eğitim alan yabancı uyruklu öğrenci sayısını açıkladı. Türkiye’de hâlihazırda eğitim gören 998 bin 567 yabancı uyruklu öğrenci var. Sadece bu yıl kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrenci sayısı ise 189 bin civarında.

CHP Niğde Milletvekili Gürer, yabancı uyruklu öğrenci sayısının 1 milyona dayanmasını; "her 15 öğrenciden biri yabancı uyruklu" olarak yorumladı.

Türkiye'de eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısı istikrarlı bir şekilde atrıyor.
2021-2022 eğitim öğretim dönemine ilişkin verilerin bir önceki soru önergesinde dönemin Milli Eğitim Bakanı eğitim çağında 1 milyon 272 bin 691 (5-17 yaş) yabancı uyruklu nüfus bulunduğunu ve bu nüfusun 839 bin 735'inin öğrenci olduğunu belirtmişti.
Okullaşamayan 432 bin 956 geçici koruma altındaki öğrencilerin okullara kayıt sürecinin devam ettiğini açıklamıştı.  

Gürer'in bu yıl yinelediği soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrenci sayısının 188 bin 960 olduğunu açıkladı. Bakan Yusuf Tekin, bu yıl kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerden 163 bin 73'ünün Suriye, 7 bin 197'sinin ise Afganistan uyruklu öğrenciler olduğunu belirtti.

432 bini ilkokullarda 

Milli Eğitim Bakanı Tekin “2023-2024 eğitim-öğretim yılında anaokulu kademesinde 64 bin 232, ilkokul kademesinde 432 bin 754, ortaokul kademesinde 349 bin 111, lise kademesinde 152 bin 470 olmak üzere toplam 998 bin 567 yabancı uyruklu öğrenci bulunmaktadır” açıklaması yaptı.


Piktes öğretmenleri için kadro istedi
CHP milletvekili Gürer ayrıca, Suriyeli sığınmacıların eğitimi kapsamında PİKTES projesi ile öğretmen görevlendirildiğini bu öğretmenlerin uygulamada 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olmalarına karşın kadrolu öğretmen sayılmadığına da dikkati çekti. Gürer, proje öğretmeni sayılan ve 5 yıldır görev yapan öğretmenlikle ilgili her konuma sahip bu öğretmenlere de öğretmen kadrosu verilmesi gerektiğini belirtti.

Yükseköğretimdeki Yabancı Öğrenciler

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’ye gelen öğrenci sayısının 2022 yılı itibariyle 300 bini aştığını söyledi.
Türkiye'de 2000 yılında yaklaşık 18 bin kayıtlı uluslararası öğrenci varken, 2022 yılı itibarıyla 198 ülkeden gelen 300 binden fazla uluslararası öğrenciye sahip olduğunu açıklayan Özvar, "UNESCO İstatistik Enstitüsünün verilerine göre, 2000 yılında tüm dünyada eğitim gören uluslararası öğrenci sayısının sadece yüzde 0,83'ü Türkiye'de eğitim görürken, güncel verilere göre, tüm dünyadaki uluslararası öğrenci sayısının yüzde 2,9'una Türkiye ev sahipliği yapmaktadır" dedi.
Türkiye'nin günden güne büyüyen ve gelişen bir uluslararası akademisyen ve öğrenci topluluğuna sahip olduğunu ifade eden Özvar, "Türkiye'nin uluslararası alanda geliştirdiği kültürel, siyasal ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi ve Türkiye'de nitelikli uluslararası öğrenci sayısının artırılması amacıyla başlatılan 'Türkiye bursları' programı, 2012'den bugüne kadar başarılı bir şekilde uygulanmıştır.

Yurtdışı ve Akraba Toplulukları Başkanlığı 2022 yılı istatistiklerine göre, Türkiye Bursları'na 178 ülkeden, rekor bir düzeyde, 165 bin civarında başvuru gerçekleşmiştir" diye konuştu.

'DÜNYADA ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI 2021 YILINDA ÜÇ KATINA ÇIKTI'



Dünya genelinde 2000 yılında 2,1 milyon olan toplam uluslararası öğrenci sayısın 2021 yılında üç katına çıkarak 6,3 milyonu geçtiğini söyleyen Özvar, "Uluslararasılaşmanın ve öğrenci hareketliliğinin gittikçe arttığı bir dünyada üniversitelerimiz fevkalade ilgi görmekte ve uluslararası öğrenci sayılarımız gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye'de 2000 yılında yaklaşık 18 bin kayıtlı uluslararası öğrenci var iken, 2022 yılı itibarıyla 198 ülkeden gelen 300 binden fazla uluslararası öğrenciye sahip olmanın gururunu yaşamaktayız. Yakın gelecekte bu gurur verici artışı daha da ileri taşıyarak, üniversitelerimizi başarılı uluslararası öğrencilerin ve nitelikli araştırmacıların daha çok tercih edeceği kurumlara dönüştürmenin gayreti içindeyiz.

UNESCO İstatistik Enstitüsünün verilerine göre, 2000 yılında tüm dünyada eğitim gören uluslararası öğrenci sayısının sadece yüzde 0,83'ü Türkiye'de eğitim görürken, güncel verilere göre, tüm dünyadaki uluslararası öğrenci sayısının yüzde 2,9'una Türkiye ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye artık uluslararası öğrenciler için hedef ülkelerin başında gelmektedir" ifadelerini kullandı.

'YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABUL SINAVINI BAŞLATIYORUZ'


Yurt dışından öğrenci kabulünde standartlaşmayı sağlamak için önemli bir adım attıklarını dile getiren Özvar, "İlk defa Ocak 2023'de uygulanacak Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı'nı (TR-YÖS) başlatıyoruz. Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak olan sınav, farklı ülkelerden adaylara Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına başvurularında yeni bir kolaylık sağlayacak. Yükseköğretim Kurulu olarak TR-YÖS'ün yükseköğretim kurumlarımız tarafından kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bu yıl yurt dışında 23 farklı ülkede yapılacak sınavın, uluslararası öğrenci seçim sürecinde standartlaşmaya katkı yapmasını umuyoruz" dedi.

Bu yönde enteresan gelişmeler oluyor ve tüm yönleriyle mutlaka yakından takip edilmelidir…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)