adscode
adscode

Yapay Zekâ Hamlesi!

İlgili birimlerin yöneticileri, “Biz mevcut bölümlere Hoca bulamazken, yeni açılacak bölümlerde kim ders verecek?” yönündeki sorular havada kalmıştı.

aguclu@milliyet.com.tr




Önceki çağlardan pek çoğunu kaçırdık. Önümüzde Yapay Zeka Çağı var. Bilişimi olduğu gibi onu da bir yerinden yakalamalıyız. 20 üniversite yeni bölümler açılıyormuş! Peki alt yapı olarak buna hazır mıyız?


Birkaç ay önce YÖK’te bu yönde yapılan ilk toplantıya ben de katılmıştım.

Bu konu, orada da gündeme gelmiş ve üzerinde en çok konuşulan konu olmuştu.

İlgili birimlerin yöneticileri, “Biz mevcut bölümlere Hoca bulamazken, yeni açılacak bölümlerde kim ders verecek?” yönündeki sorular havada kalmıştı.

Erol Hoca bu konudaki kararlılığını, üniversitelerde bölgesel toplantılar yaparak sürdürüyor.

Çabası takdire şayan ama sonrası da düşünülmeli.
Açmakla iş bitmiyor!..

Hangi Üniversiteler?

Gelin önce bu yöndeki habere bir göz atalım:

“Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar’ın başkanlığında, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde “Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Büyük Veri” toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Büyük Veri alanlarında üniversitelerde 2’si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 önlisans programı açılacağını duyuran Özvar, Veri Bilimi ve Analitiği ile Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi programlarının da lisans düzeyinde ilk kez açılacağını kaydetti.

Programların açılacağı üniversitelerin öğrencileri, başka bir üniversite öğretim üyesinden de ders alabilecek.

20 üniversite belirlendi.
Lisans ve önlisans programları açılacak üniversiteler şöyle:

Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji, Atatürk, Bursa Teknik, Ege, Eskişehir Teknik, Gaziantep, Harran, Karabük, Karadeniz Teknik, Kayseri, Kocaeli, Konya Teknik, Manisa Celal Bayar, Niğde Ömer Halisdemir, Ondokuz Mayıs, Sakarya, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Sivas Cumhuriyet, Trakya ve Yıldız Teknik.

Alt yapı?

Bilkent, ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerimizin hoca kadrosu kendilerine bile yetmezken, yeni kurulacak bu üniversitelere gidip ders vermeleri nasıl mümkün olacak?

YÖK bu konudaki samimiyetini, sadece ülkemizde değil, dünya genelinde de ilana çıkarak, doktorasını bu konularda yapmış en az 100 öğretim üyesi almalı ve devamını da getirmelidir.

Kesenin ağzını kesinlikle açmalıdır.

Dışarıda üniversitede aldığı maaşın beş katını alan gençleri davet ederken onlara farklı seçeneklerde sunulmalı, örneğin kendi şirketlerini kurmaları ya da belirli bir çatı altında bu yönde kurulacak şirketlerde katkıları oranında pay verilmelidir.

Proje geliştirmek, öncü olmak, hızlı hareket etmek elbette çok önemli ama kervan yolda değil, yola çıkmadan bu uzun ve zor yolculuğa hazır hale getirilmelidir...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)