adscode
adscode

Yaşam boyu öğrenme

Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, hemen her gün yeni bilgiler yeni yetkinliklerle donanmak gerekiyor. Yoksa geride kalırsınız ve gün gelir aradaki açık öylesine büyük olur ki toparlamak mümkün olamaz...

aguclu@milliyet.com.tr




Sınıf içi eğitim kadar, hayatın her yerinde, her yaşta edinilen bilgiler ve edinilen kültür de bir o kadar önemli. Eğitimi ve öğretimi okulla sınırlandırmak kendimize yapabileceğimiz kötülüklerin en büyüğü olur. Hızla eskiyen bilgilerin yerine yenileri gerek! 

Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, hemen her gün yeni bilgiler yeni yetkinliklerle donanmak gerekiyor. Yoksa geride kalırsınız ve gün gelir aradaki açık öylesine büyük olur ki toparlamak mümkün olamaz... 

Yaşam boyu eğitim, uzun yıllar önce dillendirildi, hayata geçirildi ama yeterince ciddiye alındığını söylemek abartılı olur. 

Halk Eğitim Merkezleri bu konuda hep öncü oldu. 

Üniversiteler de yaşam boyu eğitime önem vermeye başladı. 

Başta belediye olmak üzere sivil toplum örgütlerinin bu yöndeki çabaları da takdire şayan. 

Milli Eğitim Bakanlığınca hayat boyu öğrenme kapsamında 81 ilde faaliyet gösteren 997 halk eğitimi merkezlerinden 2022 yılının ilk dört ayında 3 milyon 818 bin vatandaş yararlanmış. 

Belediyeler de yüzlerce farklı alanda eğitim veriyor ve onların kurslarına da milyonlar katılıyor. 

Halk eğitimi merkezlerinden yararlanan kursiyerlerde kadınların oranı yüzde 57 olarak gerçekleşmiş. Mesleki teknik eğitim kurslarına katılan kadın kursiyerlerde ise bu oran yüzde 70'e yükselmiş. 

En fazla katılım İstanbul, Mersin, Bursa, İzmir ve Antalya'da gerçekleşmiş. Rakamlar fena değil, özellikle kadınlar açısından bakıldığında tablo daha da sevindirici. Bu noktada asıl önemli olan, verilen kursların içeriği ve kazandırdığı yetkinlikler. Katma değeri yüksek alanlara mı yönelik yoksa kırk yıldır devam eden kursların bir devamı mı? Keşke daha fazla bilgi paylaşılsa. 

Örneğin yaş dağılımı ne? 

Örneğin devam edenlerin öğrenim durumu?

Örneğin mezunların iş bulma yüzdesi? 

Örneğin süreleri? 

Örneğin ne kadarı hobi, ne kadar iş bulmaya yönelik? 

Örneğin yeni meslek ve yetkinlik kazanımına mı yönelik yoksa olanı geliştirmeye mi? Örneğin illere göre en fazla ilgi hangi alanlara ve en önemlisi de dersleri kim veriyor?.. 

Yaşam boyu eğitim, gelecekte bugünkünden çok daha önemli hale gelecek çünkü insan ömrü uzadı, bilgilerin ömrü kısaldı!.. 

Mesleğiniz ve yaşınız ne olursa olsun, kendinizi geliştirmekten asla vazgeçmeyin. En büyük zenginliğiniz, öğrendiğiniz yeni bilgiler olacaktır… 

Bu arada bir tık öteye geçip istihdam ve geleceğe yönelik kursların yanı sıra diplomalı işsiz gençlere yönelik yeni açılımlar getirilse çok hayırlı bir adım atılmış olur… 

Her bilgi, her meslek, her yetkinlik altın bir anahtardır. Onlardan ne kadarına sahip olursanız o kadar mutlu olursunuz. 

Öğrenmenin yaşı yoktur ve öğrenme dünyanın en keyifli kazanımıdır!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)