adscode
adscode

YÖK, YÖK’ü tanımıyor!

Öylesine usül ve uygulama hataları var ki ya yönetmelik iptal edilecek ya da “denlikzedeler” kervanına yenileri eklenecek.

aguclu@milliyet.com.tr




YÖK’ü tanımıyor!

 

YÖK önceki hafta bir dizi yeni karar aldı. Onlardan birisi de yurtdışında alınan diplomaların denkliklerine yönelikti! Öylesine usül ve uygulama hataları var ki ya yönetmelik iptal edilecek ya da “denlikzedeler” kervanına yenileri eklenecek.

 

YÖK kalite adına öne çıkan çok önemli 4 kural getirdi. 

 

. İlki YKS’ye yani üniversite sınavına girmeyenlerin öğrenciliklerinin kabul edilemeyeceği, 

 

. İkincisi dünya sıralamalarında ilk 1000’e girmeyen üniversitelerden mezun olanların diplomalarının hiç bir şekilde tanınmayacağı, 

 

. Üçüncüsü yine dünyanın en iyi üniversiteler sıralamalarının en az üçünde ilk 400’e girilemeyen üniversitelerden mezun olanların tıp, eczacılık, diş hekimliği ve hukuk fakülteleri gibi yüksek öğretim kurumlarının istediği seviye belirleme ve yeterlilik sınavına girmek zorunda oldukları, 

 

. Dördüncüsü ise YÖK’çe tanınmayan üniversitelerin hülle ile tanınır hale getirilmeleri olduğu açıkladı.

 

Dışarıdan bakıldığında kaliteyi artırıcı bir hamle olarak görüp alkışlayanlar oldu ama madalyonun öteki yüzü karmakarışık. 

 

Görünen o ki söz konusu yönetmelik ya daha mürekkebi kurumadan değiştirilecek ya da yeni mağduriyetleri beraberinde getirecek.

 

YÖK’ün söz konusu yönetmelik değişikliğini gerçekleştirirken inanılmaz hataları görmezden gelmesi ya da daha vahimi bütün bunları görememesi kabul edilebilir bir durum değil!..

 

 

YÖK’e de denklik şart!

 

YÖK’ün yönetmelik değişikliğini başvurular bittikten sonra gerçekleştirmesi yönetim ciddiyeti ile bağdaşmıyor. 

 

Bu yıl sınava başvurmayan adaylar yurtdışında öğrenim göremeyecek mi?

 

Daha da vahimi yurtdışını düşünen öğrenciler, ilgili üniversitelerin koşullarına odaklanmışken, bu yönetmelikle Türkiye’de de sınava girip YÖK’ün istediği başarı sırasını elde etmesi şu saatten sonra ne kadar mümkün?

 

Yeni yönetmeliğe göre bir öğrenci Türkiye’deki tüm üniversitelerden çok daha yüksek sıralamaya sahip bir yurtdışı üniversitesinden mezun olsa bile eğer üniversiteye başladığı yıl YKS’de YÖK’ün istediği başarı sıralaması şartını, örneğin tıp için ilk 50 bine girmeyi başaramadıysa diplomasına Türkiye’de denklik alamayacak mı? 

 

Söz konusu üniversite Harvard, MIT ya Sorbonne olmuş olsa da bu YÖK’ün umrunda olmayacak mı?

 

Bir başka handikap ise denkliğin kabul edilebilmesi için getirilen “Dünyanın en iyi üniversiteler sıralaması”nda ilk 400’e ve ilk 1000’e girme şartı!

 

Gelin YÖK’e hep birlikte şu soruyu samimiyetle YÖK’e soralım:

 

200 küsür üniversitemiz içerisinde kaç tanesi söz konusu dünya sıralamalarda ilk 400’e, kaçı ilk 1000’e giriyor?

 

20’yi zor bulur!

 

Yani YÖK bir anlamda öğretime başlama izni verdiği ve yönettiği üniversitelerin dörtte üçünün diplomasını bizzat kendisi tanımıyor!

 

Bu ne yaman bir çelişkidir!..

 

Hülleciliğe göz kırpmasının gerekçesini ise anlamak mümkün değil.

 

Ben seni tanımıyorum ama sen benim tanıdığım başka bir üniversiteye git o seni tanısın, sonra bana gel, ben de seni tanıyım diyor. 

Pes demenin ötesinde söz bulamıyorum.

 

Dahası böylesi bir yönetmelik söz konusu değilken, dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul alan adaylar, bu yönetmelikle istenen koşulları yerine getiremezlerse ne olacak?

 

YÖK bu kararı ya çok daha önceden almalıydı ya da gelecek yıldan itibaren uygulamalı.

 

Doğru olan budur!..

 

 

Yönetmelik ne diyor?

 

. Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmayan yükseköğretim kurumlarında görülen eğitim-öğretim sonunda alınan diplomalara/mezuniyet belgelerine ilişkin denklik başvuruları reddedilir. Ancak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmayan bir yükseköğretim kurumundan, tanınan başka bir yükseköğretim kurumuna geçerek öğrenimini tamamlayanların diplomaları/mezuniyet belgeleri, öğreniminin en az %70’ini tanınan yükseköğretim kurumundan almış olmaları hâlinde incelemeye tabi tutulur

. Denkliği talep edilen diplomaya/mezuniyet belgesine esas teşkil eden yükseköğretim programının, eğitim programı/alanı ve derecesi bakımından Türk yükseköğretim sistemindeki ilgili programlara denk görülmemesi hâlinde başvuru talebi reddedilir.

. Yurtdışı yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarının en az ikisinde ilk binde yer almayan bir yurtdışı yükseköğretim kurumundan mezun olanların Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarına yapılan diploma denklik başvuruları reddedilir.

. Ortaöğrenimlerini Türkiye’de tamamlayanların; Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan programlara denklik müracaatlarında, yurtdışı yükseköğretim kurumuna kayıt oldukları yılda ÖSYM’nin yapmış olduğu merkezi yerleştirme sınavında, denklik müracaatında bulunulan programın puan türünde asgari başarı sıralaması şartını sağlamayan başvuruları reddedilir.


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)