adscode
adscode

YÖK’e de “denklik” gerek!

Yönetmelikler, üzerinde yeterince düşünülmeden çalakalem hazırlanıyor da ondan. Ülkemizdeki gençlerin, bilim insanlarının, akademisyenlerin kaderi YÖK’ün elinde. Geleceklerine o karar veriyor.

aguclu@milliyet.com.tr




YÖK’ün denklik kriterleri YÖK için uygulansa sizce “yeterlilik” alır mı? Son çıkardığı yönetmeliğin daha mürekkebi kurumadan ikinci değişikliğe gitti. Yönetmelik bugün olmasa da yarın hepten kaldırılır ya da tümden değiştirilirse hiç şaşırtıcı olmaz! 

Neden mi? 

Yönetmelikler, üzerinde yeterince düşünülmeden çalakalem hazırlanıyor da ondan. Ülkemizdeki gençlerin, bilim insanlarının, akademisyenlerin kaderi YÖK’ün elinde. Geleceklerine o karar veriyor. 

Dahası ülkemizin bilim, istihdam ve geleceğe yönelik en önemli kararlarda kilit görevi üstleniyor. 

Peki böylesi bir kurum yönetmelik çıkarırken hukuka uygunluğuna, uygulanabilirliğine bakmaz mı ve en önemlisi de yaratacağı sarsıntıları göz önünde bulundurmaz mı? 

Kesinlikle bulundurmalı ama görünen o ki bunların hiç biri yapılmıyor. 

Bir başkan geliyor bir gecede kontenjanları sorgusuz sualsız artırıyor, bir diğeri geliyor bırakın kontenjanları azaltmayı bölümleri hepten kapatıyor… 

Yurtiçi ve yurtdışından alınan diplomaların çok önemli bir bölümünün sahte ya da hak edilmeden alındığı yönünde dünden, bugüne çok ciddi iddialar var. 

YÖK de bu konuda çok şikayetçi. 

Tüm diplomaların yeniden elden geçirilmesi ne iyi olur ama kim yapacak? Üç, beş günde alınan diplomalara, bugün olmasa da dün denklik verildi mi? Sahte yurtdışı diploma kullananlara yönelik bir önlem alındı mı? 

Son yönetmelik değişikliği her derde çare olacak mı? 

YÖK’ün çıkardığı son yönetmeliğin daha mürekkebi kurumadan 2. haftada, 2. değişikliğe gidildi. 

YÖK bu süreçte veli ve öğrencilere çok sıkıntılı günler yaşattı, başvurusu süresini uzattı, o da yetmedi olmazsa, olmaz dediği sıralamaları değiştirdi. 

Onlardan özür dileyecek mi?

“Sıralamalarda ilk 400’deki üniversiteden mezun olana doğrudan denklik verilecek, ilk 1000’dekinden mezun olanlardan da YKS’ye girme şartı aranmayacak”mış! 

İki haftada ne değişti de o noktadan bu noktaya gelindi?.. 

Değişikliklerin devamı gelirse hatta ve hatta söz konusu yönetmelik sil baştan yeniden ele alınırsa hiç şaşırmayın! 

Birileri çıkıp sizin ilk 400’e, ilk 1000’e giren kaç üniversiteniz var derse YÖK ne cevap verecek? 

Dört sıralamadan birinde ya da ikisinde sıralamaya girip üçüncüde giremeyenin durumu ne olacak? 

Çok daha önemlisi dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıp da bu listeleri saçma bulduğu için hiç birine girmeyi kabul edilmeyen üniversitelerden mezun olanlar ne olacak?.. 

Denklik sıkıntılı bir konuydu görünen o ki daha da içinden çıkılamayacak bir noktaya doğru son sürat gidiyoruz. 

Allah hepimize sabır versin…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Yeni müfredat?..
Atatürk ve çocuk