adscode
adscode

4.5G sadece interneti değil tüm ekonomiyi uçuracak

Üç gün sonra hayatımıza girecek olan 4.5G sadece kullanıcılara 10 kat hızlı internet sunmakla kalmayacak...

4.5G sadece interneti değil tüm ekonomiyi uçuracak
Bilim Teknoloji
Üç gün sonra hayatımıza girecek olan 4.5G sadece kullanıcılara 10 kat hızlı internet sunmakla kalmayacak. 3G'den 4G'ye geçen ülkelerde bu değişimin, verimlilik ve altyapı yatırımlarındaki artışla genel olarak ekonomik büyümeye yüzde 0.7'ye kadar katkı sağladığı ortaya çıktı.

Türkiye 1 Nisan'da 4.5G hızıyla tanışıyor. Yeni teknolojiyle kullanıcılar ilk aşamada saniyede 400 mbit indirme hızlarına ulaşabilecek. Bu şu anki bağlantı hızının 10-15 katı bir hıza tekabül ediyor. Yüksek hızlı internet ve konuşma kalitesindeki yükseliş kuşkusuz tüketiciyi memnun edecek. Ancak 4.5G'nin bu hemen hissedeceğimiz avantajlarının yanında şirketlere ve dolayısıyla da tüm ekonomiye önemli katkılar sağlayacak.

Verim artıyor, maliyet düşüyor

Yapılan araştırmalara göre 3G'den 4G'ye geçiş ülkelerin ekonomik büyümesine 0.5 ila yüzde 0.7 puan arasında bir katkı sağlıyor. Türkiye'nin 4G'ye göre iki kat hız sağlayan 4.5G'ye geçeceği göz önüne alınırsa bu katkının daha fazla olacağı söylenebilir. Yönetim danışmanlığı firması Arthur D. Little'ın raporuna göre ABD'de 4G'yi kullanan şirketlerin yüzde 76'sı yeni teknolojinin rekabette olumlu katkı sağladığını ifade etti. 1.200 firmayla görüşülerek hazırlanan raporda şirketlerin yüzde 47'si 4G'ye geçtikten sonra maliyetlerinin düştüğünü, yüzde 67'si verimliliğin, yüzde 39'u ise satışlarının arttığını belirtti. Şirketlerin yüzde 86'sı 4G ile hareket halindeyken daha çok iş tamamlayabildiklerini belirtti.

Yeni abonelik gerekmeyecek

ABD'de çalışanların % 36'sı 4G bağlantılarını çoğaltıcılarla paylaştığını belirtiyor. 3G'yi paylaşınca zaman zaman yavaşlamalar olabiliyor. 4.5G'de bu sorun kalmayacağı için herhangi bir yeri hızlıca ofise dönüştürebilirsiniz. Böylece birkaç aylığına kurulan ofisler de ek internet abonelikleriyle uğraşmak zorunda kalmayacak.

Ambulanslar 'bağlı' hale getirildi

Almanya'da bir şehir hastanesi 4G bağlantısı bulunan ambulanslar kullanmaya başladı. Ambulansta bulunan kontrol cihazları hastanın son durumunun anlaşılması için kullanılıyor. Elde edilen bilgiler hızlı bir şekilde hastaneye aktarılıyor. Hastanedeki doktorlar da bu bilgiler ışığında hasataya nasıl müdahalede bulunulması gerektiğine dair direktifler veriyor. Bu sistemin özellikle kalp krizinden ölümleri azaltması bekleniyor. Raporda bu sürecin işleyebilmesi için çekilen filmlerin çok net bir şekilde aktarılması ve bilgi akışının kesintisiz olması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Otellerin % 60'ı tasarruf sağladı

ABD'de otelller ve catering şirketlerinin yüzde 60'ı 4G'ye geçmenin maliyetlerinde düşüşe yol açtığını belirtti. IT şirketlerinde bile bu oranın yüzde 50'de kalması hızlı internet bağlantısının hizmet sektörü için değerini gösterdi. Bunun yanında otellerin yüzde 50'si yeni müşteri kazanmada 4G'nin kendilerine olumlu katkı sağladığını ifade etti. Perakende şirketlerinin de yüzde 40'ı 4G'ye geçmeleri sayesinde satışlarında artış yaşandığını düşünüyor.

İnşaat projeleri uygulamalarla % 30 hızlandı

4.5G'ye geçişten tüm sektörlerin fayda sağlaması bekleniyor. Kimi zaman altyapısı hazır olmayan yerlerde çalışmak zorunda kalan inşaat sektörü de buna dahil. Arthur D Little araştırmasına katılan ABD'li inşaat şirketlerinin yüzde 77'si 4G'ye geçmenin işlerini kolaylaştırdığını ifade etti. Rapor için görüşülen inşaat firmalarından biri 4G sayesinde tedarik zinciri, malzeme ve kalite yönetimi gibi konuları web tabanlı uygulamalarla gerçek zamanlı olarak bir merkezden kontrol ettiklerini ve bu sayede proje bitirme sürelerinin yüzde 30 oranda düştüğünü belirtti. Firma bunun yanında artan verimlilik sayesinde günde 100 dolar tasarruf sağladı.

Dışarıdan çalışmak kolay

Yüzde 40'ı ofis dışında çalışan bir ABD'li finans şirketinin yetkilileri 4G'ye geçişin faydalarını raporda şöyle açıkladı: "Telekonferanslarda iş arkadaşınızın duygularını görebiliyorsunuz. Karşınızdakinin dediğinizi tam olarak anlayıp anlamadığını mimiklerinden kavrayabilirsiniz. Bu yüzden sorunsuz bir telekonferans hem verimliliği artırıyor hem de ekip çalışmasını güçlendiriyor.3G'de takılmalar yaşanıyordu."

Akşam

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)