adscode
adscode

Alan Sınavının İçeriği Yeniden Düzenlenmeli

'SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARI ALAN SINAVININ İÇERİĞİNİN YENİDEN DÜZENLENMESİNİ İSTİYORLAR'

 Alan Sınavının İçeriği Yeniden Düzenlenmeli
Eğitim

'Kamu Personeli Seçme Sınavında sınıf öğretmenliği yönelik gerçekleştirilecek olan alan sınavının içeriğine ilişkin ÖSYM tarafından açıklanan sınavın içeriği sınıf öğretmenliği öğretmen adayları ile birlikte bu alandaki akademisyenlerinde tepkisini çekmiştir.  
Sınavın adı alan sınavı olmasına rağmen sınavın içeriğinin sadece % 20’lik kısmının alanın öğretimine yönelik olduğu görülürken bu bölümünde içeriğine ilişkin açıklamaların yetersiz olduğu görülmektedir. Özellikle 4+4+4 eğitim düzenlemesiyle birlikte içeriği daha da basitleşen ve öğrencilerinin büyük bir çoğunluğunun daha çok Türkçe matematik puanlarıyla yerleştiği sınıf öğretmenliği alanında fizik, kimya ve biyoloji sorularının yer alması, bununla beraber KPSS  genel kültür  ve genel yetenek sınavında öğrencilerin zaten çözmek zorunda oldukları tarih, coğrafya ve matematik sorularının daha da çeşitlendirilerek bu sınavda geniş bir yer tutması, son birkaç yıldır zaten zor günler geçiren sınıf öğretmeni adaylarını daha da mutsuz etmiştir.  Sınavın içeriğinin kim tarafından ve neye göre oluşturulduğu tam bir muallaktır. Nitekim bu alanda görev yapan öğretim üyeleri de sınavın içeriği hakkında şaşkınlıklarını gizleyememiş ve bu konudaki tepki ve görüşlerini sosyal medyada bir araya gelerek göstermeye çalışan sınıf öğretmenlerine adaylarına bu konuda hocaları da destek vererek açıklamalar yapmaktadırlar. Bu açıklamalardan biri alanın en önde gelen isimlerinden biri olan Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Hayati Akyol’a aittir. Hayati hoca, yaptığı açıklamada, “ Böyle bir içeriğin belirlenmesine son derece karşı olduğunu ve Sınıf Öğretmenlerinin bu içerikle çok bir zor sınava tâbi tutulacaklarını belirtmiştir. Hayati hoca, alan sınavında yapılan açıklamaya göre, ilkokul programında çok az yer alan ve  ve öğretmen adaylarının lisans eğitimleri boyunca sadece 2’şer saat gördükleri uygarlık tarihi fizik, kimya biyoloji gibi derslerden 3’er soru (%6)  geleceğini ilkokulun 1 ve 2. sınıfında 10 saat işlenen Türkçe dersiyle (İlkokuma yazma öğretimi de dahil) 1 soru gelecek olmasının tahmin edildiğini bu nedenle bu sınavın bu içerikle bunun adının alan sınavı olamayacağını belirtmiştir.  
Sınıf Öğretmenleri Derneği  (SÖDER) Başkanı  Doç. Dr. Mehmet Turan ve Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Turan Temur ‘da yaptıkları açıklamayla, sınıf öğretmenliği alan sınavının bu içerikle kabul edilir bir durum olmadığını ve bu durumun mutlaka düzeltilmesi gerektiğini ve bu işin takipçisi olacaklarını söylemişlerdir. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sabahattin Çiftçi tarafından change org. adlı sitede başlatılan kampanyaya da  kısa süre içerisinde destek veren 1000’lerce sınıf öğretmeni adayı, alan sınavının yeniden düzenlenmesini ve bu konuda başta Milli Eğitim Bakanı olmak üzere ÖSYM ve Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Müdürlüğünü göreve çağırmaktadırlar. Sınıf öğretmeni adayları alan sınavının içeriğinin ben yaptım oldu anlayışıyla değil bu alanın önde gelen isimleri ve uzmanları tarafından alana uygun olarak yapılması gerektiğini belirtiyorlar.'
www.egitimajansi.com

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)